Unirea Principatelor, sarbatorita de Consiliul Judetean Iasi

Unirea Principatelor Romane, act de vointa politica a celor doua principate romanesti, Moldova si Tara Romaneasca, desavarsita la 24 ianuarie 1859, re

La spital, dupa ce s-au batut intr-un bar
Coplesit de vina, un iesean s-a taiat pe gat dupa ce a accidentat o femeie pe trecerea de pietoni

Unirea Principatelor Romane, act de vointa politica a celor doua principate romanesti, Moldova si Tara Romaneasca, desavarsita la 24 ianuarie 1859, reprezinta prima etapa in crearea statului unitar roman modern.

Consiliul Judetean va marca aceasta zi de mare insemnatate pentru romani printr-o serie de activitati, impreuna cu institutiile de cultura. Vor fi organizate expozitii, vernisaje, lansari de carte, colocvii. In ziua de 24 ianuarie va avea loc, la Biserica Sfintii Trei Ierarhi, locul in care este inmormantat Al. I. Cuza, o slujba de pomenire a Domnitorului, urmand ca, de la ora 16.00, la Palatul Culturii, sa se desfasoare manifestari cultural artistice care se vor incheia cu o lansare de lampioane.

”Suntem datori sa ne cinstim tara si trecutul. De aceea, dorim ca Unirea Principatelor Romane, care a inceput la Iasi prin alegerea lui Al. I. Cuza ca domnitor, sa fie adusa in atentie de Consiliul Judetean si institutiile de cultura ale Iasului in fiecare an, printr-o serie de actiuni specifice. Istoria nu trebuie uitata, putini mai stiu ca primele planuri de unire au fost puse la punct in comuna ieseana Barnova, inca din anul 1856, cand, un grup de 21 de unionisti, in frunte cu Mihail Kogalniceanu si Vasile Alecsandri, punea bazele actului istoric, intalnindu-se in satul Visan, departe de cei ostili unirii.

Dorim ca aceste manifestari organizate de Consiliului Judetean sa devina traditie, astfel ca, atat Ziua Unirii Principatelor Romane, cat si Ziua Marii Uniri sa fie sarbatorite asa cum se cuvine in fiecare an. Am gasit o foarte mare deschidere la institutiile de cultura iesene care si-au manifestat interesul pentru ca aceasta zi sa primeasca importanta fireasca, asa incat, pe 24 ianuarie, Palatul Culturii va fi locul in care istoria, arta, muzica, trecutul si prezentul se vor intalni, aducandu-ne aminte de oamenii si vremurile care au facut posibila desavarsirea noastra ca stat”, a spus Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi.

COMENTARII

DISQUS: 0