Un primar iesean, condamnat la cinci ani de inchisoare, scapa de gratii

Fostul edil-sef al comunei Popricani, Otonel Slabu, a fost pedepsit de magistratii ieseni. Astfel, judecatorii din cadrul Tribunalului Iasi au dispus

De pe motocicleta direct la spital
Viticultorii si producatorii de vinuri strang randurile

Fostul edil-sef al comunei Popricani, Otonel Slabu, a fost pedepsit de magistratii ieseni. Astfel, judecatorii din cadrul Tribunalului Iasi au dispus condamnarea acestuia la pedeapsa rezultanta de cinci ani de inchisoare, pentru deturnare de fonduri.

„Instanta constata ca inculpatul a executat din pedeapsa de cinci ani de inchisoare, aplicata prin sentinta penala din 19 martie 2013 pronuntata de Tribunalul Bacau, care are aceeasi durata cu pedeapsa rezultanta aplicata prin prezenta hotarare, fractia necesara acordarii beneficiului liberarii conditionate, beneficiu pe care instanta il mentine si dispune a nu se mai emite un nou mandat de executare a pedepsei inchisorii la data ramanerii definitive a acestei hotarari”, au mentionat magistratii ieseni.

De asemenea, acestia au condamnat-o pe Maria Cherariu la un an de inchisoare, dar cu amanarea executarii pedepsei, pentru complicitate la deturnare de fonduri. „Admite in parte actiunea formulata de Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Iasi si obliga, in solidar, inculpatii sa achite partii civile suma de 236.902 lei”, au adaugat judecatorii ieseni. Decizia nu este definitiva, ea putand fi atacata.

Cum a pornit scandalul

Procesul celor doi a inceput pe data de 14 iulie 2017, dupa ce procurorii au dispus trimiterea in judecata a lui Otonel Slabu si a Mariei Chelariu sub acuzatiile de deturnare de fonduri si, respectiv, complicitate la aceasta infractiune.

Anchetatorii au mentionat ca fostul edil Otonel Slabu ar fi platit alte datorii in locul celor prevazute de actul prin care a primit banii. Astfel, oamenii legii au subliniat ca Slabu ar fi folosit in cursul anului 2012 suma de 350.000 de lei din banii primiti de la Guvern pentru achitarea unor cheltuieli curente, nu pentru plati restante.

„Pe data de 26 aprilie 2012, in calitate de primar al comunei Popricani si ordonator principal de credite, a emis Dispozitia nr. 272, prin care a dispus rectificarea bugetului pentru anul 2012 si stabilirea utilizarii (in parte) in alte scopuri a sumei de 350.000 de lei, din cei 360.000 de lei dati prin Hotararea Guvernului nr. 255/2012 numai pentru plata arieratelor”, au precizat procurorii.

In fata instantei a ajuns si Maria Chelariu, care, in calitate de inspector de specialitate cu atributii de contabil, ar fi intocmit in aprilie 2012 un raport prin care ar fi propus rectificarea bugetului si impartirea sumelor alocate, in alte scopuri decat cele mentionate in Hotararea de Guvern. Asadar, sustin anchetatorii, ar fi inlesnit „emiterea de catre primarul comunei a unei dispozitii nelegale, care a avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu suma de 224.000 de lei”.

Cercetarile au fost demarate in urma unei sesizari a Camerei de Conturi Iasi, fiind anchetate mai multe persoane. In 2014, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi de la Parchetul Judecatoriei, iar, ulterior, au fost emise mai multe solutii de clasare, ultima in 2016.

COMENTARII

DISQUS: 0