UTI: Giurma si Munteanu se jignesc ca la coltul strazii. Fostii contracandidati ai rectorului sunt pe „lista neagra”

UTI: Giurma si Munteanu se jignesc ca la coltul strazii. Fostii contracandidati ai rectorului sunt pe „lista neagra”

„Munteanu e o nulitate. Si Salceanu la fel”, a explodat rectorul Ion Giurma. „Cand trec pe langa el, lasa capul in jos. E nefericit”, replica profesorul Corneliu Munteanu. Un alt cadru didactic a plecat o zi in delegatie si rectoratul i-a taiat ziua de munca. Razboiul se duce in instante, iar Giurma a comandat un audit intern impotriva „dusmanului”.

Arestati dupa ce au spart biserica, scoala si Finantele din Harlau
Flash-mob la Rapa Galbena, de 1 Decembriev

Atmosfera din Universitatea Tehnica ”Gh. Asachi” pare tensionata. Cativa profesori sunt nemultumiti de rectorul Ion Giurma, ce se afla la al doilea mandat. Si ultimul, dupa ce, in 2012, a reusit sa obtina destul de greu voturile necesare in Senatul Universitatii.

Zazanie de la o zi de delegatie

Dumitru Nedelcu, profesor la Facultatea Constructii de Masini si Management Industrial, a fost reclamat ca a plecat o zi de la serviciu fara sa respecte procedurile legate de deplasarile in delegatii. Nedelcu face parte dintr-un grup asa-zis „anti-Giurma”. Enervat de decizia universitatii, mai ales ca deplasarea era in intersul acesteia, Nedelcu a actionat institutia in judecata. Si a castigat. Tribunalul si apoi Curtea de Apel Iasi au decis la inceputul anului ca profesorul Nedelcu a fost sanctionat ilegal. Instantele a decis ca universitatea sa-i achite drepturile salariale pentru ziua de 23 ianuarie 2013. ”A lipsit de la serviciu intr-o zi. Cand pleci intr-o delegatie trebuie sa respecti legea. Eh… a castigat procesul…”, a oftat Giurma.

Si un alt reprezentant al universitatii sustine ca ca Nedelcu a gresit in „dosarul delegatiei. „Dumnealui a plecat anul trecut in timpul orelor de program, fara sa aiba ordin de deplasare semnat de decanul facultatii. Am considerat ca legea nu a fost respectata. Noi ne vom supune deciziei luate de justitie”, a precizat Nicolae Seghedin, prorector la Universitatea Tehnica.

Profesorul Dumitru Nedelcu nu a putut fi contactat pentru ca se afla intr-o delegatie in Statele Unite ale Americii. El avut pe rol, in ultimii ani, si alte procese deschise impotriva institutiei de invatamant superior la care este angajat.

Cel mai mare dusman, Munteanu de la Mecanica

Cel mai mare dusman al rectorului este insa un profesor de la Facultatea de Mecanica. Recent, Giurma a comandat un audit, tinta fiind activitatea lui Corneliu Munteanu. ”Va solicitam sa declansati o misiune de audit privind activitatea desfasurata de Prof.univ.dr.ing. Munteanu Corneliu in perioada 2007-2011 (cu referire la ordine de deplasare, pontaje si achizitii efectuate)”, se arata in cererea Rectoratului formulata catre Compartimentul de Audit Public Intern.  Aceasta cerere a fost trimisa de „victima” la Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru a devoala practicile de hartuire ale rectorului.

Giurma a luat foc cand a aflat ca documentul a iesit din institutie. „N-am declansat nimic. Ei m-au reclamat peste tot. Pentru mine este o nulitate (Corneliu Munteanu: n.r.)… Si Salceanu la fel. Oamenii trebuie sa stie sa piarda. Este o universitate de succes, cu un rector de succes”, considera Ioan Giurma.

Profesorul Alexandru Salceanu, invocat de rector, activeaza la Facultatea de Inginerie Energetica si Informatica Aplicata. A refuzat sa comenteze iesirea sefului.

Munteanu: „Giurma nu ma saluta”

Profesorul Corneliu Munteanu a ales insa sa raspunda jignirilor aduse de rector. „Este un om care nu se poate controla si care atat poate. Personal, sunt in topul punctajelor din facultate. Am peste 3.000 de puncte, in conditiile in care alti colegi au 300. Am publicat peste 100 de articole. Este inexplicabil pentru mine. Se comporta ca un invins. Daca dupa doi ani de la alegeri are probleme, inseamna ca este nefericit. De cate ori am trecut pe langa el, lasa capul in jos. Eu il salutam pentru ca imi este coleg si, mai mult, este rectorul universitatii”, spune Corneliu Munteanu.

Mai are doi ani de mandat

In calitate de rector, Giurma mai are aproape doi ani de mandat, pentru ca in conformitate cu legea nu poate ocupa aceasta functie mai mult de doua mandate. Spera ca universitatea sa se axeze in continuare pe partea de educatie si nu sa urmareasca afacerile de moment. ”Eu sunt un rector academic, nu de afaceri. Consider ca universitatea are o conducere academica si trebuie sa ramana la fel”, isi explica Giurma filosofia de conducator ale acestei universitati. Una cam ipocrita de vreme ce in cadrul discutiei cu reporterul 7est, a fost foarte iritat la auzul numelor anumitor profesori, momente in care le-a adresat mai multe injurii.

Lista neagra a lui Giurma?

Surse din cadrul Universitatii spun ca rectorul Giurma ar avea o lista cu toti profesorii care nu au votat „cum trebuie” la alegerile din 2012. Aceasta ar fi tinuta pe birou sau, iar cand un cadru universitar calca stramb este consultata lista pentru a se identifica din ce tabara face parte si ce sanctiuni se impun impotriva lui. Giurma a negat existenta unei astfel de liste.

Povestea alegerilor din 2012

Salceanu si Munteanu au fost doi dintre candidatii la functia de rector la alegerile de la inceputul anului 2012. Cu putin timp inainte de scrutin, cel de-al doilea s-a retras in favoarea lui Salceanu. In final, Giurma a fost reales cu aproape 60% din voturi. Ulterior, profesorii „disidenti” sustin ca au fost prigoniti de rector si ca sunt sicanati de conducerea universitatii ori de cate ori se iveste ocazia.

COMENTARII

DISQUS: