Basescu intoarce la Parlament legea audiovizualului

Basescu intoarce la Parlament legea audiovizualului

Presedintele Traian Basescu le cere parlamentarilor sa revina, la intoarcerea din vacanta, asupra modificarilor pe care le-au aprobat la legea audiovizualului.

Consilierul lui Sorin Oprescu, Wigler Solomon, arestat pentru 30 de zile
Vadim Tudor: Nu i-am aruncat cascheta lui cretinul ala, am vrut sa i-o pun la loc pe cap

Mai exact, Basescu critica articolele care elimina „intermediarii” la vanzarea si cumpararea spatiului publicitar, noua procedura si conditiile de eliberare si modificare a licentei audiovizuale, ca si faptul ca, prin aceste reglementari, radiodifuzorii „nu pot ceda licenta unui tert mai devreme de un an de la data intrarii in difuzare”.

Presedintele considera ca interzicerea intermediarilor „nu se justifica” si ar ingradi „libertatea radiodifuzorilor de a vinde asa cum doresc propriul spatiu publicitar”. „Se ajunge, practic, la eliminarea dreptului televiziunilor de a angaja si a plati serviciile unui agent pentru vanzarea spatiului lor publicitar, ca si posibilitatea de a vinde in regim angro acest spatiu”, sustine Basescu in cererea de reexaminare, reclamand „ingerinta nejustificata in activitatea comerciala a radiodifuzorilor”.

In analiza de la Cotroceni, masura ar risca sa reduca numarul locurilor de munca si cuantumul taxelor platite la buget intrucat „pentru clientii de publicitate medii si mici publicitatea televizata ar putea deveni greu accesibila din cauza preturilor ridicate”, iar „radiodifuzorii medii si mici, dar si cei internationali ar putea avea mari dificultati in a-si valorifica integral spatiul de publicitate disponibil, ceea ce ar putea conduce la inchideri de afaceri”.

„Intr-o societate democratica nu este de dorit monopolul televiziunilor mari asupra preturilor in materie de publicitate si nici posibile interventii asupra continutului editorial, printr-o politica de preturi netransparenta si neconcurentiala”, se arata in scrisoarea semnata de Basescu.

Presedintele critica totodata instituirea „unei discriminari in eliberarea si modificarea licentei intre intreprinderile cu datorii fata de cele fara datorii”, aceeasi situatie aparand si in ceea ce priveste ajutorul de stat.

Proiectul de lege aproba Ordonanta de Urgenta nr. 25/2013  prin care s-a reglementat, pe de-o parte, achizitionarea de spatiu publicitar televizat si, pe de alta parte, unele aspecte referitoare la licentele audiovizuale. Totodata, se introduce o noua reglementare cu privire la spoturile publicitare si de teleshopping izolate, altele decat cele difuzate in cadrul transmisiilor sportive.

COMENTARII

DISQUS: 0