Basescu: Daca implementarea fondurilor UE nu respecta procedurile, am putea da banii inapoi

Presedintele Traian Basescu a vorbit, intr-un interviu pentru RRA, despre pericolul ca fondurile europene implementate fara respectarea procedurilor de catre autoritatile locale sa fie returnate.

SILE CAMATARU a fost prins in Germania
FRF, despre cazul Chivorchian: Institutia anunta ca acest caz se refera la o activitate anterioara, dar va urmari dosarul si decizia instantelor

Printre ministerele care se descurca cel mai bine in absorbtia de fonduri europene, presedintele Traian Basescu a nominalizat Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si Ministerul Muncii. Seful statului si-a exprimat dorinta ca un al treilea minister, cel al Transporturilor, sa castige teren, avand in vedere ca "a terminat un numar mare de licitatii si incepe sa plateasca avansurile". Basescu a vorbit si despre ministerele "slabe", dand exemplul Ministerului Mediului, "care era un minister foarte bine cotat si acum merge destul de slab". Basescu a atras insa atentia asupra pericolului creat de erori in implementarea contractelor cu fonduri europene. "Si la ministerele cu absorbtie este o problema. De exemplu, Ministerul cu cel mai mare grad de absorbtie si plati efective este MDRT. Peste 750 de milioane de euro au platit si au contracte semnate de 3,8 miliarde. Dar marea problema apare in implementare. Se transfera banii la consiliile judetene sau la municipii, dupa care administratia locala eludeaza procedurile. Apare ori clientelismul, ori conflictul de interese. Sunt semnale serioase din acest punct de vedere si mai bine ne oprim decat sa continuam asa. Sa nu patim ca la SAPARD, sa trebuiasca sa dam zeci de milioane de euro inapoi la CE", a spus Traian Basescu.

"As da un semnal catre administratiile publice locale: atentie la respectarea procedurilor pentru banii alocati de la MDRT, Ministerul Agriculturii si cel al Mediului. Sunt semnale serioase ca banii vor fi ceruti inapoi", a avertizat seful statului. Acesta a precizat ca deja au fost facute unele verificari in acest sens. "Prin sondaj s-au luat 13 proiecte si, din 13, 10 au fost cu nerespectarea procedurii dupa ce ministerul a transferat contractele si banii catre administratia locala".

COMENTARII

DISQUS: 0