Zona Ticau – Sararie va suferi transformari radicale

Municipalitatea ieseana va reabilita mai multe strazi din zona, in paralel cu consolidarea versantului. La randul ei, ApaVital va realiza lucrari de e

Bolid de 60.000 de euro furat din Italia, descoperit la Iasi
Un baiat de numai 16 ani a dat o lovitura de 200 de mii de lei

Municipalitatea ieseana va reabilita mai multe strazi din zona, in paralel cu consolidarea versantului. La randul ei, ApaVital va realiza lucrari de extindere, inlocuire si refacere a bransamentelor de apa.

Pe lista Primariei se afla strazile I. I. Mironescu, Simion Barnutiu, Ticaul de Jos, Albinet, Dochia, Roscani si Hotin. In prezent arterele mentionate se afla in etapa de proiectare a lucrarilor. In acest sens, anul trecut, municipalitatea a organizat o licitatie, acesta fiind castigata de SC Simpa Consult SRL Iasi.

Totodata, municipalitatea pregateste consolidarea versantului Ticau. Primul pas major, elaborarea serviciilor de proiectare, a inceput in aceasta luna. Proiectarea este facuta de SC Proexrom SRL Iasi, in cadrul unui contract in valoare de 380.205 lei, cu TVA. Termenul limita de indeplinire a serviciilor de proiectare este de patru luni. Firma se va ocupa de intocmirea documentatiei tehnice (certificat de urbanism, proiect tehnic si detalii de executie, documentatie tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire si documentatie tehnica pentru organizarea executiei lucrarilor). In functie de starea reala a versantului si de lucrarile de consolidare existente, proiectantul va dispune solutii de sistematizare, consolidare, ranforsare si drenaj, astfel incat sa nu fie afectata siguranta si stabilitatea masivelor de pamant, cladirilor, strazilor, retelelor de utilitati etc.

Probleme inca din urma cu 13 ani

Versantul Ticau, situat in partea de Nord-Est a municipiului Iasi, in avalul strazii Sararie, este delimitat de strazile Albinet si Poligon si paraul Cacaina. Mai exact, este cuprins intre strada Curelari – strada Hotin – trecatoarea Horin – bulevardul C. A. Rosetti – mal drept Cacaina – Poligon – cornisa superioara a strazii si stradelei Sararie. Versantul cuprinde cea mai mare densitate a lucrarilor de consolidare, avand insa si cea mai spectaculoasa evolutie a fenomenului de alunecare. Lucrarile de consolidare existente s-au executat etapizat, incepand cu anul 1974, continuate in anul 1998, fiind realizat cu fonduri PHARE trei ranforturi in zona strazii Marasti. Toate lucrarile executate nu au reusit sa asigure stabilitatea versantului. In toamna anului 1996, din cauza cresterii umiditatii stratului de loess, s-au produs alunecari care au dus la prabusirea cornisei. Din cauza acestor incidente s-a inregistrat prabusirea a cinci case si afectarea altor 99, precum si distrugerea de utilitati si carosabil pe o suprafata de circa noua hectare.

ApaVital SA schimba conductele de apa potabila din zona

Si ApaVital SA face lucrari in zona Ticau – Sararie – C. A. Rosetti. Este vorba despre un proiect de inlocuire a conductelor de apa potabila si refacere a bransamentelor. Astfel, pe strada si soseaua Albinet au fost demarate deja lucrarile, iar ulterior vor fi executate si pe strazile Movilei, Caraiman, Dezrobirii, Miron Costin, Ticaul de Jos, Rapei, Scaricica, Occident, Pacii, Cherchez, Vulpe si Italiana, stradelele Italiana, Stefan cel Mare si Toma Savescu, trecatorile Bravilor, Nucului, Alpilor si Duzilor si fundacul Florentz.

Lucrari asemanatoare au fost executate si in perioada 11 iunie – 28 septembrie 2018. Atunci societatea a lucrat pe strazile Potcoavei, Patria, Viespii, Roscani si Hotin, precum si pe trecatoarea Hotin si aleea Basota. Proiectul ApaVital vizeaza inlocuirea a 12.474 de metri de conducte si refacerea a 505 bransamente.

COMENTARII

DISQUS: 0