Comisia Europeana asteapta sustinerea politica a luptei impotriva coruptiei

Comisia Europeana asteapta sustinerea politica a luptei impotriva coruptiei

Comisia Europeana (CE) astepta de la Romania masuri concrete si ferme in perioada urmatoare, respectiv sustinerea de catre intreg spectrul politic a luptei impotriva coruptiei, in special prin continuarea cu eficienta a dosarelor aflate in instante si finalizarea acestora prin decizii ale judecatorilor, arata Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC).
In urma intalnirilor avute de ministrul Catalin Predoiu cu oficialii europeni in cadrul Consiliului JAI de la Praga si in cadrul vizitei de la Bruxelles, Comisia Europeana a comunicat demnitarului roman care sunt asteptarile privind rezolvarea problemelor in sistemul judiciar romanesc.

Guvernul a decis sa acorde ajutor umanitar Turciei si asistenta medicala contra cost Libiei
Udrea anunta pe Twitter ca il sustine pe Boc la presedintia PDL

In cadrul intalnirii avute de Predoiu cu vicepresedintele CE, Jacques Barrot, tema dialogului dintre cei doi a fost axata pe evolutiile inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare.
In cadrul intalnirii au fost discutate ultimele evolutii si posibile alternative pentru adoptarea noilor coduri, declararea neconstitutionala a amendamentelor la Codul de Procedura Penala introduse prin legea de aprobare a OUG 60, necesitatea deblocarii dosarelor aflate in Parlament in vederea finalizarii acestora in instante, precum si necesitatea unei implicari active a CSM in sensul reformarii sistemului judiciar mai ales in ceea ce priveste chestiunea resurselor umane.
MJLC arata ca mesajul general al lui Catalin Predoiu catre oficialii europeni a fost acela de continuitate in intreaga activitate, de angajare ferma si de accelerare a masurilor monitorizate de CE.
La randul sau demnitarul european a accentuat nevoia unor masuri concrete mai ales in sensul adoptarii codurilor intr-un interval de timp rezonabil.
In cadrul intalnirii bilaterale a ministrului Justitiei si secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, subiectul central al discutiei a fost tot mecanismul impus de Comisia Europeana.
Elementele de interventie ale ministrului Predoiu au vizat: intentia de accelerare a reformelor in vederea obtinerii unui raport pozitiv de tara, realizarea unui dialog deschis si al unei agende comune interinstitutionale si transpartinice in vederea indeplinirii obligatiilor asumate in context european, problematica resurselor umane din sistemul judiciar, sectiunea salarizarii si a pensionarilor in sistem, continuarea implementarii politicilor si masurilor impotriva coruptiei si cresterea investitiilor in sistemul judiciar, conditie necesara pentru cresterea calitatii actului de justitie.
Catherine Day a subliniat ca pentru a putea CE initia ridicarea monitorizarii, progresele Romaniei vor trebui sa fie credibile si lipsite de echivoc.

COMENTARII

DISQUS: