Duane Butcher: SUA felicita Romania pentru o misiune bine indeplinita

Duane Butcher: SUA felicita Romania pentru o misiune bine indeplinita

Tocmai m-am intors din Afganistan, unde l-am insotit pe prim-ministrul Victor Ponta, care, in 29 iunie, a felicitat trupele romane pentru incheierea, cu distinctie si onoare, a misiunii lor de lupta de 12 ani.

Basescu: Priviti, priviti la lega sanatatii pana cand se va prabusi sistemul
Managerului Institutului ”Matei Bals”: 99% se infirma posibilitatea infectarii cu Ebola a pacientului din Ploiesti

In aceasta perioada, soldatii, jandarmii si politistii romani si-au indeplinit curajos sarcinile, ajutand la destructurarea unei retele teroriste, antrenand fortele de securitate afgane si aparand poporul afgan de brutala insurgenta talibana.

Timp de peste un deceniu, peste 25.000 de barbati si femei din Romania au stat umar la umar cu aliatii si partenerii NATO in Afganistan. Referindu-se la faptul ca nicio misiune nu a fost prea periculoasa pentru trupele romane, vicepresedintele Joe Biden a spus in timpul recentei sale vizite in Romania ca soldatii romani au dovedit „doar curaj si nici un fel de rezerve”.

Angajamentul Romaniei fata de Afganistan nu a fost lipsit de sacrificii nationale insemnate: ii onoram pe cei 23 de soldati care si-au pierdut vietile si pe cei 129 care au fost raniti in efortul de a transforma lumea intr-un loc mai sigur pentru noi toti.

Aceste sacrificii nu au fost in zadar. In aceasta perioada, in Afganistan s-au realizat progrese democratice, sociale si economice remarcabile:

— In 2002, doar 900.000 de baieti afgani mergeau la scoala. Acum, circa 8.000.000 de copii sunt inscrisi la scoala, o treime dintre ei fete. In 2002, doar 6% dintre afgani aveau acces constant la electricitate. Astazi, 28% din populatie are acces constant la electricitate, inclusiv peste 2.000.000 de persoane din Kabul, care au acum electricitate 24 de ore din 24. In 2002, doar 9% din populatia afgana se afla la doar o ora de mers de un punct de ingrijire medicala, in timp ce astazi, procentul este de aproape 60% din populatie.

— Romania a contribuit la pregatirea soldatilor si politistilor afgani, care devin de acum si mai responsabili de propria securitate. Salutam angajamentul Romaniei de a continua activitatile de mentorat si consiliere a afganilor dupa 2014.

— In cateva zile, autoritatile electorale vor anunta rezultatele alegerilor prezidentiale istorice din Afganistan. In acest an, al 25-lea de democratie post-comunista pentru Romania, ati sprijinit milioane de afgani la inceputul propriului drum spre un viitor pasnic si democratic.

Cu toate acestea, vor exista zile dificile. Insa nu exista nicio indoiala ca Afganistanul este pe un drum mai bun, gratie activitatii Romaniei acolo.

In ultimii ani, natiunile noastre au consolidat NATO. Amplasamentul romano-american al sistemului de aparare antiracheta de la Deveselu este programat sa devina operational anul viitor. Alianta a crescut numarul de exercitii aeriene, terestre si navale comune pentru a raspunde actelor agresive ale Rusiei din Ucraina. Pilotii romani participa la zborurile NATO de avertizare timpurie si control din spatiul aerian al Romaniei, care sunt vitale pentru a intelege situatia din Ucraina. Aplaudam de asemenea pasii luati de Romania pentru a-si creste bugetul destinat apararii la 2% din PIB – o masura pe care ar trebui sa o ia toti aliatii NATO.

In concluzie, SUA multumesc Romaniei pentru curajul si angajamentul de care a dat dovada in Afganistan. Barbatii si femeile din Romania au facut aceasta tara mandra de ei. Apreciem si disponibilitatea Romaniei de a-si asuma, pentru pacea si securitatea internationala, un rol de conducere in viitoarele incercari cu care se va confrunta Alianta, de la amenintarile cu rachete balistice venite din statele care incalca dreptul international, pana la interventiile militare rusesti.

Insarcinatul cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA,
Duane Butcher

COMENTARII

DISQUS: 0