DNA l-a retinut pe fostul sef al RATB pentru un prejudiciu de 820.000 euro

DNA l-a retinut pe fostul sef al RATB pentru un prejudiciu de 820.000 euro

Fostul director general al RATB, Viorel Popescu, a fost retinut vineri de DNA fiind acuzat  de abuz in serviciu cauzand un prejudiciu de aproximativ 820.000 euro. Procurorii anticoruptie au demarat cercetarile in acest dosar ca urmare a unei sesizari a Corpului de Control al premierului.

Zvonul care schimba tot ce stiai despre protestele fata de proiectul Rosia Montana
UDMR nu sustine motiunea de cenzura a PSD

Intr-un comunicat de presa transmis vineri de DNA, procurorii arata ca au date din care rezulta ca, in perioada 10.11.2011-09.10.2012, Viorel Popescu, care la acea vreme era director general R.A.T.B, nu a indeplinit unele acte ce intrau in atributiile sale de serviciu si a efectuat in mod defectuos activitati specifice functiei, cauzand un prejudiciu de aproximativ 820.000 euro, ce a reprezentat, totodata, foloase materiale necuvenite pentru o firma privata.

In ordonanta de retinere realizata de procurori se arata ca:

Concret, la data de 13.03.2012, intre R.A.T.B. si o societate comerciala, care nu avea drept asistenta juridica si reprezentare in instanta, a fost incheiat un contract de prestari servicii juridice. Din continutul contractului rezulta ca R.A.T.B., prin inculpatul POPESCU VIOREL, a imputernicit firma respectiva in vederea recuperarii tuturor creantelor de la C.A.S.M.B., in baza unor simple solicitari ale firmei private catre debitoare, indrituita cu rolul de intermediar in relatia Regiei Autonome de Transport Bucuresti cu C.A.S.M.B.
Din actele existente la dosar, reiese ca in contract se specifica faptul ca firma privata avea obligatia de asistare la controlul efectuat de C.A.S.M.B. fata de R.A.T.B., in vederea rambursarii sumelor cuvenite regiei, desi, in realitate, nu a existat si nu se prefigura un astfel de control.
De altfel, conducerea R.A.T.B. cunostea clar, la momentul semnarii actelor intocmite de functionarii de specialitate ai regiei, cuantumul sumelor de bani neachitate de C.A.S.M.B., defalcate pe unitati lunare de timp, astfel incat aceste verificari nu se impuneau a fi incredintate firmei private prin contractul indicat.
In baza contractului de consultanta juridica, R.A.T.B. a efectuat plati, nelegale si nefundamentate de prestatii concrete ale beneficiarului, in suma totala de 3.657.576,49 lei, aproximativ 820.000 euro, ce reprezinta prejudiciu material adus patrimoniului Regiei Autonome de Transport Bucuresti.

DNA precizeaza ca cercetarile in acest dosar au fost demarate ca urmare a sesizarii formulate de Corpul de Control al premierului in aprilie 2014.

Procurorii au primit sprijin de specialitate din partea SRI, se mai precizeaza in comunicat.

In acelasi dosar au fost emise si puse in aplicare mandate de perchezitie domiciliara pentru 8 adrese din Bucuresti.

Viorel Popescu urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

Corpul de control al premierului: Nereguli descoperite in activitatea RATB in perioada 2010-2012

Guvernul a sesizat in 14 aprilie Directia Nationala Anticoruptie (DNA) asupra unor posibile fapte de natura penala identificate in activitatea Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) in perioada 2010-2012, identificate de Corpul de Control in urma unor verificari efectuate la solicitarea primarului general Sorin Oprescu.

In nota de control se arata, printre altele, ca reprezentantii RATB din perioada cercetata au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subventionat, prin schimbarea destinatiei banilor, si au comis nereguli in atribuirea unor contracte de achizitii, ceea ce poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice.

RATB, care in 2010 si 2011 a raportat un profit contabil zero, a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantina, de patiserie, bauturi si cafea penru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu penite de aur si platina tip Mont Blanc, la un pret de circa 1.700-1.300 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administratie al RATB.

Din subventiile locale ca tarif social, RATB a efectuat cheltuieli in beneficiul angajatilor, membrilor familiilor acestora si pensionarilor. Viorel Popescu a fost ales in data de 10 noiembrie 2011 in functiile de director general al Regiei de Transport Bucuresti si presedinte al Consiliului de Adminsitratie al RATB.

In data de 4 septembrie 2012 Consiliul General al Municipiului Bucuresti a decis revocarea din Consiliul de Administratie ale regiei, ceea ce a dus automat si la pierderea postului de director. Potrivit ultimei declaratii de avere depuse, depuse in 15.06.2012, Viorel Popescu detinea la acea data 15 terenuri, dintre care 14 intravilane si unul agricol, 4 apartamente si o casa.

COMENTARII

DISQUS: