Avertisment ingrijorator venit din partea lui Vladimir Putin

Avertisment ingrijorator venit din partea lui Vladimir Putin

Presedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat vineri ca armele de inalta precizie au in prezent aproape aceeasi capacitate distructiva ca si cele nucleare si modifica echilibrul de forte la nivel global, consemneaza agentia EFE citand agentiile ruse de presa, potrivit Agerpres.

Problemele vin de la Basescu
Ponta si-a instalat biroul din Palatul Victoria in fostul cabinet al lui Adrian Nastase

'Caracterul conflictelor armate, modul in care ele incep si se desfasoara se schimba sub ochii nostri. Se dezvolta sisteme de lupta robotizate. Armele de inalta precizie aproape ca nu sunt cu nimic mai prejos decat armele strategice, iar acest lucru afecteaza echilibrul global de forte', a afirmat Putin la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei.

Liderul de la Kremlin a mai atras atentia asupra 'militarizarii cosmosului si a spatiului cibernetic' si asupra 'sporirii utilizarii operatiunilor spatiale ca instrument de 'forta moale' in razboaiele contemporane'. El a subliniat ca tehnologiile informatice devin tot mai importante pentru sectorul apararii si a insistat ca Rusia trebuie sa fie capabila sa faca fata atacurilor cibernetice.

'Asa-numitele atacuri informatice sunt deja folosite pentru atingerea unor obiective politico-militare. In plus, potrivit expertilor, capacitatea distructiva a acestora poate fi superioara aceleia a armelor conventionale', a continuat Putin.

El a subliniat ca Rusia se confrunta cu 'provocari substantiale in materie de aparare si securitate, dictate de complexitatea situatiei internationale, si cu o serie intreaga de amenintari, atat noi cat si traditionale, carora trebuie sa raspunda'. 'Sistemul de aparare trebuie sa dispuna de toate posibilitatile pentru a preveni un potential atac impotriva tarii noastre si pentru a da un raspuns hotarat oricarei tentative de presiune sau de santaj cu folosirea fortei, sa garanteze securitatea si suveranitatea cetatenilor nostri', le-a spus Putin responsabililor militari.

Totodata, presedintele Putin a semnalat ca Rusia trebuie sa-si revizuiasca politicile privind armele nucleare, pentru a determina numarul si functiile acestora. 'A sosit momentul sa ne hotaram asupra modului in care abordam stocurile de arme strategice, sa determinam rolul lor, cate ne sunt necesare si cum sa le pastram', a punctat Putin.

Presedintele SUA, Barack Obama, a propus pe 19 iunie, in discursul rostit in fata Portii Brandenburg din Berlin, reducerea cu o treime a arsenalelor de arme nucleare existente in prezent in SUA si Rusia. Dar, omologul sau rus i-a raspuns in aceeasi zi ca nu va permite o modificare a echilibrului sistemului de disuasiune nucleara.

De asemenea, ministrul sau de externe Serghei Lavrov a declarat tot atunci ca armele inteligente, care nu sunt nucleare, trebuie luate in calcul in eventualitatea unor noi discutii intre Washington si Moscova pe tema reducerii arsenalelor nucleare. Acesta a atras atentia ca armata americana are in dotare si arme inteligente, cum ar fi cazul sistemului 'Prompt Global Strike', cu ajutorul caruia se poate lovi orice tinta de pe glob in mai putin de o ora, si cu toate ca acestea nu au 'efectul inuman' al armelor nucleare, ele pot avea implicatii asupra stabilitatii globale.

In acest context, Rusia nu va renunta la programul sau de inarmare ce va implica cheltuirea a 700 de miliarde de dolari pana in anul 2020, a reamintit Putin la reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei. Acest program da prioritate submarinelor nucleare, aviatiei strategice si rachetelor intercontinentale, ce formeaza triada nucleara rusa.

'Tot ce s-a stabilit trebuie realizat. Daca, in unele cazuri, va fi nevoie de vreo amanare, o asemenea decizie trebuie luata in mod motivat si consensual', a concluzionat Putin in fata responsabililor sai militari.

COMENTARII

DISQUS: 0