Spuma ucigasa: Sute de pesti morti si valuri de spuma alba pe un rau din Iasi

Poluarea care acopera orasul nu mai ramane doar o chestiune de statistici oficiale. Dupa ploile torentiale de la finele saptamanii trecute, spuma alba

Concurs de sah Magie intre alb si negru, Editia a V-a
Presedintele CJ pleaca in Republica Moldova

Poluarea care acopera orasul nu mai ramane doar o chestiune de statistici oficiale. Dupa ploile torentiale de la finele saptamanii trecute, spuma alba de pe strazile Iasului s-a revarsat mai departe in raurile si lacurile inconjuratoare orasului, iar specialistii spun ca efectele s-au fost vazute imediat. Exista imagini cu spuma atat de multa incat poate fi confundata cu gramezi de zapada si gheata pe raul Jijia, iar la lacurile Ciric 2, Vladiceni si in diverse zone pe Bahlui au fost vazuti sute de pesti morti.

De unde a ajuns aceasta imensa spuma alba ucigasa pe raurile din jurul Iasului? Conf.dr. Sivliu Gurlui, de la facultatea de Fizica a Universitatii „Cuza“, a explicat pentru „Ziarul de Iasi“, intr-un articol publicat la inceputul lunii, ca spuma alba care apare pe strazi dupa ploaie este, de fapt, o substanta care contine surfactanti, folosita in combustibil pentru curatarea motoarelor. Substanta se regaseste si in detergentii pentru uz casnic sau industrial, este eliminata de motoare in timpul combustiei, o parte din ea se depune pe sol, o alta parte sta in atmosfera, combinata cu restul particulelor rezultate in urma combustiei, iar in contact cu apa apare aceasta spuma sesizata pe strazile orasului.

Ce se intampla acum?

Conf.dr. Silviu Gurlui sustine acum si ca pestii, cateva sute de kilograme doar la Vladiceni, au murit in contact cu o cantitate foarte mare din aceasta „otrava alba“ pe care o reprezinta spuma. „S-a spalat orasul si a fost dus mai departe in circuitul naturii. Este un rezultat al poluarii, clar; ploile abundente au curatat efectiv atmosfera si totul s-a scurs in canalizare si in ape. Din acest motiv au murit si pestii – apa s-a deversat acolo, din canalizari. La Vladiceni cel putin a fost un genocid – era apa de trei metri cu mizerie care se deversa spre lacuri, pe vegetatie, la doi metri de curtile oamenilor. Acesti agenti surfactanti gasiti si in detergenti duc practic la paralizarea pestilor, la scaderea oxigenului din apa, iar moartea lor e inevitabila“, a explicat universitarul.

Contactati telefonic, reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad s-au deplasat luni la locurile unde au fost gasiti pestii morti, au prelevat probe de apa, au efectuat analize fizico-chimice si au constatat insa ca, din punctul lor de vedere, moartea pestilor a survenit natural.

„Rezultatele analizelor fizico-chimice de pe raurile Bahlui si Jijia nu prezinta modificari ale indicatorilor de calitate specifici care sa indice o poluare accidentala. De aceea apreciem ca mortalitatea piscicola are cauze naturale. Astfel, precipitatiile de tip torential produse in ultima perioada, urmate de cresterea rapida a debitelor de pe cursurile de apa, cu antrenarea de sediment, a dus la cresterea turbiditatii si a materiilor in suspensie, ceea ce a determinat producerea mortalitatii unor specii de pesti“, au precizat cei de la ABA Prut, specificand si ca nisipul si malul dislocat de agitarea apei a ajuns in branhii, fapt ce a dus la blocarea acestora.

Analize ABA Prut-Barlad, contestate: „Masuratorile trebuie facute pe loc“

Desi ei au cules 5 kilograme de peste mort de pe raurile Bahlui si Jijia si 6 de la acumularea Ciric II, profesorul Gurlui spune ca s-a deplasat in weekend la locurile unde a fost informat si el de diferite persoane ca au fost pesti morti si oamenii i-au descris cum satenii veneau si luau canitati foarte mari de pesti care pluteau morti deja pe ape. La Vladiceni, spre exemplu, acesta a fotografiat pesti si de cateva kilograme exemplarul aflati in stare de putrefactie dupa ce au murit prin sufocare. Totodata, cercetatorul contesta si rezultatele analizelor ABA Prut prin faptul ca au fost luate la cateva zile dupa prima furtuna, cea mai devastatoare, si substantele toxice din ape s-au diluat. „Sa faca publice rezultatele. Masuratorile trebuie facute pe loc, atunci cand au fost probleme. Acum nu au absolut nicio relevanta: uitati-va la strazi, arata curate, toata spuma si mizeria s-a scurs deja dupa patru zile de ploi. Joi sau vineri trebuiau luate probe“, a completat conf.dr. Silviu Gurlui. Acesta a luat propriile mostre imediat dupa ploi si a precizat ca va prezenta rezultatele analizelor atunci cand vor fi finalizate.

COMENTARII

DISQUS: 0