Cele mai importante momente din viata regelui Mihai

Regele Mihai a murit marti, 5 decembrie 2017, dupa aproape doi ani de la retragerea din viata publica. Iata mai jos cele mai importante momente de via

Antonescu: E nevoie de un proces mai transparent in privinta numirii sefilor DNA si Parchetului
Ministrul demis de Finante: Reintregirea salariala se putea si vroiam s-o facem

Regele Mihai a murit marti, 5 decembrie 2017, dupa aproape doi ani de la retragerea din viata publica. Iata mai jos cele mai importante momente de viata ultimului rege al Romaniei:

25 octombrie 1921 – Mihai se naste la Castelul Foisor (Peles).

20 iulie 1927 – La moartea lui Ferdinand I, Mihai devine Regele Romaniei, sub o Regenta.

8 iunie 1930 – Mihai este detronat de tatal sau, Carol al II-lea.

6 septembrie 1940 – Carol al II-lea abdica in urma pierderii Basarabiei si a Transilvaniei de Nord. Mihai revine la tron.

22 iunie 1941 – Romania intra in razboi contra URSS pentru Basarabia. Conducatorul Statului este maresalul Ion Antonescu.

23 august 1944 – Regele Mihai il aresteaza pe maresalul Antonescu cand acesta refuza iesirea din alianta cu Hitler. Lovitura de palat a dus la reintregirea Transilvaniei si la scurtarea razboiului in Europa.

21 august 1945 – ianuarie 1946 – Regele Mihai este in greva regala contra guvernului comunist. Anglo-americanii refuza sa intervina.

30 decembrie 1947 – Regele Mihai este fortat sa abdice. Premierul Petru Groza si seful partidului comunist, Gheorghe Gheorghiu Dej l-au amenintat cu executarea a o mie de studenti anticomunisti.

10 iunie 1948 – Regele Mihai se casatoreste in exil cu principesa Anna de Bourbon-Parma. Nunta are loc la Atena. Mari state occidentale refuzasera sa oficieze casatoria pentru a nu-l deranja pe Stalin.

26 martie 1949 – Se naste prima fiica a Regelui Mihai, principesa Margareta. Urmeaza Elena, Irina, Sofia si Maria.

1949 – 1989 – Regele Mihai este fermier in Anglia, broker la New-York, pilot al companiei comerciale Lear Jeats/ Geneva si initiatorul unei companii de electronice in Elvetia. In fiecare an, transmite mesaje romanilor la Europa Libera, Vocea Americii si BBC.

25 decembrie 1990 – Regele Mihai si familia sunt opriti pe autostrada Bucuresti-Pitesti din drumul lor spre Curtea de Arges. FSN sustinea ca Regele ar fi intrat fraudulos in tara.

24-27 aprilie 1992 – Regele Mihai petrece Pastele in tara pentru prima data de la abdicarea fortata. Un milion de oameni il saluta la Bucuresti.

mai 2001 – Regele Mihai locuieste vreme de trei saptamani la Palatul Elisabeta care devine resedinta sa oficiala ca fost sef de stat.

25 octombrie 2011 – Regele Mihai tine un discurs in Parlamentul Romaniei: „Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie”.

2 martie 2016 – Regele Mihai se retrage din viata publica din motive de sanatate. Principesa Mostenitoare Margareta devine Custode al Coroanei.

5 decembrie 2017 – Regele Mihai moare.

COMENTARII

DISQUS: 0