Solul din Iasi, degradat pe sute de mii de hectare. Vezi cauzele

Solul din Iasi, degradat pe sute de mii de hectare. Vezi cauzele

Solul din Iasi este degradat pe sute de mii de hectare, dupa cum se arata in urma unui raport prezentat astazi in cadrul Sedintei de Colegiu Prefectural, in care s-a discutat despre nivelul de poluare si despre starea mediului din judetul Iasi.

Angajati ai Oficiului de Cadastru Iasi suspectati de fraude imobiliare, audiati la DNA
Cumplit accident rutier la Letcani

Astfel, datele colectate intre anii 2008 – 2012 indica faptul ca cei mai multi factori care contribuie la degradarea solului sunt eroziunea, alunecarile de teren, excesul de umiditate, gleizarea si pseudogleizarea (reducerea oxizilor de fier din sol in conditii de anaerobioza – forma de viata a unor microorganisme anaerobe – create de un exces de umiditate – n.r.).
Astfel, in anul 2012, comparativ cu anul 2011, solul a fost erodat pe o suprafata de 169.546 de hectare, in timp ce alunecarile de teren au afectat 69.755 de hectare. Suprafata de teren degradata de inundatii s-a mentinut la un nivel constant. Datele se schimba atunci cand se compara anul 2012 cu anul 2009, in ceea ce priveste excesul de umiditate (nu au fost inregistrate date pentru anul 2011 – n.r.) Astfel, in anul 2012, 106.761 de hectare de teren au fost degradate de excesul de umiditate. O scadere s-a observat doar in ceea ce priveste suprafata de teren afectata de acidifiere, compactare si acumularea unui exces de saruri.

COMENTARII

DISQUS: