Afaceri ILEGALE de 30 de milioane de euro in IT si constructii. Care era circuitul FICTIV creat de SUSPECTI pentru a se sustrage de la plata taxelor si impozitelor catre STAT

Afaceri ILEGALE de 30 de milioane de euro in IT si constructii. Care era circuitul FICTIV creat de SUSPECTI pentru a se sustrage de la plata taxelor si impozitelor catre STAT

Primarul comunei argesene Bradu, Florin Fratica, este vizat in dosarul de evaziune si spalare de bani cu un prejudiciu de 30 milioane de euro, in care duminica au fost facute perchezitii la persoane si firme din domeniile IT si constructii, printre care Erbasu, UTI si Strabag.

Demiterea presedintelui cu majoritatea celor inscrisi pe listele electorale, in dezbaterea Senatului
Dan Cristian Popescu DEMISIONEAZA din PNL: Partidul a devenit prizonierul obsesiilor lui Antonescu

Anchetatorii au facut duminica 146 de perchezitii in Bucuresti si judetele Arad, Arges, Dambovita, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Valcea si Vrancea, la sediile mai multor firme din domeniile IT si constructii si la locuintele reprezentantilor acestor societati. Suspectii au creat un circuit fictiv pentru a se sustrage de la plata taxelor si impozitelor catre stat.

La perchezitii au fost descoperite mai multe arme de foc, in locuinta unui primar din judetul Arges, dar si sume de bani importante, la mai multi oameni de afaceri, a caror provenienta nu a putut fi dovedita. In acest dosar, 50 de persoane sunt urmarite penal, iar aproape 100 de persoane au fost aduse la audieri.

Politistii au ridicat documente de la firmele perchezitionate, printre care Erbasu, UTI, Strabag, Romsys si Total Network Solution. De asemenea, perchezitii au fost facute si la locuinta lui Cristian Romeo Erbasu. Vizate de autoritati sunt 90 de persoane suspectate de spalare de bani si evaziune in domeniile IT si constructii.

UPDATE. Perchezitiile au fost finalizate, iar la audieri au fost aduse aproximativ 100 de persoane.

Vizat de ancheta procurorilor este si Florin Fratica, primarul din Bradu, judetul Arges. Acestia, imprepuna cu alti doi suspecti, ar fi fost opriti in trafic. Politistii au gasit patru arme de foc la domiciliul edilului, in urma perchezitiilor, informeaza Realitatea TV. De asemenea, potrivit aceleiasi surse, la sediul unei firme unde au descins politistii a fost gasita suma de 200.000 de lei, fara documente care sa justifice banii.

Potrivit Politiei Romane, cele 146 de perchezitii sunt facute de politistii de la Investigarea Criminalitatii Organizate, in Bucuresti si judetele Arad, Arges, Dambovita, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Valcea si Vrancea, la sediile mai multor firme din domeniile IT si constructii si la locuintele unor persoane suspectate de evaziune fiscala si spalare de bani.

– Politistii vor pune in executare 90 de mandate de aducere, anchetatorii urmand sa stabileasca, in urma audierilor, daca vor lua masuri preventive in cazul suspectilor.

Surse judiciare au declarat, pentru mediafax.ro, ca printre firmele perchezitionate sunt Erbasu, UTI, Strabag, Romsys si Total Network Solution. De asemenea, perchezitii au loc si la locuinta lui Cristian Romeo Erbasu.

Surse citate de B1 TV au spuc ca vizat in acest doar ar fi si primarul din Bradu, judetul Arges, Florin Fratica. Acesta si alti doi suspecti ar fi fost opriti in trafic.

Ancheta procurorilor

In dosar sunt vizati reprezentantii a peste 200 de societati comerciale care, in perioada 2011-2014, ar fi creat circuite fictive pentru a nu plati taxele si impozitele datorate bugetului de stat, se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Romane. "De asemenea, prin intermediul societatilor implicate ar fi fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro catre persoanele in cauza, iar banii astfel obtinuti ar fi fost reintrodusi in circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare in baza unor documente fictive", a precizat sursa citata.

Prin intermediul societatilor comerciale implicate, ar fi fost fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro catre anumite persoane. Banii obtinuti ar fi fost astfel reintrodusi in circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare, in baza unor documente fictive. Potrivit unor informatii, cei implicati infiintau firme fantoma, inventau servicii de mentenanta, iar in acte se trecea ca societatile au asigurat aceste servicii. Dupa aceea, virau banii in banca, de unde ii scoteau cu sacosa. 50 de persoane sunt urmarite penal in dosar.

Prejudiciul produs bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialistilor Directiei Generale Antifrauda Fiscala si este de aproximativ 30 de milioane de euro.

La perchezitii participa peste 300 de politisti de la unitatile centrale si teritoriale ale Politiei Romane si luptatori din cadrul Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale. Actiunea este coordonata de Parchetul Tribunalului Bucuresti si sprijinita de Serviciul Roman de Informatii.

COMENTARII

DISQUS: 0