Guvernul Boc IV a depus juramantul. Basescu: PNL poate veni oricand in Executiv

Cei 17 membri ai noului guvern Emil Boc au jurat credinta patriei in fata presedintelui Traian Basescu. La cateva ore dupa ce a primit votul de investitura al Parlamentului, cu un scor mai mare decat cel prevazut, Cabinetul Emil Boc a depus ieri juramantul de credinta intr-o ceremonie

Lazaroiu: Daca aruncam peste bord pasagerii grei, PDL se poate lansa pe orbita
Preda: PDL nu va recunoaste referendumul daca Executivul va face modificari privind desfasurarea lui

desfasurata la Palatul Cotroceni. Rand pe rand, cu mana pe Biblie si Constitutie, Emil Boc, Vasile Blaga, Radu Berceanu, Elena Udrea, Daniel Funeriu sau Marko Bela si-au reafirmat dragostea fata de tara. 11 din cei 17 membri ai Cabinetului au mai trecut cel putin o data prin acest ceremonial. La eveniment au asistat cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, sefa Camerei Deputatilor, Roberta Anastase si Patriarhul BOR, Daniel. Seful Senatului si presedintele PSD, Mircea Geoana, a lipsit de la Palat.

Berceanu s-a balbait usor, aproape insesizabil. Presedintele Traian Basescu a avut cate un cuvant de spus pentru fiecare ministru, care i-a predat juramantul scris. Lui Blaga i-a strans ceva mai intens mana, sefului de la Finante, Sebastian Vladescu, i-a adresat un zambet larg. Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, a venit imbracata in negru. Doar pantofii erau gri. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, nu a avut nevoie de foaie pentru a citi textul juramantului. L-a spus fara ezitare, pe de rost. Cel care a inchis lista a fost noul ministru al Agriculturii, Mihail Dumitru.

Basescu catre ministri: La orice solicitare de incepere a urmaririi penale, voi opta pentru suspendare

„Sunteti astazi la un moment zero al guvernarii. Este o guvernare care incepe in conditii mai grele decat cea precedenta. Radiografia crizei este facuta si toti stim evolutiile. Astazi stim exact ce ne asteapta, iar speranta mea este ca veti reusi, ceea ce a reusit intr-o masura destul de buna si guvernul anterior, sa diminueze efectele crizei. Imi pun mari speranta in actiunea guvernamentala legata de modernizarea statului roman, fie ca vorbim de punerea in aplicare a rezultatele referendumului, de noua lege a educatiei, de evolutiile din sistemul de sanatate, de preocuparea pentru agricultura, fie ca vorbim de industrializarea satului, toate acestea fac parte din proiectul de modernizare al statului roman. Nu voi ezita sa va pun la punct cele sapte rapoarte ale comisiilor prezidentiale care vizeaza aceste domenii si pentru care exista solutii. V-as ruga sa plecam de la premisa ca deasupra partidelor este interesul national, nu plantarea de oameni ai partidelor in structuri poate fi o prioritate pentru un guvern care-si propune reformarea statului. Astept de la voi stabilirea standardelor de cost pentru administratie, sa gasiti solutia pentru pana unde merge politicul in administratie odata cu schimbarea guvernului. In administratie trebuie sa facem din competenta o prioritate atunci cand vorbim de asezarea pe posturi a oamenilor. Impreuna cu partidele aflate in opozitie puteti stabili niste criterii”, a declarat presedintele Traian Basescu in discursul sau dupa depunerea juramantului de catre ministri.

Basescu a lansat si un avertisment: „Va asigur de tot sprijinul meu, cata vreme actiunea va fi corecta si justificata. Eu nu am obligatii fata de guvern, fata de Parlament. Obligatiile mele sunt fata de cele 22 milioane de romani si fata de cele peste 100 de articole ale Constitutiei. Nu mizati pe faptul ca fiind un guvern cu un premier si un numar de ministri PD-L voi fi mai putin exigent. Nimic din atitudinea mea legata de atitudinea mea fata de ministrii care intra in vizorul Parchetului. Pentru orice ministru se va solicita urmarirea penala, il voi suspenda. Am multa incredere in dumneavoastra, puteti rata doar daca nu ramaneti in programul de guvernare. Aveti obligatia sa-l explicati foarte mult. Va asigur ca voi incerca sa fiu un mediator si in relatia cu sindicatele, cu societatea. Ma voi implica in acest dialog ori de cate ori veti considera ca este necesar sau sindicatele o vor cere. Plec de la premisa ca toti suntem de buna credinta. Succesul dumneavoastra este legat de capacitatea de a colabora cu Opozitia.”, a spus seful statului. Pe final, a exprimat si o parere de rau: „Regret lipsa din acest cabinet a PNL, iar oricand vor lua o alta decizie, eu voi fi deschis ca PNL sa fie parte a guvernului.”

 

COMENTARII

DISQUS: 0