Ziua internationala a comemorarii victimelor din accidentele rutiere

Romanii sunt expusi de trei ori mai mult riscului de a-si pierde viata intr-un accident rutier decat cetatenii din tarile din Vestul Uniunii Europene.

A murit in fantana
Consumatori de etnobotanice prinsi de politistii locali in Copou

Romanii sunt expusi de trei ori mai mult riscului de a-si pierde viata intr-un accident rutier decat cetatenii din tarile din Vestul Uniunii Europene.

In Romania, riscul de a muri intr-un accident rutier este de trei ori mai mare decat in tarile dezvoltate ale Uniunii Europene. Acest fapt ingrijorator reiese din ultimele date statistice publicate de Comisia Europeana in anul 2017. Cu un numar 96 de decese raportate la un milion de locuitori, Romania se afla pe penultimul loc din Uniunea Europeana (Bulgaria este pe ultimul loc) in ceea ce priveste siguranta rutiera. Printre vulnerabilitatile identificate de Comisia Europeana se numara si lipsa autostrazilor, lipsa de instruire si educatie adecvata a participantilor la trafic, lipsa semnalizarilor rutiere, parcul auto invechit, etc.

Duminica, 19 noiembrie 2017 tragediile de pe soselele din intreaga lume vor fi comemorate in cadrul unui eveniment denumit ” Ziua internationala a comemorarii victimelor din accidentele rutiere”. Aceasta zi a fost creata de catre Organizatia Natiunilor Unite in urma cu 20 de ani, pentru a aduce un omagiu persoanelor care au pierdut lupta cu viata in urma unui accident rutier.

In acest context, Asociatia Nationala pentru Sprijinirea Victimelor si Prevenirea Accidentelor Rutiere (ANSPVAR) va marca evenimentul prin organizarea unei slujbe de comemorare organizata la Catedrala Mitropolitana din Iasi, cu aprobarea si binecuvantarea Inalt Prea-Sfintitului Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Slujba va incepe la ora 14.00 in interiorul Catedralei Mitropolitane.

” Ziua internationala a comemorarii victimelor din accidentele rutiere” este o zi cu insemnatate spirituala, o zi in care aducem un omagiu celor care si-au pierdut viata ca urmare a unui accident rutier, o zi in care invitam familiile celor care au plecat intr-un mod tragic de langa ei cat si pe cei care empatizeaza cu suferinta celor dintai, sa asiste la slujba oficializata special pentru aceasta cauza.

Acest eveniment este organizat de catre ANSVPAR in parteneriat cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Asociatiile Open Your Heart si Heart to Help. Ne dorim ca prin acest eveniment sa-i pomenim pe cei care s-au stins si de asemenea ne dorim sa meditam asupra posibilitatilor de a diminua acest fenomen grav.

De asemenea, in perioada 20 – 25 noiembrie 2017 ANSVPAR va initia un proiect pilot cu scopul de a preveni accidentele rutiere. Acest proiect de prevenire va demara sub titlul „Eroii soselelor – Ajung in siguranta acasa” in trei judete simultan, Iasi, Brasov si Cluj. Acest proiect beneficiaza de sprijinul Inspectoratelor Judetene de Politie Iasi, Brasov si Cluj si a Inspectoratelor Scolare Iasi, Brasov si Cluj. Se doreste a fi o campanie de prevenire care se va extinde la nivelul intregii tari, care are la baza puterea exemplului.

In prima faza, in fata elevilor de liceu vor veni persoane care au fost victime ale unor accidente extrem de grave, persoane care au ramas cu infirmitati fizice sau psihice iremediabile. Este un proiect pe termen lung care se bazeaza pe puterea exemplului si care vine in fata publicului cu mesaje care contin un impact emotional puternic dar si cu povesti de viata reale, relatate de victime directe ale accidentelor rutiere. Speram ca aceasta abordare sa fie mai eficienta si sa se materializeze printr-o scadere semnificativa a numarului de accidente rutiere.

Parteneri principali ai acestui proiect de prevenire sunt Asociatiile Open your heart si Heart to Help, doua ONG-uri construite de persoane care au ramas in scaun cu rotile pentru toata viata ca urmare a unor accidente de circulatie. (Radio Iasi/ Comunicat de presa Asociatia Nationala pentru Sprijinirea Victimelor si Prevenirea Accidentelor Rutiere.

COMENTARII

DISQUS: 0