Emil Boc: Nu sunt omul care sa se fi agatat vreodata de putere

Premierul Emil Boc a vorbit la Realitatea TV, despre pozitia sa in fruntea Executivului. Cand a acceptat functia, spune premierul, si-a asumat si deciziile dificile pe care avea sa le ia ulterior.

Guvernul mentine si in 2012 impozitele ridicate pentru mai multe case si masini
PONTA: Ma astept ca Basescu sa mai scoata „un dosarel”. Nu sunt linistit, dar sunt pregatit

In ultimele zile, in presa au aparut mai multe speculatii cu privire la o posibila demisie a lui Emil Boc din fruntea Executivului. Potrivit unor surse politice, Boc ar urma sa fie inlocuit de la Palatul Victoria cu Theodor Stolojan. Contactat de REALITATEA.NET insa, liderul grupului PDL din Parlamentul European a dezmintit scenariul, asigurand, de altfel, ca nu intentioneaza sa-si intrerupa mandatul de europarlamentar "indiferent ce i s-ar propune". La randul sau, premierul Emil Boc a declarat, in repetate randuri, ca, in momentul de fata, Romania are Guvern, iar Coalitia este stabila.

 

Iata principalele declaratii ale premierului:

 

Eu si presedintele am vorbit in permanenta despre stabilitate. Romania are Guvern, are un prim-ministru si o coalitie stabila. Acesta este cel mai important mesaj. M-am intalnit cu presedintele in ultima perioada, dar nu mai mult decat de fiecare data. Nu m-am dus impreuna cu cinci ministri la Cotroceni. Informatia din presa a fost falsa.

N-am fost si nu sunt omul care sa se fi agatat vreodata de putere. Am trecut prin 11 motiuni de cenzura. Niciun ministru de dupa '89 n-a avut 13 angajari de raspundere in fata Guvernului, cu tot atatea sanse de a fi demis. Cand am acceptat aceasta functie mi-am asumat faptul ca vor fi lucruri grele, dificile, decizii dureroase, inclusiv din punct de vedere politic. Am vazut un sondaj de dupa Conventie, in care PDL era cotat cu 25%. Asta inseamna ca impresia pe care a lasat-o Conventia PDL a fost pozitiva. A fost o competitie reala. A fost o reusita, cand toti se asteptau la scindarea partidului. Cand cresc pensiile si salariile? Pentru grupele 1 si 2 de munca, situatia sta astfel: toti cei care au obtinut grupele 1 si 2 de munca pana in aprilie 2001, primesc la zi drepturile benefice aferente grupelor 1 si 2 de munca. In privinta celorlalte pensii, anul viitor, pensiile vor fi majorate cu rata inflatiei 100%, plus 50% din cresterea valorii salariului mediu brut pe economie, de la 1 ianuarie.

In 2012, vom recupera in integralitate pierderile salariale din 2010. Probabil ca vor fi doua transe. Posibil ca o prima transa din marirea salariilor sa fie acordata inainte de alegerile din 2012. Puterea de cumparare va creste odata cu majorarea salariilor si pensiilor. Deocamdata, lucrurile sunt in ordine la Ministerul Muncii. Suntem in grafic cu ceea ce avem de facut. La Ministerul Muncii trebuie numit un nou ministru inainte de jumatatea lui iunie. In noiembrie 2008 am avut cel mai mare numar de contracte de munca. Acum am depasit varful atins in 2008. Despre somaj – Astazi, somajul e 5,2 in Romania, fata de 8,39 in martie 2010. Trei procente am coborat. Are o directie descrescatoare de la luna la luna. Reducerea CAS-ului? Vom vedea. Vreau sa fim prudenti. In protocolul Coalitiei, semnat in martie, avem ca obiectiv reducerea CAS-ului. In economie nu se intampla minuni peste noapte. Traian Basescu spunea, astazi: "Reducem CAS-ul cand firmele din tara isi vor plati toate datoriile" – Evaziunea fiscala trebuie combatuta cu maxima responsabilitate. Acesta este mesajul pe care a vrut sa-l transmita presedintele. Azi am avut o discutie foarte dura cu reprezentantii ANAF-ului. In luna iunie, ultimele 5 judete cu gradul de colectare cel mai mic, vor avea conducerea de la Finante schimbata in iulie. Nu stiu ce se vorbeste pe hol, in instante. Eu n-am asemenea date. Cand Mironescu a fost retinut, a fost demis. Stiu ca aveti un fix cu Blejnar. Deocamdata, este seful ANAF. Cand va aparea vreun element de incepere a urmaririi penale, va fi demis. Am trimis un control la ANAF. In acest moment, de la Corpul de Control nu am un raspuns. N-am primit raportul. Nu am primit de la DNA nicio solicitare sau informare cu privire la presedintele ANAF. Pana la proba contrara, ii dau credit lui Blejnar. Mironescu, daca este vinovat, raspunde penal pentru faptele sale. In luna in care a fost numit, a primit certificatul de securitate ORNIS, care-i dadea acces la documentele secrete din minister. Justitia si statul de drept functioneaza. Personal nu-l cunosc pe Mironescu. A fost deputat, cand eu eram primar. Il stiu din partid. E un om care vine cu o experienta administrativa. As vrea sa gasim un numitor comun cu opozitia in legatura cu numirile politice. Daca Mironescu era un favorizat al partidului, nu facea obiectul anchetei. Daca a incalcat legea, Mironescu sa raspunda. Unele anchete penale se deruleaza intr-un regim de maxima confidentialitate.

Mircea Banias raspunde in fata legii, ca orice cetatean. Nu stiu daca este vinovat sau nu. Nu a fost trimis in judecata. Cazul lui trebuie discutat in partid. Cand se trimite in judecata, se ia o decizie. In 2012 vom ajunge sa culegem roadele deciziilor luate. Acum facem eforturi substantiale, impreuna cu Guvernul, pentru a sustine mediul de afaceri.

COMENTARII

DISQUS: