Eugen Nicolaescu a prezentat PACHETUL DE BAZA de servicii medicale

Eugen Nicolaescu a prezentat PACHETUL DE BAZA de servicii medicale

Pachetul de baza de servicii medicale va fi accesibil si cetatenilor asigurati, si celor neasigurati, a anuntat, miercuri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. El a subliniat ca pachetul de servicii de baza va fi structurat in functie de o serie de principii bine definite, care vor crea un echilibru intre nevoile individului, dreptul la sanatate, eficienta sistemului sanitar si resursele statului.

Intalnire intre reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale si ai institutiilor cu atributii in relatia cu romanii din strainatate, la Cotroceni
Sotie de politist, gasita impuscata mortal, in casa

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a prezentat, miercuri, intr-o conferinta de presa, elementele definitorii din pachetul de servicii de baza, respectiv principii si componente care se au in vedere.

Referitor la extinderea accesului populatiei la servicii sanitare de baza, ministrul a reliefat ca acest lucru "inseamna ca toti cetatenii, indiferent ca sunt asigurati sau nu, sa aiba acces la acest pachet de baza".

Un alt principiu este punerea accentului pe preventie iar altele se refera la eficacitate si cost eficacitate, pornind de la medicina bazata pe dovezi si frecventa diferitelor tipuri de patologii si tratamente, prin care se vor identifica prioritati si se va incerca sa se gaseasca cele mai potrivite solutii, a evidentiat ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a facut referire la faptul ca se are in vedere ca fiecare cetatean sa aiba acces la un set de servicii de evaluare a riscurilor de boala si la servicii de consiliere, pentru a putea controla aceste riscuri.

Componenta serviciilor de urgenta prevede cresterea acoperirii si calitatea acestora in cadrul structurilor existente – Ambulanta, Unitati de Primiri Urgente, SMURD.

In ceea ce priveste componenta programelor de sanatate, Eugen Nicolaescu a punctat ca se va asigura acces in totalitate pentru programele care se adreseaza principalelor probleme de sanatate ale populatiei – cancer, diabet, boli cardiovasculare sau neurovasculare, transplant, boli rare si altele.

"Va trebui sa facem o analiza serioasa a programelor de sanatate si sa stabilim care intra in pachetul de baza si care eventual vor ramane pentru asigurari private suplimentare", a aratat ministrul.

El s-a referit si la ambulatoriul de specialitate, ca o componenta importanta din sistem, care trebuie sa preia gradual cea mai mare parte din serviciile medicale de sanatate furnizate in spital.

Ministrul a sustinut ca prin pachetul de baza vor fi obtinute si efecte colaterale, respectiv eficacitate, responsabilizarea cetatenilor, asigurarea calitatii serviciilor prin introducerea ghidurilor si asigurarea continuitatii serviciilor, scrie rtv.net

COMENTARII

DISQUS: