Cristian Preda: 7 motive pentru care-l sustin pe Paleologu la sefia PDL

Cristian Preda: 7 motive pentru care-l sustin pe Paleologu la sefia PDL

Europarlamentarul PDL isi afirma sustinerea pentru candidatura lui Theodor Paleologu la sefia PDL.

Boc, catre PDL-isti: Nu te poti astepta ca Talmacean sa apere partidul
Sebastian Lazaroiu: Alba ca Zapada poate sa nu fie un partid politic

 “Peste 10 zile, la Conventia Nationala a PDL, voi vota cu Toader Paleologu (TP) si ii invit si pe alti colegi sa faca acelasi lucru”, scrie Cristian Preda, pe blog.

1. TP a asumat cu sinceritate si in mod spontan majoritatea celor 35 de puncte pe care le-am infatisat, alaturi de colegii mei, Monica Macovei si Sever Voinescu, in urma cu cateva saptamani, ca platforma de modernizare a PDL. In stilul sau propriu, cu umor si fara inversunare, Toader Paleologu a vorbit despre asteptarile publicului asa cum le-am asternut pe hartie si noi, cei trei membri PDL dispretuiti si umiliti la CNC de cvasi-totalitatea colegilor nostri. Coerenta imi cere sa il sprijin pe cel care a preluat ceea ce eu nu am putut duce mai departe. S-ar putea ca el sa fi gasit tonul potrivit.

2. TP da dreptei un sens liberal clar. In contextul dorintei PDL de a ocupa zona dreapta a spectrului politic, avem nevoie ca de aer de sensibilitate liberala. Din nefericire, multe discursuri pedeliste despre dreapta o confunda cu populismul. Romania are nevoie de liberalism, nu de populism. Cu atat mai mult cu cat PNL a abandonat dreapta, in profitul populismului pesedist. Si tot asa cum populismului adversarilor trebuie sa-i opunem liberalismul, radicalismului lor trebuie sa-i opunem moderatia noastra.

3. TP este singurul dintre candidati care leaga modernitatea (si modernizarea) de civilizatie (si civilitate), indiferent ca este vorba despre felul de a vorbi in public (inclusiv cu adversarii) sau despre aspectul oraselor. Din nefericire, kitschul, sudalma si grobianismul au cucerit o imensa parte din spatiul public. Orice tentativa de a face o politica eleganta, destinsa si demna trebuie sprijinita in chip deschis. Demobilizarea electoratului are, intre multe alte cauze, si retinerea cetateanului oarecare de a valida drept reprezentanti niste persoane cu educatie sub-mediocra, care vorbesc ca pe maidan. Publicul asteapta ca reprezentantii lui sa fie mai buni decat “romanul mediu”, nu sub nivelul acestuia.

4. TP aduce o noutate semnificativa in plan politic. Si PNL si PSD si-au intinerit echipele de conducere, dar atat Antonescu, cat si Ponta sunt plamaditi din materia prima care a servit la fabricarea politicianului postcomunist de nivel mediu. Singurul lor avantaj e faptul ca sunt altii, nu faptul ca sunt diferiti substantial de ceea ce a respins deja cetateanul roman in trecut. Politica a favorizat clonarea. Nu suntem insa condamnati sa ramanem in chingile impuse de tranzitie. Intinerirea politicii inseamna iesirea din tiparele ce par inevitabile. Doar asa poate fi destabilizat USL, nu prin scenarii fanteziste despre aliante subterane ale unuia sau ale altuia cu adversarii de azi, care sunt – de altfel – si aliatii indispensabili de ieri.

5. Prin profilul sau, TP reprezinta profesorii si, prin ei, profesiunile liberale. Insist asupra acestei legaturi, pentru ca o eroare de lectura care pleaca de la luarea in considerare doar a tipului de finantare a activitatilor lor i-a transformat pe profesori in monstri bugetivori si adversari ai progresului. In Romania, profesorii – ca si medicii, de altfel – sunt liberali prin natura lor. La modul general, PDL are nevoie, daca vrea sa fie nu doar democrat, ci si liberal, de toate tipurile de alegatori cu profesiuni liberale, care trebuie mobilizati plecand de la asteptarile lor, iar nu de la fictiunile si auto-justificarile noastre. Anchetele sociologice ne vadesc, de pilda, faptul ca exista, dupa multi ani, o preferinta pentru sprijinirea mediului privat in defavoarea extinderii institutiilor publice. Vom putea oare sa exploatam aceasta tendinta in interesul nostru politic? Sau le vom lasa USL-istilor sansa de a mima schimbarea?

6. Intrarea lui TP in cursa semnaleaza faptul ca PDL nu se poate multumi sa apere guvernarea, respectiv sa promita disciplina interna. Si guvernarea, si disciplina membrilor sunt, de buna seama, importante. PDL trebuie sa existe insa si dupa guvernare, iar alimentele cu care se va putea hrani sunt mai diverse decat banala disciplina. Nu intamplator, motiunea depusa de TP se numeste “Privind spre viitor”.

Voi incheia enumerarea cu un motiv de natura strict personala. Este vorba despre intersectia biografiilor noastre intr-un punct foarte important. Atat eu, cat si Toader ne-am desavarsit educatia universitara sub indrumarea lui Pierre Manent. Discipol al lui Raymond Aron si unul dintre cei mai mari specialisti in teoria politica din ultimele decenii, Manent ne-a condus tezele de doctorat in stiinte politice sustinute la Paris in 1998 si, respectiv, in 2001. Cine crede in modernizare, cine considera ca dreapta inseamna liberalism, nu populism, cine apreciaza civilitatea, cine crede ca politica romaneasca are nevoie de oameni noi, nu de clone cu buletin schimbat, cine apara profesiunile liberale, cine vrea mai mult decat disciplina si apologia guvernarii, cine crede in educatie trebuie sa voteze cu Toader Paleologu. Imi place sa cred ca in PDL exista disponibilitate pentru o asemenea politica si ca Toader Paleologu va sti cum sa reuneasca voturile care o exprima.”

COMENTARII

DISQUS: 0