Guvernul reinvie ANI. Demnitarii vor depune doua tipuri de declaratii de avere: unele publice si altele confidentiale

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Verdana; panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1593833729 1073750107 16 0 415 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0mm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Executivul a avizat, luni, un proiect de lege care reglementeaza situatia Agentiei Nationale de Integritate.

Basescu il ataca dur pe Blaga: PDL nu poate fi condus prin caprarie, nu are nevoie de un caporal
Protest la Cotroceni, impotriva proiectului Rosia Montana. Basescu a vorbit cu contestatarii

Conform noii legi, vor exista doua tipuri de declaratii: unele publice si altele confidentiale, care vor fi depuse la ANI. Inspectorii de integritate vor putea sesiza ANAF si Parchetul. La consultarile de la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu si-a exprimat rugamintea ca proiectul de lege propus de Guvern sa fie trecut in zece zile prin Parlament. Guvernul Boc toarna apa vie peste Agentia Nationala de Integritate.

Executivul a avizat, luni, un proiect de lege care modifica Legea ANI, astfel incat averile demnitarilor sa poata fi verificate, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale mai multe articole din aceasta. Premierul Emil Boc a anuntat ca demnitarii ar urma sa depuna doua noi declaratii de avere, numite in continuare „declaratii de patrimoniu”. Primele vor fi publice, iar celelalte confidentiale.

„Pentru a respecta decizia CCR cu privire la faptul ca publicarea in declaratia de avere a unor date ar afecta dreptul la viata privata si confidentialitatea acestor date, instituim doua tipuri de declaratii de avere: una cu caracter public si alta cu caracter confidential care este, in continuare, supusa controlului ANI”, a explicat premierul. Diferenta dintre cele doua declaratii consta in faptul ca in cele publice nu vor fi trecute adresele caselor si bancilor la care demnitarii au conturi. In plus, potrivit sefului Executivului, raportul intocmit de inspectorii de integritate va putea fi transmis ANAF in cazul in care se constata bunuri care nu au fost impozitate si Parchetului daca sunt constatate nereguli.

„Guvernul apreciaza ca, daca ai optat pentru o functie publica, este necesar sa faci dovada unei transparente totale in ceea ce priveste averea pe care ai dobandit-o. Poti opta pentru a ramane in sfera privata, si atunci nu esti obligat sa completezi declaratii de avere. Dar din moment ce ai optat pentru o functie publica, incumba aceasta obligatie in raport cu cetatenii de a face transparent modul in care ti-ai dobandit averea si pe care poti s-o probezi in cazul in care este necesar”, a explicat premierul. Proiectul de lege al Guvernului va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere si adoptare.

COMENTARII

DISQUS: 0