Agenda diplomatica a Romaniei intareste cooperarea romano-americana prin vizita lui Chuck Hagel la Constanta

Agenda diplomatica a Romaniei intareste cooperarea romano-americana prin vizita lui Chuck Hagel la Constanta

Astazi, Romania a marcat cu brio un nou eveniment in agenda diplomatica, demonstrand inca o data ca joaca un rol extrem de important pe scena politicii internationale.

Interlopul Bercea Mondial poate fi eliberat
Comunicat FMI: S-a vrut majorarea taxelor si impozitarea progresiva

Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel a vizitat tara noastra, la invitatia Ministrului Apararii Mircea Dusa, intalnirea avand loc la Constanta, unde militari ai trupelor romane si americane au salutat cu incredere stransa cooperare dintre cele doua natiuni.

Conferinta de presa a celor doi oficiali a avut loc in jurul orelor 13.30, prilej cu care s-au subliniat inca o data dimensiunea militara a parteneriatului Strategic dintre cele doua tari, cu accent asupra sprijinului american pentru Romania, in contextul situatiilor tensionate de la granita cu Ucraina, precum si stadiul operationalizarii proiectelor SUA in Romania.

Seful Pentagonului si-a inceput discursul prin a-i multumi ministrului roman a Apararii pentru sprijinul acordat de tara noastra atat la intalnirea de la Bruxelles ce a avut loc in aceasta saptamana, cat si pentru eforturile depuse de tara noastra pentru intarirea securitatii din regiunea estica. ”Mi-am dorit sa vizitez Romania pentru a fi foarte clar ca Statele Unite apreciaza contributia Romaniei la securitatea din regiune si din intreaga lume.”

Evenimentele tensionate din Ucraina nu au lipsit de pe agenda diplomatica a celor doi oficiali. In urma discutiilor s-a subliniat ca Statele Unite vor continua sa ofere sprijin tarii noastre in scopul intaririi capabilitatilor aviatiei militare, iar un model de succes a fost Polonia, motiv pentru care Statele Unite spera la o cooperare de succes intre cele 3 state: SUA – Romania –Polonia. Detasamentul de aviatie american a fost activat la baza aeriana Lask din sud-vestul Poloniei in noiembrie 2012, fiind prima prezenta militara permanenta a SUA pe taram polonez. Prezenta detasamentului a permis transformarea bazei Lask intr-un hub regional pentru exercitii si antrenamente multinationale. Acesta este format din 10 membri ai aviatiei militare americane, printre care un instructor de zbor pentru pilotii de C-130 Hercules si F-16 Fighting Falcon.
In semn de consolidarea si de sustinere a  securitatii europene, Presedintele american Obama a solicitat Congresului American marirea bugetului alocat Apararii. Cu aceasta ocazie, oficialul american a felicitat Romania pentru noul buget de Aparare, dar si pentru investitiile realizate de tara noastra in modernizarea infrastructurii, atat la sol cat si in aer. O astfel de investitie o constituie avioanele de lupta F-16, unde tara noastra a primit sprijin asistat atat din partea Statelor Unite, cat si din partea Portugaliei.
Inainte de a-si incheia discursul, Ministrul Apararii american a afirmat: ”Domnule Ministru Dusa, Statele Unite se angajeaza sa consolideze parteneriatul si prietenia sa cu Romania si ca vom lucra impreuna pentru a forma o lume mai sigura si mai prospera.”

Imediat dupa incheierea conferintei de presa, reprezentantii mass-media au fost invitati sa viziteze vasul american USS de la Vella Gulf, acostat in Portul Constanta.
Seful Pentagonului, Chuck Hagel, a avut astazi o intrevedere si cu premierul Victor Ponta, confirmata de catre seful Executivului, care insa a evitat sa dea detalii despre intalnire, spunand doar ca mesajul Guvernului transmis catre oficialul american va fi ca Romania isi indeplineste indatoririle, fiind un aliat serios si important al SUA si un factor de stabilitate in regiune.

 

Scris de Sabina Tanasa
 

 

COMENTARII

DISQUS: