Basescu: Pogromul de la Iasi, una dintre cele mai tragice pagini din istoria evreilor din Romania

Basescu: Pogromul de la Iasi, una dintre cele mai tragice pagini din istoria evreilor din Romania

Pogromul de la Iasi, din 27-29 iunie 1941, reprezinta una dintre cele mai tragice pagini din istoria evreilor din Romania si nimeni, niciodata, individ sau autoritate nu va putea gasi vreo justificare sau vreo scuza, se arata intr-un mesaj al presedintelui Traian Basescu.

Centrul International Antidrog acuza statul de complicitate in comercializarea substantelor etnobotanice
Boc: Parteneriatul cu Basescu a fost, e si va ramane cheia succesului economic al tarii

Mesajul sefului statului, ocazionat de comemorarea a 70 de ani de la Pogromul de la Iasi, a fost citit de consilierul prezidential Iulian Fota in cadrul manifestarilor organizate la Iasi, informeaza MEDIAFAX. "Pogromul de la Iasi, din 27-29 iunie 1941, reprezinta una dintre cele mai tragice pagini din istoria evreilor din Romania. Actiunile de distrugere fizica a evreilor din Iasi s-au desfasurat la ordinul expres al lui Ion Antonescu, secondat de autoritatile publice locale. La 29 iunie 1941, Mihai Antonescu a ordonat deportarea tuturor evreilor din Iasi, inclusiv a femeilor si copiilor, in drum spre gara evreii supravietuitori fiind batuti si umiliti. Astazi, in acest frumos oras european, Iasi, aducem un pios omagiu celor care au pierit atat de tragic in acele zile, celor care au fost aruncati in valtoarea istoriei, doar pentru ca erau diferiti, doar pentru ca erau evrei. Pentru faptele de la Iasi, din iunie 1941 ca si pentru alte fapte similare, precum cele de la Bucuresti, din 21-23 ianuarie 1941, nimeni, niciodata, individ sau autoritate nu va putea gasi vreo justificare sau vreo scuza", se arata in mesajul sefului statului. Potrivit sursei citate, Basescu apreciaza ca Pogromul de la Iasi, ca si tragedia Holocaustului in ansamblul sau, reprezinta "un capitol cutremurator al istoriei Romaniei, punandu-ne pe toti in fata nevoii de a ne asuma responsabilitatea pentru gravele erori din trecut".

"Avem datoria de a ne aduce aminte de suferinta concetatenilor nostri, evrei sau romi, de sacrificiul lor, cinstindu-le memoria. Comemorarea celor care au pierit in conditii atat de tragice este expresia responsabilitatii si maturitatii noastre", se arata in mesaj. De asemenea, seful statului mai arata ca societatea romaneasca nu mai este una la rascruce. « Romania este o tara europeana si isi asuma toate obligatiile care deriva din acest statut. Din anul 2005, unul dintre obiectivele mele majore a fost acela de a dezvolta sentimentul responsabilitatii atat prin acceptarea vinei pentru greselile din trecut, cat si prin garantarea faptului ca, in Romania, niciodata ura nu va mai fi o politica de stat. Sub conducerea mea, statul a combatut in mod constant manifestarile antisemite si xenofobe. In ultimii ani ne-am straduit ca in scolile si universitatile din Romania subiectul Holocaustului sa fie predat, sa fie discutat si inteles, sa fie prezent. Tanara generatie reprezinta viitorul acestei tari. Am reusit acest lucru cu sprijinul unor institutii ca Memorialul Yad Vashem de la Ierusalim sau Muzeul Holocaustului de la Washington, lucru pentru care le multumesc inca o data", a mai sustinut presedintele Basescu. El a aratat ca in Romania exista o zi de comemorare a Holocaustului, 9 octombrie, exista Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", exista manuale despre istoria evreilor sau programe de cercetare stiintifica. "In data de 8 octombrie 2009, ca urmare a recomandarilor Comisiei internationale pentru studierea Holocaustului din Romania si a sprijinului dat de catre Guvernul Romaniei, am inaugurat, la Bucuresti, Memorialul Holocaustului. Ne-am asumat astfel datoria de a transmite generatiilor viitoare atat adevarul despre trecut, cat si responsabilitatile pentru viitor. Impreuna trebuie sa garantam ca astfel de atrocitati nu se vor mai petrece niciodata pe teritoriul tarii noastre. Ca oameni politici responsabili si ca cetateni ai Romaniei si ai Europei, avem datoria de a nu mai lasa niciodata antisemitismul si xenofobia sa distruga vieti, sa distruga destine si chiar tari. Impreuna putem garanta ca, in Romania, o astfel de evolutie nu mai este posibila. Ma inchin inca o data in fata memoriei celor care au pierit in tragicele zile ale Pogromului de la Iasi", a mai transmis Traian Basescu.

COMENTARII

DISQUS: