Barack Obama, din Polonia: „Romania will not stand alone!”

Barack Obama, din Polonia: „Romania will not stand alone!”

Intr-unul dintre cele mai puternice discursuri pe teme de politica externa din presedintia sa, Barack Obama, aflat in Polonia, nu a lasat loc de interpretari: statele baltice, statele central si est Europene, cele care au luptat, in urma cu 25 de ani pentru a-si obtine democratia, nu sunt singure in fata agresiunilor Rusiei.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu isi pastreaza cota de popularitate
Ponta cere Comisiei Europene sa trimita experti la Bucuresti

„Romania nu este singura”, a subliniat presedintele american, incluzand numele tarii noastre intr-o enumeratie, alaturi de Polonia, Estonia, Letonia, Lituania. „Nu sunt doar cuvinte goale”, a dat asigurari presedintele SUA, care efectueaza saptamana aceasta un turneu european.

In cea de-a doua vizita in Polonia in calitate de presdinte al Statelor Unite, Barack Obama a transmis, miercuri, din Varsovia, cu ocazia implinirii a 25 de ani de la primele alegeri democratice ale polonezilor post-comunism, un mesaj ferm de solidaritate cu tarile care se afla in pericol in fata noilor politici agresive ale Rusiei. „Polonia nu si-a acceptat niciodata soarta. Aici s-a scris istorie”, a spus liderul de la Casa Alba, dupa ce a vorbit in termeni elogiosi despre comunitatea de polonezi din statul pe care l-a reprezentat el in Senatul SUA, Illinois.

„Polonia ne aminteste ca, uneori, cei mai mici pasi pot darama ziduri. Democratia nu inseamna insa numaui alegeri”, a mai transmis Obama, laudand tranzitia Poloniei de la comunism la democratie. De altfel, a remarcat presedintele american, Polonia este exemplul perfect al puterii democratiei.

„Putine alte tari inteleg ca Polonia ca fiecare tara trebuie sa fie libera, inclusiv libera sa-si aleaga aliatii”, a mai spus Obama, facand astfel tranzitia de la lupta Poloniei si a celorlalte state fost comuniste pentru democratie la actualul conflict regional din Ucraina.

„Ca aliati, avem o datorie solemna – o obligatie care ne leaga prin tratat – de a ne apara integritatea teritoriala. Si asa vom face”, a promis Barack Obama.

„Trebuie sa lucram impreuna pentru o Europa libera, prospera, pasnica. Trebuie sa le fim alaturi celor care vor libertate. Stiu ca, de-a lungul istoriei, voi, polonezii, ati fost lasati singuri. Am venit aici pentru a va spune ca va suntem alaturi acum, suntem impreuna acum si pentru totdeauna pentru libertatea voastra. Polonia nu va fi niciodata singura. Estonia nu va fi niciodata singura. Letonia nu va fi niciodata singura. Lituania nu va fi niciodata singura. Romania nu va fi niciodata singura”.

Vorbind despre problemele care au dus la criza din Ucraina, Obama a subliniat efectul coruptiei, spunand ca „liderii trebuie sa lupte impotriva coruptiei, nu sa fure de la cetateni”.

De altfel, presedintele american a condamnat miercuri din nou, dupa ce s-a intalnit cu presedintele nou-ales al Ucrainei, Petro Porosenko, agresiunea Rusiei in Crimeea si a asigurat Kievul ca are sustinerea pe termen lung a Washingtonului.

Marti, in prima zi a vizitei in Polonia, Barack Obama a propus un miliard de dolari pentru dislocarea de noi forte americane, terestre, aeriene si navale, in Europa de Est, in contextul crizei ucrainene.  De precizat ca aceasta „initiativa pentru a asigura Europa” trebuie aprobata de Congres.

Totodata, Obama le-a cerut marti, la Varsovia, aliatilor sai europeni sa isi suplimenteze cheltuielile militare, continuand astfel si apelurile venite dinspre NATO in acest sens in ultimul an. „Se remarca o scadere continua, acest lucru trebuie sa se schimbe. Ei vor sa fie membri cu drepturi depline atunci cand este vorba despre apararea lor, dar trebuie sa fie si atunci cand trebuie sa contribuie, sunt lucruri inseparabile”, a spus Obama. Un discurs similar l-a avut recent si vicepresedintele Joe Biden, la Bucuresti.

 

COMENTARII

DISQUS: