Boicot diplomatic: Presedintia confirma neparticiparea lui Basescu la reuniunea de la Varsovia

Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, confirma ca presedintele Traian Basescu nu va participa la Reuniunea de la Varsovia deoarece Polonia a decis "invitarea unei entitati care nu este recunoscuta ca stat" de catre Romania, respectiv Kosovo.

Ambasadorul Germaniei: Romanii ar trebui sa astepte rezultatele anchetei de la Volkswagen
Cine va fi noul negociator sef al FMI pentru Romania

Barack Obama, presedintele SUA, va fi prezent la eveniment. "In perioada 27-28 mai, la Varsovia, va avea loc cea de a 17-a Reuniune a sefilor de stat din Europa Centrala si de Est. Avand in vedere ca gazdele reuniunii din acest an au decis invitarea unei entitati care nu este recunoscuta ca stat de catre tara noastra, Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu va participa la acest eveniment", spune Valeriu Turcan, potrivit unei declaratii remise miercuri agentiei NewsIn.

Polonia a invitat-o la summit si pe Atifete Jahjaga, presedintele Kosovo. Atifete Jahjaga a fost anterior director adjunct al politiei din Kosovo. Presedintii Romaniei, Serbiei si Slovaciei boicoteaza summitul pentru Europa Centrala si de Est, de la Varsovia, pentru ca Polonia, convinsa de SUA, l-a invitat si pe liderul Kosovo, sustine Poland.pl.  Serbia, Slovacia si Romania nu au recunoscut Kosovo, reaminteste site-ul polonez. Diplomatii polonezi incearca sa diminueze disputa, dar, potrivit site-ului, nu mai sunt sperante ca toti cei invitati la summit vor participa.

Presedintele american Barack Obama se va afla la Varsovia intre 27 si 28 mai, in cadrul turneului european inceput luni.

COMENTARII

DISQUS: 0