Averea senatorului Marius Ovidiu Isaila, pusa sub sechestru de DNA

Averea senatorului Marius Ovidiu Isaila, pusa sub sechestru de DNA

Procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au pus sechestru asupra averii senatorului PSD Marius Ovidiu Isaila, dispunand punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe cautiune fata de acesta, anunta DNA.

Elena Udrea a fost arestata pentru 30 de zile in dosarul Microsoft
Traian Basescu prezinta un contract de imprumut intre Crescent si o firma a Trustului Intact: Sa ne spuna doamna Firea cand s-a rambursat imprumutul

Astfel, conform DNA, a fost instituit sechestrul asupra bunurilor mobile si imobile ale lui Isaila, pana la concurenta sumei de 220.000 de euro. In plus, procurorii au pus sechestru pe un apartament cu trei camere, situat in Bucuresti, doua constructii cu teren amplasate in judetul Bacau, un apartament cu o camera situat in Bucuresti si un teren de 1.014 metri patrati, amplasat in Corbeanca, judetul Ilfov. DNA a decis si instituirea sechestrului asupra conturilor detinute de senator. "De asemenea, inculpatul Isaila Marius Ovidiu va depune o cautiune in valoare de 500.000 de lei, care va fi consemnata pe numele inculpatului la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie, sau prin constituirea unei garantii reale, mobiliare ori imobiliare, in limita aceleiasi sumei de 500.000 de lei, in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie", precizeaza reprezentantii DNA, in comunicatul de presa.

Plenul Senatului a respins, in 2 iunie, arestarea preventiva a senatorului Marius Ovidiu Isaila. Directia Nationala Anticoruptie sustinea ca solicitarea de arestare preventiva a lui Isaila este justificata de faptul ca au fost constatate "repetabilitatea actelor infractionale, intinderea acestora in timp (2012 – 2014), modalitatea concreta de savarsire a infractiunilor – prin folosirea/interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani pretinse urmare a traficarii influentei, modalitatea conspirata de a aborda discutiile cu tematica infractionala (in toalete, prin dezbracarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatura de inregistrare, dialog in soapta insotit de gestica), precum si incercarile de a sterge urmele infractiunilor prin redactarea unor contracte false care sa creeze o alta aparenta decat realitatea primirii unor sume de bani".

De asemenea, DNA spunea ca Isaila a incercat sa afle date nedestinate publicitatii, despre posibile cercetari ce s-ar fi putut efectua fata de persoana sa de catre organele judiciare. Procurorii precizeaza ca Marius Isaila a ocupat o serie de functii in sistemul public de finante, fiind director in Administratia Financiara Sector 5, director adjunct al Directiei de Control din cadrul ANAF, sef serviciu in Ministerul de Finante, la Oficiul de Plati si Contracte PHARE, pentru ca din decembrie 2012 sa fie ales senator. In 2012, Isaila ar fi solicitat o mita de 200.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni in solutionarea favorabila a controlului ANAF, el fiind la acel moment sef serviciu in Ministerul Finantelor. Actualul senator PSD, alaturi de consilierul sau Stefan Cristian Ene, ar fi primit 180.000 de euro, in vreme ce un intermediar al mitei a obtinut 20.000 de euro din suma totala.

Intermediarul, Catalin Cristescu, era comisar in cadrul Garzii Financiare si reprezenta legatura cu omul de afaceri Lucian Timofanovici, detinator al firmei SC Dave Research SRL. Ca urmare a faptului ca situatia controlului ANAF la firma omului de afaceri nu fusese rezolvata, dar si sub pretextul ca de fapt ar fi fost vorba de o noua verificare asupra firmei, lui Timofanovici i s-a solicitat o noua suma, de 150.000 de euro. In iulie 2012, omul de afaceri realizeaza un denunt la DNA, in care pune la dispozitie inclusiv o serie de inregistrari ambientale in sustinerea demersului. Ulterior, procurorii au dispus interceptarea comunicarilor dintre Timofanovici si Cristescu, intermediarul folosit de Isaila si Ene, in cursul carora s-au confirmat plata mitei de 200.000 de euro cat si solicitarea facuta pentru o noua suma, de 150.000 de euro.

Supravegherea intalnirilor dintre cei doi a fost realizata inclusiv prin mijloace audio-video, cu scopul pregatirii unui flagrant, insa in cele din urma demersul a esuat ca urmare a unei scurgeri de informatii din cadrul DNA. Intermediarul Catalin Cristescu este pus sub invinuire, iar dupa aplicarea sechestrului si inceperea urmaririi penale acesta se decide sa colaboreze cu procurorii. El ofera declaratii care confirma infractiunile suspectate de procurori cu privire la intermedierea realizata de acesta in scopul solutionarii favorabile a controlului ANAF pentru firma lui Timofanovici.

Ulterior, procurorii reusesc cu ajutorul lui Cristescu sa realizeze un flagrant, in martie 2014, in care Stefan Cristian Ene primeste suma de 20.000 de euro cu scopul ca senatorul PSD Marius Isaila sa-i faciliteze castigarea concursului pentru un post in Directia Generala Antifrauda Fiscala. Urmare a acestui flagrant, Ene decide sa colaboreze cu procurorii si confirma infractiunile in care au fost implicati atat el, cat si senatorul Isaila. De asemenea, consilierul lui Isaila participa la operatiuni de supraveghere in calitate de colaborator al DNA, redactand la solicitarea senatorului un contract de imprumut prin care Ene sa stearga urmele mitei de 20.000 de euro primita de la Cristescu. Astfel, procurorii probeaza infractiunea de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

COMENTARII

DISQUS: