Simirad, presedintele CJ Iasi: « As lua un imprumut de 100 de milioane de euro pentru Aeroport »

Simirad, presedintele CJ Iasi: « As lua un imprumut de 100 de milioane de euro pentru Aeroport »

Astazi, alesii judetului se vor reuni intr-o noua sedinta extraodinara de Consiliu Judetean pentru a astabili soarta Aeroportului International Iasi. Amintim ca vineri, dupa doua ore de discutii in contradictoriu, unul dintre proiectele legate de Aeroport a incins spiritele in randul consilierilor judeteni.

Pregatirile pentru noul an scolar, in linie dreapta
Trenuri suplimentare de Sarbatoarea Sfintei Parascheva

Lunile trecute, Consiliul Judetean a comandat un  studiu de oportunitate, pe care a dat 60 de mii de euro. Expertii au facut publice rezultatele, insa acestea nu sint deloc imbucuratoare pentru Iasi. Niciuna din varianatele propuse de conducerea Consiliului Judetean nu este fezabila. Totusi, expertii au facut o recomandare. Pentru ca Aeroportul sa nu dispara, primul pas  care trebuie facut este exact amenajarea unui terminal pentru pasageri, discutat anterior. Specialistii care au intocmit studiul de  oportunitate, tocmai pentru a gasi solutia cea  mai buna pentru modernizarea  Aeroportului, spun ca lucrarile trebuie facute pe  parcurs, incepind de la terminalul pentru  pasageri si continuind cu largirea pistei de  aterizare. Majoritatea clientilor care iau avionul de la Iasi sint  oamenii de afaceri, si mai putin turisti sau persoane  care vin la rude.  Pentru ca numarul pasagerilor a crescut cu  peste 16% fata de anul trecut, primul pas spre o  modernizare este amenajarea unui spatiu  de asteptare pentru calatori. Specialistii inclina spre un imprumut de 100 de  milioane de euro, contractat de Consiliul Judetean.

Lucian Flaiser, fost presedinte al Consiliului  Judetean si actual consilier PDL a propus plenului o alta varianta: "Nu este de neglizat si o varianta de parteneriate, parteneriate ale  administratiilor publice sau ale unor actionari  din judetul nostru, din Iasi. Cred ca sint si interesati. Nici concesionarea nu trebuie sa o eliminam in cazul in  care apar probleme. Chinezii, sa stiti, ca sint  interesati sa fie prezenti la Aeroportul din Iasi." Seful judetului inclina mai mult spre contractarea  unui credit in valoare de 100  de milioane de euro si mai putin spre concesionarea  aeroportului. "Parerea mea este ca ar trebui sa adoptam  varianta numarul 1, cea cu incercarea sa facem  aeroport prin forte proprii. In acest sens,  voi chema proiectantul de la Bucuresti, dupa  ce, in prealabil, voi primi de la CJ  autorizatia sa faca acest lucru, sa ne  adapteze din proiectul care este gata facut, sa  ne adapteze varianta 1, astfel incit sa facem Aeroportul cu circa 100 de milioane de euro si  sa fie functional cu pista, locuri de parcare  si terminalul pe care il avem la proiect.", a precizat Constantin Simirad, presedintele  Consiliului Judetean Iasi. Decizia finala va fi luata astazi, cind alesii judetului vor alege una din variante. T.B.

COMENTARII

DISQUS: