Polanski ameninta ca va da in judecata Academia Americana de Film dupa expulzarea sa

Regizorul de film Roman Polanski ameninta ca va da in judecata Academia Americana de Film dupa ce aceasta a votat in favoarea expulzarii acestuia din

Dan Negru, suparat pe cererile de „concediu medical“ ale lui Chitac
Miss Nebraska, incoronata Miss America 2011

Regizorul de film Roman Polanski ameninta ca va da in judecata Academia Americana de Film dupa ce aceasta a votat in favoarea expulzarii acestuia din randurile sale, sustinand ca miscarea a fost ilegala si cere o audiere corecta, conform AFP.

Intr-o scrisoare trimisa Academiei in saptamana aceasta, o copie a ei fiind obtinuta de AFP, avocatul lui Polanski, Harland Braun, a afirmat ca organizatia insarcinata cu gazduirea Premiilor Oscar a esuat sa urmeze procedura corecta cand a decis sa il expulzeze pe clientul sau fara o audiere, dupa cum cere legea.

“Nu contestam aici temeinicia deciziei de expulzare, ci mai degraba ignorarea evidenta de catre organizatia dumneavoastra a propriilor Stardarde de Conduita, precum si incalcarea standardelor cerute de California Corporations Code, sectiunea 7341”, a precizat Braun, un californian, in scrisoarea trimisa marti.

Avocatul a adaugat ca regizorul franco polonez, in varsta de 84 de ani si castigator al premiului Oscar, si-a „recunoscut responsabilitatea legala si morala” in cazul de gresiune sexuala din 1977 impotriva Samanthei Geimer, care avea la vremea aceea varsta de 13 ani, adaugand ca aceasta i-ar fi acceptat scuzele si a aparut in sala de tribunal pentru a-l sustine.

Comisia de guvernatori a Academiei, care include unele dintre cele mai mari nume din industrie – printre ei regizorul Steven Spielberg si actorul Tom Hanks – a votat saptamana trecuta in favoarea expulzarii lui Polanski si a actorului si comediantului Bill Cosby din randul membrilor sai. Cosby a fost condamnat luna trecuta pentru agresiune sexuala, si a primit o sentinta de 30 de ani de inchisoare.

Decizia s-a conformat noilor standarde ale Academiei privind conduita ce au fost adoptate dupa valul de scandaluri privind hartuiri si atacuri sexuale care a zguduit recent industria cinematografiei si a entertainmentului.

In 2017, regizorul intrat in dizgratie Harvey Weinstein a fost expulzat din Academie dupa ce a fost acuzat de viol si diverse forme de agresiuni sexuale, de catre numeroase femei.

Braun a declarat ca singura notificare primita de Polanski din partea Academiei a fost o scrisoare nesemnata care il informa in legatura cu expulzarea.

Polanski, care locuieste in Franta, a respins in saptamana aceasta miscarea #metoo ca fiind o „isterie in masa” si o „ipocrizie”, intr-un interviu cu Newsweek Polska.

Polanski a pledat vinovat in 1977 pentru sex ilegal cu minora Geimer.

Totusi, el a fugit din SUA dupa ce a aflat ca judecatorul din cazul sau intentiona sa anunte o sentinta mai dura, cu inchisoarea, decat se stabilise pe baza unei intelegeri.

COMENTARII

DISQUS: