Instanta: Basescu „a savarsit un act de violenta fizica” asupra copilului in 2004

Instanta: Basescu „a savarsit un act de violenta fizica” asupra copilului in 2004

Judecatoria Sectorului 1 arata, in motivarea deciziei din 19 octombrie, prin care i-a dat dreptate lui Traian Basescu in procesul cu Dinu Patriciu, ca din probele de la dosar rezulta ca Basescu "a savarsit un act de violenta fizica asupra minorului aflat in public la mitingul electoral din 2004".

Hotii de arme de la Ciorogarla scapa ieftin. Pedepsele, miscorate
Victor Ponta, la iesirea de la DNA: Am cerut sa fie disjunsa cauza mea din dosarul mare. Am raspuns la toate intrebarile

Astfel, instanta a analizat declaratia martorului Constantin Felix Tataru, ce a participant si a filmat mitingul electoral din anul 2004, avand vizibilitate asupra intregii scene si a publicului, din care "rezulta ca nu l-a vazut pe reclamant (Traian Basescu, n.r.) sa fi lovit vreun copil si nici ca publicul sa fi avut vreo reactie neobisnuita". In schimb, se arata in motivarea Judecatoriei Sectorului 1 din 19 octombrie, "din declaratia martorului Melescanu Teodor Viorel, ce s-a aflat in timpul desfasurarii evenimentului electoral din anul 2004, pe scena, in randul al doilea din spatele reclamantului, la o distanta de aproximativ 3-4 metri, se retine ca a avut loc un incident, in cadrul caruia reclamantul s-a apropiat de marginea scenei si a intins microfonul unui copil ce a facut afirmatii defaimatoare, care insa, nu au fost auzite foarte clar de publicul agitat si care ovationa". Instanta a retinut ca Melescanu a mentionat expres ca "la un moment dat, copilul a facut un pas in spate, dar ca nu poate preciza din ce motiv, ca inaltimea copilului nu depasea nivelul scenei si ca nu a observat ca persoanele din public, din apropierea copilului, sa fi avut vreo reactie fata de incident". Totodata, se spune in motivare, martorul a declarat, in fata instantei, ca Dinu Patriciu a participat la acel miting, aflandu-se in randul din fata sa, spre stanga scenei, "si ca ar fi putut sa vada acest incident, din locul in care se afla, fara insa a avea aceasta certitudine". Mai mult, Melescanu a declarat ca "in cercul organizatorilor mitingului, au fost discutii ulterioare cu privire la modul de organizare si modul in care copilul a luat cuvantul”. "Analizand coroborat aceste declaratii, instanta retine ca martorul Melescanu Teodor Viorel nu a descris in mod direct  avarsirea faptei, dar a aratat ca a observat efectele producerii acesteia", se spune in motivare.

Pe de alta parte, instanta a avut in vedere si declaratiile lui Traian Basescu, de la o emisiune televizata din 22 decembrie 2009, in cuprinsul careia a aratat expres „…eu stiam ca l-am impins pe acel copil…”.  "Sub aspectul fortei probante, declaratia reclamantului are valoarea unei marturisiri extrajudiciare verbale, care – in conformitate cu dispozitiile art. 1204 si 1205 C.Civ. – poate fi folosita ca proba, impotriva celui care o face, in pricinile in care este permisa administrarea probei cu martori", spune instanta

"In temeiul probelor aratate mai sus si tinand cont ca prin verbul „a impinge” se intelege si „a imbranci” (conform DEX, editia 1998), instanta retine ca reclamantul a savarsit un act de violenta fizica asupra minorului aflat in public, la mitingul electoral din 2004. Sub acest aspect, instanta subliniaza ca nu este investita cu o actiune avand ca obiect tragerea la raspundere a reclamantului pentru aceasta fapta savarsita in septembrie 2004", se arata in motivarea deciziei din 19 octombrie a Judecatoriei Sectorului 1.

COMENTARII

DISQUS: