Descoperire INGRIJORATOARE despre extractia GAZELOR DE SIST

Descoperire INGRIJORATOARE despre extractia GAZELOR DE SIST

Aceasta pozitie categorica a presedintelui care indeamna la „accelerarea proceselor de evaluare si trecerea la exploatarea gazelor de sist“ nu ia in seama nici protestele populatiei din zonele unde vor fi instalate sondele si nici cele mai recente studii facute Academia Nationala de Stiinte din SUA.

Traian Basescu: Am aprobat urmarirea penala a 5 fosti ministri in dosarul Microsoft
Taxa auto se va majora cu pana la 50%, de la 1 ianuarie

Cercetatorii americani au descoperit ca apa potabila de la puturile sau robinetele localnicilor din statul Pennsylvania este contaminata si prezinta concentratii de 23 de ori mai de gaz metan decat cele normale. Cu alte cuvinte, americanii primesc la robinet apa amestecata cu gaz metan.

Studiul care rescrie istoria
Majoritatea activistilor de mediu isi concentreaza mesajele ecologiste pe mixul secret de chimicale care sunt injectate in sol impreuna cu apa si nisip pentru a extrage gaze de sist in urma procedurii de fractionare hidraulica. In cautarea chimicalelor cancerigene, activistii de mediu se pare ca au ignorat un aspect mult mai grav si in acelasi timp evident in zonele unde gazul se sist se exploateaza deja.
Un studiu realizat de cercetatorul Robert Jackson de la Duke University pentru Academia Nationala de Stiinte din SUA vorbeste transant, pentru prima data, despre prezenta gazului metan in apa potabila la distante de pana la un kilometru de sondele care extrag gaze de sist.

In anul 2011, Robert Jackson a realizat acelasi studiu pentru Academie, pe mostre de apa care proveneau din statele New York si Pennsylvania. Desi nu au fost indentificate urme de contaminare de la fluidele de fracturare, echipa de cercetatori a descoperit semne suficient de puternice de contaminare cu gaze naturale. Probele de apa prelavate de la distante de un km de sondele de exploatare au aratat concentratii crescute de metan, etan si propan. Deoarece numarul esantioanelor prelevate a fost considerat insuficient (60 de mostre), Jackson a continuat studiile si in martie 2013 a revenit cu o actualizare, de data aceasta realizata pe 141 probe de apa potabila colectata de la fantanile sau robinetele localnicilor din tinuturile Bradford, Lackawanna, Sullivan, Susquehanna, Wayne si Wyoming. Rezultatele analizelor au ramas neschimbate: in apele subterane din zona de exploatare a gazelor de sist exista cantitati mari de gaze, iar sursa lor pare sa fie exploatarile industriale. Cercetatorii au descoperit concetratii de pana la 23 de ori mai mari in apa de etan (C2H6) si propan (C3H8), doua componente ale gazului natural care nu aveau cum sa provina decat de la exploatatiile din apropiere. La fel ca in studiul din 2011, echipa lui Jackson nu a descoperit nici o urma de contaminare a apei cu fluide de fracturare.

Presedintele nu mai are dubii
Acest studiu oficial ar trebui sa traga un semnal de alarma pentru toate statele care mizeaza pe exploatarea gazelor de sist. Mai multe state europene, printre care Franta si Bulgaria, au interzis exploatarea gazelor de sist iar altele, cum ar fi Germania, analizeaza serios impactul de mediu pe care il poate avea fracturarea hidraulica.

In Romania, autoritatile s-au declarat pro gaze de sist, dar in urma protestelor societatii civile Ministerul Mediului a cerut concernului american Chevron sa prezinte studii de impact asupra mediului inainte sa inceapa explorarea in perimetrele concesionate in Barlad.

Acum, presedintele Basescu nu mai are niciun dubiu in privinta gazelor de sist. „Optiunea mea acum este fara niciun fel de dubii ca Romania are obligatia sa accelereze procesele de evaluare si sa treaca la exploatarea gazelor de sist si sa evalueze si sa treaca la exploatarea gazelor si titeiului deja confirmate in Marea Neagra“, a declarat Basescu, dupa reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Seful statului a aratat ca o alta sursa alternativa pentru Romania este reluarea exploatarii cu tehnologii moderne a zacamintelor petroliere proprii abandonate in prezent dupa exploatarea in trecut, dar care nu a depasit circa o treime din resursa.

