Director ANM: Ne asteptam la o intensificare a fenomenelor meteo extreme

Director ANM: Ne asteptam la o intensificare a fenomenelor meteo extreme

Fenomenele meteo extreme, cum ar fi caderea unor cantitati importante de precipitatii intr-un timp foarte scurt, sau schimbarea brusca a regimului termic de la o zi la alta, se vor intensifica in anii urmatori.

Boc: Ponta si Antonescu, ultimii dinozauri populisti din Uniunea Europeana
Ministrul Economiei si-a demis consilierul

"In ultima luna si jumatate s-au inregistrat caderi importante de precipitatii intr-un timp foarte scurt, precum si schimbari bruste de temperatura de la o zi la alta. Astfel de semnale au aparut inca de acum 20 de ani, insa ele au devenit din ce in ce mai frecvente in ultimii 10 ani, cu o intensificare in ultima luna si jumatate. Daca temperaturile medii globale vor continua sa creasca, ne asteptam la o intensificare a acestor fenomene meteo de la an la an", a declarat Ion Sandu, directorul general al ANM, cu ocazia "Primului seminar regional pentru dezvoltarea politicilor privind managementul secetei la nivel national", organizat de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).

Potrivit acestuia, prognozele pentru acest an arata ca in lunile iulie si august se vor inregistra precipitatii scazute, insa nu se poate vorbi neaparat de aparitia fenomenului de seceta in tara noastra, scrie Agerpres.

"Totul depinde de modul de distributie a precipitatiilor in perioada urmatoare. Daca vor fi cateva zile fara ploaie, de pilda zece, iar apoi va ploua, nu ne vom confrunta cu seceta. Daca, dimpotriva, vor fi perioade mari fara precipitatii, iar apoi va ploua foarte mult intr-un interval foarte scurt, atunci va aparea seceta. Principalul motiv este ca pamantul nu poate absorbi rapid apa cazuta intr-un interval foarte scurt de timp", a mai spus directorul ANM.

COMENTARII

DISQUS: 0