Etichetele alimentelor vor trebui sa fie evaluate si aprobate de o comisie speciala

Etichetele alimentelor pe care sunt trecute mentiuni nutritionale si de sanatate vor trebui sa fie aprobate de o comisie nationala

Zi de sarbatoare pentru Batalionul 151 Infanterie „Razboieni”
CE va infiinta la Bucuresti un oficiu pentru combaterea criminalitatii informatice

care va functiona pe langa Institutul National de Sanatate Publica, potrivit unui proiect de hotarare publicat pentru dezbatere pe site-ul Ministerului Sanatatii. Potrivit proiectului de hotarare de guvern privind mentiunile nutritionale si de sanatate asociate alimentelor, producatorii sau persoanele care vor sa plaseze pe piata alimente care au asociate mentiuni nutritionale si de sanatate care nu au fost autorizate intr-un alt stat membru, vor depune o cerere de autorizare insotita de un dosar tehnic si stiintific care defineste mentiunea formulata la Comisia Nationala pentru mentiuni nutritionale si de sanatate. Comisia Nationala se infiinteaza cu scopul de a indeplini atributiile privind inregistrarea si evaluarea produselor alimentare.

Infiintarea comisiei este necesara pentru a asigura aplicarea regulamentului Parlamentului European privind mentiunile nutritionale si de sanatate asociate alimentelor. Comisia de specialitate va fi formata din reprezentanti ai Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii si ai ANSVSA. Astfel, producatorii sau persoanele care pun pe piata alimente care sunt insotite de mentiuni nutritionale si de sanatate conform regulamentului european, sunt obligate sa notifice autoritatea competenta pentru punerea pe piata a acestora, prin furnizarea modelului de eticheta. Dupa ce va evalua dosarul primit de la producator, Comisia Nationala il va trimite, insotit de un referat de evaluare, catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, care va avea de spus ultimul cuvant in privinta aprobarii etichetei produselor. Incalcarea prevederilor din hotararea de guvern, prin nerespectarea conditiilor de utilizare a mentiunilor nutritionale, utilizarea unor mentiuni neprevazute in listele autorizate sau declararea de date incomplete, va fi sanctionata cu sume cuprinse intre 1.000 si 6.000 de lei.

 

COMENTARII

DISQUS: 0