Scenarii dupa esecul Nabucco
Consumul anual de gaze in Romania este de aproximativ 14 miliarde metri cubi, cantitate asigurata in proportie de 80% din productia interna. Diferenta este importata din Rusia, prin intermediari, la preturi ridicate. Dupa ce OMV a anuntat ca proiectul Nabucco a esuat, Romania analizeaza diverse scenarii privind perspectivele resurselor interne de gaze naturale si conectarea la piata regionala de profil, iar gazele din Marea Neagra si cele de sist au potentialul de a creste independenta energetica nationala. „ In acest moment, autoritatile romane au in derulare o analiza complexa a situatiei energetice la nivel national si regional, pornind de la diversele scenarii privind dezvoltarea Coridorului Sudic de gaze. Se au in vedere atat perspectivele resurselor interne de gaze cat si conectarea Romaniei la piata regionala de gaze. Optiunile vizate de Romania (exploatarea rezervelor de hidrocarburi din platoul continental maritim, gazele naturale din sisturi) au potentialul de a creste si mai mult independenta energetica a tarii“, se arata intr-un comunicat al Departamentului Energie din Ministerul Economiei.

Rusii rad de noi: „Esecul Nabucco este esecul lui Traian Basescu“
Orice dezastru, orice problema si orice esec au un nume si un prenume. Pentru Romania, dezastrul Nabucco are numele lui Traian Basescu, potrivit Vocea Rusiei. „In interviul acordat de presedintele Romaniei postului nostru de radio in 2012, Traian Basescu a explicat clar ca proiectul Nabucco, fiind un «proiect european» este prioritar pentru Romania. In consecinta, Romania a ramas unica tara care a pastrat fidelitatea acestui proiect, in timp ce toate tarile din jur au ales optiunea participarii la proiectul South Stream, pastrand deschisa optiunea participarii si la Nabucco. In consecinta, Romania a ramas fara reduceri la pretul gazului rusesc, in timp ce Serbia, Bulgaria si Ungaria au obtinut reduceri substantiale (de la 10% in sus) si vor obtine cateva miliarde de euro pe an din taxe de tranzit. Romania va plati foarte scump pentru dorinta lui Traian Basescu de a fi mai catolic decat papa si mai rusofob decat Jose Barroso“, preziceaza sursa citata.

Vocea Rusiei crede ca Romania s-a sters singura de pe harta energetica a Europei iar problema Nabucco nu a fost niciodata una a dimensiunii, ci a inteligentei: „Traian Basescu a avut in jocul Nabucco o miza colosala si aceasta miza a fost pusa pe seriozitatea intentiilor SUA si UE. Basescu a pierdut un important pariu geopolitic. Seriozitatea suportului american pentru Nabucco s-a vazut prin faptul ca la Baku a fost trimis senatorul Lugar, care a muncit din greu sa faca lobby pentru acest proiect. (…) Toate tarile care au avut la conducere personaje rationale au avut posibilitatea sa se reorienteze si SUA nu raspunde pentru consecintele prostiei celor care nu au facut acest lucru“.

Vocea Rusiei ironizeaza si incercarea premierului Victor Ponta de a racorda Romania la South Stream printr-o extensie: „Victor Ponta a obtinut o oferta preliminara pentru livrarea gazelor din Kazahstan printr-o extensie South Stream spre Romania. Din start, trebuie precizat faptul ca in conditiile in care Gazprom deja a platit Bulgariei, Ungariei si Serbiei pentru participarea la South Stream, racordarea Romaniei la South Stream se transforma dintr-un drept intr-un privilegiu politic si economic. Privilegiile nu se obtin peste noapte si nu se dau gratis. In articolele viitoare vom discuta pe larg despre privilegii, costurile acestora, despre culisele esecului Nabucco si despre visele desarte ale unor politicieni care inca nu doresc sa recunoasca ca atat gazele de sist (care nu exista), cat si gazele din Marea Neagra (care exista, dar putine) nu mai apartin romanilor“.

COMENTARII

DISQUS: