Bogdan Aurescu, somat de un deputat sa explice ce masuri diplomatice a luat pentru gasirea deputatului UDMR Marko Attila, care ar fi protejat de statul ungar

Bogdan Aurescu, somat de un deputat sa explice ce masuri diplomatice a luat pentru gasirea deputatului UDMR Marko Attila, care ar fi protejat de statul ungar

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu este chemat sa dea explicatii in privinta deputatului UDMR Marko Attila, care ar fi protejat de statul ungar, in urma votului de incuviintare a arestarii sale dat de Camera Deputatilor in decembrie.

Rezultatele negocierilor pe legea electorala: Cati parlamentari va avea Romania din 2016?
Sindicatele din invatamant si sanatate sunt hotarate sa continue protestele

Avocatul sau a anuntat ca Marko se afla la Budapesta si beneficiaza de protectie din partea premierului Viktor Orban, deoarece s-ar fi comis anumite abuzuri judiciare. Marko Atilla este urmarit penal in dosarul Alinei Bica, fiind acuzat de abuz in serviciu.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, este somat sa explice ce masuri diplomatice a luat pentru gasirea deputatului UDMR Marko Attila. Deputatul Bogdan Diaconu acuza ca Attila este ascuns si protejat de statul ungar in urma votului de incuviintare a arestarii acestuia dat de Camera Deputatilor la inceputul lui decembrie.

"Ce masuri concrete a intreprins Ministerul Afacerilor Externe din Romania pentru a asigura revenirea in tara a deputatului Marko Attila? S-au intocmit actele pentru extradarea sa, conform normelor UE in vigoare? Tacerea MAE in aceasta privinta reprezinta o palma grea data suveranitatii Romaniei si respectului actului de justitie in aceasta tara." , sustine Bogdan  Diaconu, presedintele Partidului Romania Unita, in interpelarea adresata M.A.E.

In plus, ministrului Aurescu i se cer lamuriri daca diplomatia ungara a fost instiintata cu privire la acest caz de incalcare a normelor europene, prin adapostirea unei persoane publice cautate de justitie pentru fapte de coruptie. Bogdan Diaconu acuza ca diplomatia romaneasca se afla in fata unui afront grav adus statului roman la care Ministerul de Externe este acuzat ca nu a reactionat si ca nu a luat masurile care se impun. Diaconu cere inclusiv sanctionarea pe cale diplomatica a statului maghiar.

Situatia este una fara precedent in Romania, si anume faptul ca un deputat condamnat in tara noastra este protejat de guvernul maghiar. Marko Attila ar fi plecat la Budapesta chiar in ziua in care colegii sai au incuviintat cerea de arestare formulata de DNA.

”Domnul Marko Atilla este plecat in Ungaria, unde se afla sub protectia Guvernului maghiar, a lui Viktor Orban, apreciind ca fata de acesta s-au comis o serie de abuzuri judiciare si in conditiile in care nu s-au dat curs cererilor privitoare la clasarea dosarului pe care l-a instrumentat ultima oara DNA-ul in care a cerut arestarea Camera Deputatilor. El este la ora aceasta la Budapesta.”, a declarat Eugen Iordachescu, avocatul lui Marko Attila.

Marko Atilla este urmarit penal in dosarul Alinei Bica. Parlamentarul este acuzat de abuz in serviciu, el fiind membru in Comisia de Despagubiri atunci cand omul de afaceri Gheorghe Stelian ar fi primit o despagubire supraevaluata. Intr-un alt dosar, deputatul UDMR a fost condamnat la sfarsitul anului trecut la trei ani cu suspendare pentru retrocedarea ilegala a unei cladiri.

COMENTARII

DISQUS: 0