BAC 2014: Proba scrisa la limba romana s-a lasat cu surprize de proportii

BAC 2014: Proba scrisa la limba romana s-a lasat cu surprize de proportii

Nici Bacalaureatul de anul acesta nu a fost lipsit de surprize, urmand profilul inaugurat anul trecut, cand frauda de la Liceul „Bolintineanu“ din Capitala a fost cap de afis. Un inspector scolar adjunct de la Arad a fost retinut de procurori si demis pentru o noua posibila frauda la Bac 2014, iar elevii au avut parte de subiecte-supriza la prima proba scrisa, la romana, de luni.

Andreea Marin Banica, medaliata cu aur la Salonul de Inventii de la Geneva
ALERTA la Tribunalul Arges: S-a auzit o impuscatura, tavanul fals s-a spart si a inceput sa iasa fum

Marti urmeaza proba scrisa la limba materna.

Examenul a debutat ieri-dimineata cu retinerea si apoi demiterea inspectorului scolar adjunct din Arad, acuzat de procurori ca, alaturi de un alt inspector si o profesoara de romana, ar fi orchestrat o noua frauda la Bac: o nota de trecere, platita cu sume intre 300 si 500 de euro.

A urmat surpriza din variantele de examen, deopotriva la uman si la real, unde subiectul al treilea, temutul eseu, le-a testat din nou cunostintele din poezia romaneasca. Inarmati cu informatiile si comentariile din proza, mizand pe marile romane din literatura romana, cei mai multi dintre elevi nici nu s-au gandit la poezie, subiectul-surpriza si la Bac-ul de anul trecut.

Nici profesorii nu credeau ca liricul va triumfa din nou, judecand si dupa subiectele de la simulare si de la Bac-ul olimpicilor, care anunta revenirea prozei. Concluzia: desi cerintele nu au fost dificile, elevii trebuie sa se astepte de acum la orice subiect.

Subiectele de la limba romana de la Bacalaureat au fost publicate pe adevarul.ro, impreuna cu baremul de corectare.  Subiectele pe care le-au primit la proba de romana de la Bac sunt de doua feluri: o varianta pentru real si una pentru uman.

Subiectele la romana

Este al doilea an la rand cand elevii de la real si cei de la uman primesc la Bacalaureat subiecte diferite la romana. La proba de ieri, cei de la uman au avut la primul subiect un text din „Donna Alba“, de Gib I. Mihaescu si noua cerinte de rezolvat, inclusiv sa comenteze o secventa in maximum 100 de cuvinte.

La subiectul al doilea au avut de conceput un text argumentativ despre „importanta activitatilor de indrumare a lecturii elevilor“, iar eseul de la subiectul al treilea viza tema si viziunea despre lume reflectate intr-un text poetic studiat, avand de ales intre Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Nichita Stanescu.

In schimb, candidatii de la real au primit ieri un text la prima vedere din „Omul din vis“, de Cezar Petrescu, un text argumentativ despre „rolul campaniilor de promovare a unui stil de viata sanatos“, iar eseul de la ultimul subiect le-a cerut sa evidentieze tema si viziunea despre lume reflectate intr-un text poetic studiat apartinand lui Mihai Eminescu.

In total, 143.968 de candidati s-au inscris la proba de Limba Romana de la Bacalaureat, dintre care 14.400 sunt din Bucuresti. De asemenea, potrivit datelor Ministerului Educatiei, 129.827 de candidati sunt din promotia curenta, iar alti 14.141 din promotiile anterioare.
Rezultatele finale ale Examenului de Bacalureat 2014 vor fi prezentate pe 11 iulie pe adevarul.ro si pe bacalaureat.edu.ro.
Calendar Bacalaureat 2014
30 iunie – proba scrisa la Limba Romana
1 iulie – proba scrisa la Limba Materna
2 iulie – proba scrisa la Matematica sau la Istorie (proba obligatorie a profilului)
4 iulie – proba la alegere: geografie, biologie, chimie, fizica, economie, informatica, sociologie, filosofie, logica, psihologie
7 iulie – afisarea rezultatelor partiale (pana la ora 12.00, la avizierele liceelor) si depunerea contestatiilor (pana la ora 16.00)
8-10 iulie – rezolvarea contestatiilor
11 iulie – afisarea rezultatelor finale pe bacalaureat.edu.ro

BUCURESTI Ultima noapte de literatura, prima zi de BAC

Peste 140.000 de elevi de clasa a XII-a au sustinut ieri proba de Limba si Literatura Romana in cadrul examenului de Bacalaureat. A fost greu, dar multi au rasuflat usurati: de acum nu vor mai citi niciodata literatura. „Toata noaptea am citit la Morometii, sper sa ne pice asta, ca nu mai pot. Gata!“.  

Cativa adolescenti se indreapta spre Scoala Centrala din Bucuresti, ascunzandu-si cearcanele in spatele ochelarilor de soare. Dupa BAC vor sa dea mai departe la ASE si isi promit ca nu vor mai citi niciodata poezii si alte chestii din astea.

