Baronul Nicusor Constantinescu a fost retinut de DNA: ”Am pampersii cu mine”

Baronul Nicusor Constantinescu a fost retinut de DNA: ”Am pampersii cu mine”

Procurorii DNA au perchezitionat, in aceasta dimineata, Consiliul Judetean Constanta si alte doua sedii ale unei fundatii culturale din subordinea institutiei. Ancheta DNA Constanta il vizeaza tot pe baronul PSD Nicusor Constantinescu, dar ajunge si la alte persoane importante.

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu: Subiectul principal al discutiei, aprecierea francului elvetian
Cum se obtin ILEGAL fonduri europene

Printre ele este si Zgabercea Cristian Bogdan, producator general TVR. Acesta este acuzat de complicitate al abuz in serviciu si spalare de bani.In jurul orei 15.30, baronul de Nicusor a fost dus cu mandat la DNA Constanta, iar la 17.30 a primt mandat de retinere pentru 24 de ore.

UPDATE 4.Nicusor Constantinescu dus cu catuse la maini in arestul IPJ Constanta

Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, nu a mai putut face vreo declaratii la iesirea din sediul DNA. Incatusat, el a fost urcat direct in autoturismul care l-a transportat la arest, unde va sta pana maine cand va fi deferit magistratilor Tribunalului Constanta cu propunerea de arestare pentru mai multe fapte de abuz in serviciu, conflict de interese si coruperea alegatorilor. Avocatul sau, Marius Mocanu considera ca „nu se impunea retinerea lui Nicusor Constantinescu in contextul in care pentru abuzul in serviciu, DNA a inceput cercetarea de acum un an”. Nici acuzatia de conflict de interese nu ar sta in picioare. „Conflictul de interese este dupa calapodul celui pentru care a fost urmarit si Radu Mazare, contractele cu Soti si cu Telegraf cu actionarii caruia Nicusor Constantinescu ar fi avut relatii comerciale. Iar pentru domnul Radu Mazare, procurorii DNA Bucuresti au dat neinceperea urmaririi penale” a argumentat avocatul Marius Mocanu.

Ajutorarea ONG-urilor si asociatiilor in perioada alegerilor locale, „o coincidenta”  

Surse din cadrul anchetei spun ca Infractiunea de corupere a alegatorilor, de care este suspectat Nicusor Constantinescu, ar consta in faptul ca „in luna mai 2012 ar fi platit, prin ordin de plata, suma de 22.000 lei Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi Filiala Constanta cu scopul determinarii membrilor ei si apropiatilor acestora sa voteze listele PSD la alegerile locale din acel an”.  Tot in aceeasi perioada,  Nicusor Constantinescu ar fi platit suma de 15 000 lei, in numerar, Comunitatii Rusilor Lipoveni din comuna Ghindaresti, cu scopul de a-i determina pe membrii comunitatii sa voteze candidatii PSD la alegerile locale din iunie 2012. Aparatorul a gasit justificari si pentru acuzatiiile de corupere a electoratului precizand ca in primavara lui 2012, „Nicusor Constantinescu a acordat niste fonduri unor ONG-uri si asociatii in perioda care a coincis, pur si simplu, cu alegerile locale”. In timpul perchezitiilor efectuate, astazi, la sediul CJ Constanta a fost vazut si primarul comunei Ghindaresti, Adrian Vartolomei, chemat de anchetatori.     

UPDATE 3 O alta acuzatie este de „coruperea alegatorilor, fapte prevazute de art.386 alin.1 C.pen. cu aplicarea art.5 alin.1 C.pen., constand in aceea ca la data de 14.05.2012, prin ordinul de plata nr.1039, a platit suma de 22.000 lei Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi Filiala Constanta cu scopul determinarii membrilor ei si apropiatilor acestora voteze listele Partidului Social Democrat in cadrul alegerilor locale care au avut loc la data de 10.06.2012”;

Mai mult, la data de 22.05.012, „a platit suma de 15.000 lei, in numerar, Comunitatii Rusilor Lipoveni din Ghindaresti cu scopul determinarii membrilor ei si apropiatilor acestora voteze listele Partidului Social Democrat in cadrul alegerilor locale care au avut loc la data de 10.06.2012”.

UPDATE 2. Dupa aproximativ doua ore de audieri, Nicusor Constantinescu a fost retinut pentru 24 de ore.

UPDATE 1. Nicusor Constantinescu a fost scos din sediul CJ Constanta si dus cu mandat la DNA local. El a declarat ca este acuzat pentru niste fapte mai vechi.
"Mi-a dat voie, domnul procuror, sa vorbesc. Este o continuare a hartuirii politice a mea, ca presedinte al Consiliului Judetean, a domnului primar Radu Mazare si a prietenului meu, Strutinky Sorin. Sunt acuzat ca am semnat niste contracte cu televiziunea Soti si cu ziarul Telegraf, fapte pentru care si domnul Radu Mazare a fost cercetat si a primit neinceperea urmaririi penale de la domnul procuror de la DNA Bucuresti, acum doi ani de zile. Pentru aceleasi fapte sunt acuzat si eu acum. Abuz in serviciu, presupun, conflict de interese si alte chestiuni din astea.
Acum am mandat de aducere la DNA Constanta, unde ma voi duce. Si sa vad care sunt acuzatiile. Voi vedea ce se intampla. Probabil ca voi fi retinut. Dupa cum vedeti, mi-am luat bagajele la mine. Sunt pregatit. Am pampersii la mine, am bagajele la mine, am periuta de dinti. Si voi fi retinut. Si ne vedem la Tribunal, maine, probabil, da? . Documentele cerute, ce documente? Sunt contracte legale pe care le-am dat de 10 ori la DNA"

Corespondentul EVZ din Constanta transmite ca sunt perchezitii si la Hotel Flora din Mamaia si la sediul Agentiei de Turism unde isi desfasoara activitatea Asociatia Litoral Delta Dunarii condusa de Corina Martin. Hotelul Flora este al lui Radu Mazare si Nicusor Constantinescu si este administrat de Marius Puscas, membru in CA al HCM Constanta. Se verifica, probabil, contractele Consiliului Judetean Constanta cu asociatiile culturale si sportive, din ultimii patru ani.

Nicusor Constantinescu a ajuns si el la sediul Consiliului Judetean Constanta, unde a venit si avocatul baronului PSD.

Procurorii au descins si la Aquamagic, parcul de distractii din Mamaia care apartine lui Sorin Strutinsky, car care este administrat de Gina Hortolomei Moscu. Descinderile au legatura cu Strutinsky, asociat cu Radu Mazare si Nicusor Constantinescu la Hotel Flora.

Acuzele anchetatorilor

Surse judiciare au informat EVZ ca au loc perchezitii in 19 locuri unde anchetatorii cauta probe. Pe langa perchezitiile de la Consiliul Judetean Constanta, mai au loc operatiuni similare la SC Passion SRL din Ploiesti,  la sediul SC Taste It Events & Catering si la Hotel Cupidon din Eforie.

Faptele care sunt anchetate si suspectii

Constantinescu Nicusor Daniel este acuzat de ”abuz in serviciu contra intereselor publice”.

Conform surselor citate, in anul 2012,cu stiinta, a acceptat si decontat o cota de 23% din valoarea lucrarilor de impadurire si pepiniere executate de Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, reprezentand cheltuieli indirecte, in loc de 18%, cat ar fi fost legal,fiind astfel platita nelegal suma totala de 1.054.405,98 lei.

Tot in 2012 Consiliul Judetean Constanta a efectuat plati nelegale pentru servicii de publicitate in cuantum de 2.5220.550,25 lei catre SC COMBAT PRESS SRL Constanta si SC SOTI CABLE NEPTUN SRL, fara ca aceste servicii sa aiba legatura cu informatiile de interes public si transparenta decizionala, pentru care exista obligativitatea comunicarii din oficiu, ca informatii de interes public conform Legii nr. 544/2001 si Legii nr. 52/2003;

Pentru lucrarile reprezentand cheltuieli de capital, respectiv lucrari de intretinere curenta executate la drumurile judetene si pentru lucrarile reprezentand cheltuieli de capital, respectiv lucrari de modernizare si reabilitare ale drumurilor judetene conform HG nr.577/1997, lucrari de impadurire si pepiniere, C.J. Constanta a decontat nelegal cota de 2,5% din valoarea lucrarilor realizate, reprezentand organizare de santier, fara existenta documentelejustificative specifice organizarii de santier, fapta care a condus la plata nelegala a sumei totale de 498.942,82 lei.

Constantinescu Nicusor Daniel mai este acuzat si de  conflict de interese.

