Deputatii au respins Ordonanta 55/2014: Alesii care au migrat in baza OUG isi vor pastra mandatele

Deputatii au respins Ordonanta 55/2014: Alesii care au migrat in baza OUG isi vor pastra mandatele

Camera Deputatilor a respins miercuri Ordonanta 55/2014 privind migratia alesilor locali, declarata neconstitutionala, insa a adoptat amendamentul criticat de PNL, potrivit caruia primarii si consilierii care au trecut la alt partid pe baza ordonantei nu-si vor pierde mandatele, informeaza Mediafax.

FMI: Austeritatea afecteaza cresterea economica
Igas va propune Guvernului un plan de reorganizare pe regiuni a unor structuri MAI

Decizia a fost luata cu 203 voturi pentru, 105 impotriva si 22 de abtineri.

Liberalii sustin ca alesii locali care au trecut la alt partid in baza ordonantei ar trebui sa-si piarda mandatele, iar sumele indemnizatiilor sa fie returnate.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre arata ca astfel va fi respectata decizia Curtii Constitutionale care a declarat ordonanta ca fiind neconstitutionala.

Pe de alta parte, reprezentantii PSD considera ca alesii locali care au migrat in baza unei ordonante nu trebuie pedepsiti ca au respectat o reglementare si trebuie sa-si pastreze mandatele.

"A-i obliga pe alesi sa-si piarda mandatul este impotriva democratiei (…) Decizia CC nu ne obliga sa luam o decizie sa-i dam pe toti jos din mandate, decizia spune sa nu mai repetam aceasta greseala", sustine presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea (PSD).

Deputatii au adoptat, in final, propunerea PSD ca "toate efectele juridice, politice sau de alta natura produse ca urmare a exprimarii optiunii de catre alesii locali in baza ordonantei 55 se pastreaza in totalitate".

PNL a anuntat ca va depune o contestatie la Curtea Constitutionala, daca amendamentul va fi adoptat si de Senat.

COMENTARII

DISQUS: