CORUPȚIE LA NIVEL INALT. De ce a fost condamnat ”lotul Voicu”. Ce stia Lidia Barbulescu despre dosarul lui Casuneanu

CORUPȚIE LA NIVEL INALT. De ce a fost condamnat ”lotul Voicu”. Ce stia Lidia Barbulescu despre dosarul lui Casuneanu

Potrivit motivarii instantei, fostul senator PSD Catalin Voicu,condamnat la sapte ani de puscarie pentru fapte de coruptie, a incercat sa influenteze un martor si a creat prejudicii de imagine Senatului.

Taxa de poluare auto scade cu pana la 25%
Cine merge cu Blaga, cine cu Boc ? Plus: Cui transfera Traian Basescu cota de popularitate

Complicele sau, fostul judeceator Florin Costiniu, stia ca Voicu urma sa primeasca bani daca prietenul sau Costel Casuneanu castiga procesul la instanta suprema. Fosta presedinta a instantei, Lidia Barbulescu, stia ca dosarul lui Casuneanu este monitorizat si a aratat la DNA ca s-au facut presiuni din partea unor parlamentari pentru castigarea litigiului.

”Referitor la inculpatul Voicu Catalin, avand in vedere si amploarea activitatii infractionale desfasurata de acesta, determinata de numarul mare de infractiuni comise, precum si incercarea inculpatului de a zadarnici aflarea adevarului prin influentarea unui martor, instanta de recurs apreciaza ca scopul preventiv si educativ al pedepselor nu poate fi atins decat prin executarea acestora in regim de detentie. In acord cu argumentele primei instante, se constata ca, prin atitudinea sa de folosire abuziva si discretionara, in dispretul normelor de drept si a moralei, a autoritatii cu care a fost investit, inculpatul Voicu Catalin a creat nu doar prejudicii de imagine autoritatii din care facea parte, dar si o stare de neincredere a societatii in autoritatile statului, cu privire la care inculpatul a lasat sa se creada ca sunt aservite intereselor sale personale”, se arata in motivarea judecatorilor.

Costiniu s-a uitat pe hartii

Completul de 5 Judecatori retine ca, in luna iulie 2009, Florin Costiniu s-a  intalnit Cu Catalin Voicu, ocazie cu care, luand cunostinta de la acesta de faptul ca inculpatul Casuneanu Costel pierduse o licitatie, a acceptat propunerea initiala a inculpatului Voicu Catalin de a „se uita pe niste hartii si in functie de acestea sa faca niste precizari si eventual sa-i dea niste sfaturi juridice”.  

Cei cinci judecatori de la instanta suprema au considerat ca Costiniu Florin a cunoscut hotararea infractionala luata de inculpatul Voicu Catalin de a obtine foloase materiale de la inculpatul Casuneanu Costel, in schimbul promisiunilor facute acestuia ca, prin „ relatiile” pe care le are, il va ajuta in rezolvarea favorabila a litigiului pe care il avea pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie .

”Nu mai muncim tot anul”

”In acest context, instanta de recurs apreciaza ca fiind relevante aspectele ce rezulta din dialogul din 17.09.2009, purtat de Catalin Voicu cu Florin Costiniu „…e un om, e un om serios de tot si nu mai muncim tot anul ! Si tre sa am incredere in el ca in fratele meu, intelegeti ? E pacat sa ratam o chestie de-asta… plus ca noi vedem un happy end. Doi! Astia-s bani pe care nu-i mai luam. Luam o data si gata! Pe munca cinstita. Si eu va spun un lucru : Dincolo de faptul ca vorbim intre noi, dom`ne are dreptate cu carul. E pai cum (…neinteligibil…)Ai vazut ce fel de om e !(…)”

Ce a spus Lidia

Relevanta in contextul cauzei este declaratia martorei Lidia Barbulescu, fost presedinte interimar al instantei supreme.  Fiind audiata, a declarat ca a aflat din zvonurile care circulau in institutie „ca se vor face presiuni asupra completului de judecata prezidat de judecatorul Joita Preda in legatura cu un dosar ramas in pronuntare” iar „presiunile urmeaza sa vina din partea unor parlamentari”. ”In virtutea atributiilor conferite de functia detinuta, martora i-a spus judecatoarei Joita Preda sa adopte solutia corecta. Totodata, i-a transmis ca dosarul este monitorizat, imprejurare despre care ar fi luat cunostinta din aceleasi zvonuri. Sustinerile sale au fost partial confirmate de judecatoarea Preda Joita care a aratat ca in dimineata zilei de 14.10 2009, cand cauza urma sa ramana in pronuntare, martora Vochita Elena Stefania, magistrat asistent sef la sectia condusa de inculpatul Costiniu Florin, a sunat de mai multe ori in biroul sau si a cerut sa vorbeasca cu doamna judecator Dumitru Magdalena care facea parte din completul de judecata investit cu solutionarea dosarului nr.3360/2/ 2009. A mai aratat martora, ca doamna judecator Dumitru Magdalena nu a fost gasita in birou deoarece intre timp se pensionase”, se mai arata in motivarea judecatorilor.

Sapte ani inchisoare

Fostul senator PSD Catalin Voicu a fost condamnat definitiv, in 22 aprilie 2013, de instanta suprema, la sapte ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost judecat pentru coruptie. Totodata, instanta a dispus majorarea pedepsei in cazul fostului judecator Florin Costiniu, de la trei la patru ani de inchisoare cu suspendare, instanta stabilind un termen de incercare de noua ani. Omul de afaceri Marius Locic a ramas cu pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare, dispusa in iunie 2012, de un complet de trei judecatori de la instanta suprema. In cazul lui Costel Casuneanu, instanta a mentinut pedeapsa de patru ani de inchisoare cu suspendare, dar a majorat termenul de incercare la noua ani. Decizia Completului de cinci judecatori al instantei supreme este definitiva, astfel ca atat Catalin Voicu, cat si Marius Locic au fost incarcerati. Catalin Voicu, Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marius Locic au fost trimisi in judecata in 21 mai 2010, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, pentru trafic de influenta, complicitate la trafic de influenta, cumparare de influenta si, respectiv, fals in inscrisuri sub semnatura privata.

COMENTARII

DISQUS: 0