Conform surselor citate, la data de 20.11.2009, a incheiat contractul de prestari servicii nr. 29932, cu SC SotiCable Neptun SRL, la care asociat este Strutinsky Gabriel Sorin, persoana aflata in relatii comerciale cu el, si a efectuat plati din fonduri publice in temeiul acestui contract, in mai multe randuri, in intervalele 25.01.2010 – 30.11.2010, 24.01.2011 – 02.12.2011 , 04.01.2012 – 20.12.2012, 17.01.2013 – 12.12.2013 si 17.01.2014 – 10.03.2014, in cuantum total de 9.623.170,43 lei.

De asemenea, la data de 02.06.2011, a incheiat contractul de prestari servicii nr.10517 cu SC SC SotiCable Neptun SRL, la care asociat este Strutinsky Gabriel Sorin, persoana aflata in relatii comerciale cu el, si a efectuat plati din fonduri publice in temeiul acestui contract, in cuantum de 12.936,92 lei.

Baronul PSD Constanta mai este acuzat de:

Conflict de interese, prevazuta de art.2531 alin.1 C.pen. din 1969 cu aplicarea art.5 alin.1 C.pen. constand in aceea ca la data de 14.11.2013 a incheiat contractul de prestari servicii nr.23508, cu SC SotiCable Neptun SRL, la care asociat este Strutinsky Gabriel Sorin, persoana aflata in relatii comerciale cu el, si a efectuat plati din fonduri publice in temeiul acestui contract, in cuantum de 91.809,60 lei.

Conflict de interese, prevazuta de art. 301 alin.1 C.pen. cu aplicarea art.35 alin.1 C.pen., constand in aceea ca la data de 26.11.2013 a incheiat contractul de prestari servicii nr.24333, cu SC SCSotiCable Neptun SRL, la care asociat este Strutinsky Gabriel Sorin, persoana aflata in relatii comerciale cu el, si a efectuat plati din fonduri publice in temeiul acestui contract, la datele de 14.05.2014 si 23.05.2014 in cuantum total de 166.830,84 lei lei.

Conflict de interese, prevazuta de art. 301 alin.1 C.pen. cu aplicarea art.35 alin.1 C.pen.constand in aceea ca la data de 24.02.2014, a incheiat contractul de prestari servicii nr.3661, cu SC SotiCable Neptun SRL, la care asociat este Strutinsky Gabriel Sorin, persoana aflata in relatii comerciale cu el, si a efectuat plati din fonduri publice in temeiul acestui contract, in mai multe randuri, in intervalul 28.08.2014 – 23.10.2014, in cuantum total de 346.302,37 lei.

Conflict de interese, prevazuta de art. 301 alin.1 C.pen. cu aplicarea art.35 alin.1 C.pen., constand in aceea ca la data de 27.02.2013, suspectul Constantinescu Nicusor Daniel a incheiat contractul de prestari servicii nr.4252, cu SC Telegraf Advertising SRL, la care asociat este Strutinsky Gabriel Sorin, persoana aflata in relatii comerciale cu el, si a efectuat plati din fonduri publice in temeiul acestui contract, in mai multe randuri, in anul 2013 si in perioada 06.02.2014 – 27.06.2014 in cuantum total de 63.779,6 lei,

Zgabercea Cristian Bogdan este acuzat de Complicitate la abuz in serviciu

In anul 2012, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, prin intocmirea mai multor referate, l-a ajutat pe suspectul Constantinescu Nicusor Daniel sa plateasca in mod nelegal suma de 5.094.836 lei, reprezentand finantari nerambursabile din fonduri publice catre asociatii, finantarea si platile fiind efectuate de catre unitatea administrativ-teritoriala a judetului Constanta,

Spalarea banilor

In anul 2012, a transferat suma de 900.000 lei, despre care cunostea ca provenise la savarsirea unei infractiuni de abuz in serviciu de catre  Constantinescu Nicusor Daniel, la care participase si el, catre Fundatia Culturala Thalia, in temeiul unor relatii contractuale fictive, cu scopul disimularii originii ei ilicite.

Hortolomei Moscu Sorina Gina este acuzata de:

Spalarea banilor in anul 2012, a primit de la Zgabercea Cristian Bogdan si Fundatia Fantasio suma de 350.730 lei, despre care cunostea ca provenea la savarsirea unei infractiuni de abuz in serviciu si a furnizat documente nereale prin care a disimulat realitatea, creand aparenta falsa a existentei unor relatii comerciale in baza carora fusese achitata suma respectiva.

COMENTARII

DISQUS: