Zeci de basarabeni tepuiti de iesenii care profita de interesul acestora pentru obtinerea cetateniei romane

Zeci de basarabeni tepuiti de iesenii care profita de interesul acestora pentru obtinerea cetateniei romane

Numarul cazurilor de falsificare a contractelor incheiate intre moldovenii care detin cetatenie romaneasca si romanii originari din Iasi creste din ce in ce mai mult. Este vorba despre contractele prin care iesenii garanteaza cetatenilor din Republica Moldova spatiu locativ formal pentru ca acestia sa obtina un buletin romanesc cu viza de resedinta peste Prut.

O avocata din Iasi se lupta la CEDO cu statul roman
Primarul Nichita va plange pe umarul lui Emil Boc

Potrivit unor surse din incredere ale platfomei baza.md, in primele luni ale anului au fost pornite cel putin 10 cauze penale pe falsificarea acestor contracte. O parte dintre ele au fost anuntate public de catre oamenii legii, altele poarta un caracter mai confidential odata ce implica si numele unor persoane influente din Iasi.

Mai mult decat atat, acest buisness a cunoscut o dezvoltare furtunoasa, iar unele familii iesene isi castiga in prezent existenta doar prin zeci de astfel de contracte. Lacomia acestor „businessmani” a condus intai de toate la depasirea considerabila a numarului minim de persoane pe care ii pot primi formal sub acelasi acoperis. Astfel, daca pe o adresa din Iasi, oficial pot fi inregistrati maxim 10 persoane, in realitate au fost depistate adrese pe care figurau uneori sute de cetateni moldoveni cu cetatenie redobandita.

Potrivit anunturilor plasate pe site-urile din Moldova, incheierea unor astfel de contracte de regula ar necesita cel putin 100 de euro. La Iasi insa, schemele murdare care se intocmesc pe seama acestor contracte, au coborat preturile pana la aproximativ 50 de EURO, in schimb riscul de a se pomeni cu contracte false si cu probleme cu legea romana, a crescut de zeci de ori.

Alta e situatia la Vaslui, afirma site-ul baza.md, unde administratia publica locala tine sub stricta evidenta numarul si lista persoanelor capabile sa semneze contracte de acordare formala a spatiului locativ. Din experienta basarabenilor chestionati pe un forum specializat, obtinerea unui buletin de identitate romanesc, in orasul Vaslui (care deasemenea se afla la o distanta de nici 60 km de frontiera) este mai simpla, dar si mai sigura.

COMENTARII

DISQUS: