Banca Mondiala: Adevarata criza abia urmeaza sa vina – criza pensiilor si criza demografica

Adevarata criza abia urmeaza sa vina, iar numele acesteia este criza demografica si a pensiilor, arata cel mai recent raport al Bancii Mondiale. Pe termen scurt, expertii Bancii Mondiale recomanda autoritatilor nationale sa nu se grabeasca sa schimbe parametrii sistemelor de pensii private, care

Blaga: A vrea sa distrug partidul este ca si cum as vrea sa distrug biserica din sat
Presedintele Traian Basescu cere eutanasierea cainilor maidanezi

au un caracter de termen lung, pentru a “petici” probleme pe termen scurt, cum sunt deficitele explozive ale sistemelor publice de pensii din aceasta perioada.

“Romania anului 2009 reprezinta un studiu de caz perfect pentru concluziile acestui raport al Bancii Mondiale. Pe de o parte, sistemul public de pensii a ajuns din pacate la un deficit urias, de 1,5 miliarde de euro, adica de 20% din veniturile sale. Pensia de stat abia a crescut cu 5% anul acesta, nereusind sa imbunatateasca traiul niciunui pensionar, fiind doar o palida masura antiinflatie”, spune presedintele Asociatiei pentru Pensii Administrate Privat din Romania (APAPR), Crinu Andanut.

Potrivit acestuia, sistemul de pensii de stat tot nu reuseste sa ofere pensii decente pentru pensionarii de azi, desi functioneaza mult peste posibilitatile sale reale. “Iar ceea ce este mai rau abia urmeaza, pentru ca acest balon numit sistem de pensii de stat se va sparge curand, iar pensiile platite romanilor vor fi mult mai mici decat cele de azi – in acest fel, pensia de la stat si-a castigat renumele de «bomba cu ceas». Nevoia reformei sistemului de pensii de stat este acum mai clara si mai urgenta ca oricand, iar sistemul complementar de pensii administrate privat este mai necesar si mai important decat sunt dispusi azi politicienii nostri sa o recunoasca”, subliniaza Andanut. Raportul Bancii Mondiale arata ca in unele state, cum ar fi Estonia, Letonia, Lituania si Romania, autoritatile au redus contributiile virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii, in acelasi timp majorand contributiile la sistemul public de pensii.

In cazul Romaniei, a fost intarziata o crestere (care era deja programata) a contributiei pentru Pilonul II. Desigur ca, temporar, aceasta masura are un oarecare efect de crestere a veniturilor bugetare pe termen scurt, dar salariatii de astazi se vad in situatia de a avea mai putini bani in contul lor de pensie privata si, ca urmare, vor avea pensii mai mici. Insa, din moment ce au contribuit mai mult la sistemul public in aceasta perioada, ar trebui ca sistemul public de pensii sa compenseze aceasta reducere. “Impactul acestui compromis intre termenul scurt si cel lung depinde de multi factori, insa per total este improbabil ca acest gen de masuri sa fie favorabil fie Guvernului, fie indivizilor”, se arata in raportul Bancii Mondiale..

 

COMENTARII

DISQUS: