Sunt 377 de ani de la aducerea la Iasi a moastelor Sfintei Parascheva

Mitropolia Moldovei si Bucovinei marcheaza astazi 377 de ani de la aducerea la Iasi a moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva. Momentul va fi sarbatorit

Protest masiv la Iasi
Un pui de bufnita, mascota politistilor din Letcani. Sefii de la Bucuresti au facut-o vedeta nationala

Mitropolia Moldovei si Bucovinei marcheaza astazi 377 de ani de la aducerea la Iasi a moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva. Momentul va fi sarbatorit de Arhiepiscopia Iasului prin mai multe slujbe si evenimente.

Astfel, miercuri, de la ora 9.00, in Catedrala Mitropolitana din Iasi, Sfanta Liturghie va fi savarsita de parintele Calinic Botosaneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, alaturi de un sobor de preoti si diaconi, urmata de o slujba de pomenire a voievodului Vasile Lupu si a familiei sale, cei care au adus prima oara moastele la Iasi.

In aceeasi zi, de la ora 18.00, va avea loc o editie a intalnirilor Serile Doxologia, la Muzeul Mitropolitan din Iasi urmand sa aiba loc vernisajul expozitiei „Sfanta Paraschva de la Iasi – Marturii scrise“. Aici va fi expusa o copie a documentului care atesta donarea moastelor de catre Partenie I, patriarhul Constantinopolului, catre domnitorul Vasile Lupu al Moldovei.

De asemenea, va avea loc si Conferinta „Binefacerile Sfintei Parascehva“, unde vor fi invocate cele mai importante momente din viata Sfintei Parascheva, vor fi amintite minunile savarsite asupra celor care se inchina la moaste, dar si alte aspecte care au legatura cu aducerea moastelor la Iasi. Conferinta va fi sustinuta de pr.prof.univ.dr. Ion Vicovan, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ de la UAIC, arhimandritul Dosoftei Scheul, marele eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi, arhimandritul Valerian Radu, preot slujutor al Catedralei Mitropolitane si preotul Bodgan Racu, inspector in cadrul Sectorului invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor.

In anul 1641, racla cu moastele Sfintei Parascheva a fost transportata cu o corabie pe Marea Neagra, fiind insotita de trei mitropoliti greci, Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului si Teofan al Paleopatrei. A ajuns la Galati, apoi la Iasi, pe 13 iunie, iar racla a fost intampinata de Vasile Voda Lupu, de Sfantul Mitropolit Varlaam si de episcopii de Roman si Husi, de cler si credinciosi.

COMENTARII

DISQUS: 0