Duane Butcher, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA: Securitatea energetica a Romaniei poate fi deraiata de taxarea excesiva

Duane Butcher, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA: Securitatea energetica a Romaniei poate fi deraiata de taxarea excesiva

Securitatea energetica este direct legata de securitatea nationala dupa cum arata evenimentele recente din Ucraina, insa Romania este protejata de productia interna de gaze naturale si are potential atat in privinta gazelor naturale conventionale, cat si neconventionale, atat in perimetre marine, cat si pe uscat, considera Duane Butcher, insarcinat cu afaceri al Ambasadei SUA in Romania.

Blaga: In locul lui Udrea, eu n-as fi ramas ministru
Vasile Blaga si-a depus candidatura la sefia PDL

Totusi, "taxarea excesiva poate deraia investitiile in energie", a mai afirmat el. "Incurajam ministerul de Finante sa reviziteze taxa pe constructiile speciale", a mai spus Butcher. El a reamintit si de sistemul de redevente. Anul acesta expira perioada de zece in care redeventele la petrol si gaze nu au putut fi majorate, perioada inscrisa in contractul de privatizare al Petrom din 2004.

Mai multe companii americane activeaza in sistemul extractiv de petrol si gaze din Romania: Chevron cauta gaze de sist in mai multe perimetre, respectiv in Moldova si Dobrogea, in vreme ce Exxon si Petrom exploreaza un perimetru de mare adancime in Marea Neagra, unde au anuntat descoperirea unui potential zacamant care ar putea contine intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Insarcinatul cu afaceri al ambasadei a mai spus ca societatile de stat trebuie sa activeze ca si suratele lor private, ceeea ce le va face sa aiba profit si, in consecinta, sa ofere statului noi resurse.

"Sa faci ceea ce trebuie la momentul potrivit este cea mai mare provocare", a anuntat el. In fine, el s-a referit si la sistemul judiciar, despre care a afirmat ca este un castig pentru Romania deoarece "trimite escrocii la inchisoare". Duane Butcher a spus ca acum cazul Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, arata clar ca sistemul judiciar functioneaza iar procurorii nu se afla in slujba niciunei forte politice.

COMENTARII

DISQUS: 0