Sunt obositi si plictisiti de basmul cult, de pasoptism, de nuvele istorice si de fraze lungi si seci extrase din comentarii, gen: „Senzatia de poveste evocata este data de prezenta in text a eului liric prin intermediul pronumelui personal de persoana I“.

Examenul parintilor

In fata Scolii Centrale sunt masini de Politie cu girofarurile pornite. Primul gand: alta frauda la Bacalaureat, alt scandal national. Din fericire sunt doar niste arme vechi si, posibil, ceva obuze din al Doilea Razboi Mondial descoperite de cativa muncitori in pivnita unei case pe care o reabiliteaza, peste drum de Scoala Centrala.

Muncitorii se bucura: pana nu vine brigada antitero nu trebuie sa mai munceasca. Se uita la lumea pestrita din fata scolii si isi amintesc de vremea cand erau si ei scolari: „Tot la lopata am ajuns“.

Grupuri de parinti asteapta agitati in fata unitatii de invatamant. Au dat bani la meditatii, nu pot fi indiferenti. Unul dintre ei a aflat o parte din subiecte. Le comunica si celorlalti, dar nu-si dau seama daca e de bine sau de rau. O femeie isi suna sotul: „Nelule, le-a dat Eminescu… Pai, am zis sa-ti spun…“

Testamentul liceenilor

Primul elev a iesit din sala de examen dupa doua ore si un sfert. Este de la profilul real si subiectele nu i s-au parut dificile: „Mai usor decat o poezie la alegere din Eminescu ce ne-ar fi putut da? S-a tot dat Eminescu in anii trecuti si ma asteptam“, spune el.

Scoala Centrala e, totusi, una dintre cele mai bune unitati de invatamant din tara. Urmeaza o fata de la profilul umanist. Nu e la fel de optimista, caci aici subiectul principal a fost „tema si viziunea despre lume la Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Nichita Stanescu“: „Pentru cine nu a invatat nu a fost usor deloc. Nu am pus accent pe poetii modernisti. Ne asteptam la proza, ar fi fost mai usor“.

Urmeaza o  eleva care iese plangand. Apoi, alta care spune, spre amuzamentul general „am facut Testamentul (n.r. – o poezie de Tudor Arghezi)“. „Eu stiu un singur vers de Nichita Stanescu, ala cu «m-a muscat leoaica azi de fata». L-am intors pe toate fetele, am scris vreo trei pagini. Adio, nu vreau sa mai aud de astia!“, spune un baiat.

Pe masura ce se apropie miezul zilei, strada Icoanei se umple de adolescenti. Nu sunt optimisti, dar nici nu e vreun sfarsit de lume. In fond, la poarta scolii asteapta niste oameni care impart pliante cu ofertele universitatilor particulare. Elevii spun „Doamne fereste!“ si pleaca cu pliantele.

Literatura la misto, pe Facebook

„Keep calm and never trust Lica Samadaul“, spune un banner de pe Facebook. Hashtagul #bac2014 ne arata care-i treaba de fapt cu „examenul maturitatii“. Un alt citat inspirational: „Nu neaparat romanul interbelic, da’ ceva sa placa la toata lumea“. Se face si haz de necaz: „Elevii care n-au stiut sa prezinte tema si viziunea despre lume a lui Mihai Eminescu au predat cate doua-trei foi mai mici cu chipul lui Eminescu (n.r. – bancnote de 500 de lei)“, sau „Tristete mare la BAC. Nici anul asta n-a picat nimic din Radu F. Constantinescu (n.r. – blogger celebru printre adolescente)“. ;

14 eliminati la Bac in Bucuresti

Prima zi de examene scrise de la Bacalaureat a insemnat final de sesiune pentru 14 candidati din Bucuresti, care au fost eliminati ieri, la proba de Limba si Literatura Romana, pentru ca ar fi incercat sa triseze. Cifra nu este una mare insa, a explicat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar din Bucuresti, Marian Banu.

Acesta a declarat ca, anul trecut, in urma celor trei sesiuni de Bac (Bac-ul olimpicilor, sesiunea de vara si cea de toamna), au fost in jur de 56 de elevi eliminati din examen pentru tentative de frauda. In total, anul trecut au fost 320 de candidati eliminati din examen la sesiunea din vara.

Examenul scris se desfasoara sub supravegherea camerelor video, asa cum se intampla de cativa ani, iar cei care sunt prinsi copiind si sunt eliminati pierd sansa de a-si incerca din nou norocul in sesiunea din toamna.

ARAD Mita la BAC: liste cu nume si semne pe lucrari

Mihai Spanu, adjunctul sefului Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Arad, inspectorul scolar Simona Crisnic si profesoara de limba romana Lavinia Bit, de la Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu“ din Arad, sunt suspectati ca ar fi primit de la elevi intre 300 si 500 de euro pentru a-i promova la examenul de Bacalaureat.

COMENTARII

DISQUS: