Sex pentru note de trecere. Profesor la UMF Iasi, retinut dupa ce a cerut unei eleve sa se culce cu el saptamanal, timp de un semestru

Sex pentru note de trecere. Profesor la UMF Iasi, retinut dupa ce a cerut unei eleve sa se culce cu el saptamanal, timp de un semestru

Conferentiarul universitar Dumitru Paduraru, de la UMF Iasi, a fost retinut in noaptea de vineri spre sambata de procurorii DNA Iasi dupa ce ar fi cerut unei studente sa faca sex cu el pentru a o promova la examene.

Senatorul iesean Varujan Vosganian a trecut la ALDE, anunta Tariceanu
O noua vacanta fortata pentru elevii ieseni!

Doctorul Dumitru Paduraru a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru luare de mita, tentativa la viol si santaj acesta fiind retinut pentru 24 de ore si urmand a fi dus la instanta pentru a fi arestat preventiv.

Paduraru este doar unul dintre medicii de la UMF Iasi care in cursul zilei de joi, 30 ianuarie, au fost dusi la DNA intr-un dosar de coruptie privind examenele de la unitatea de invatamant ieseana.

In ceea ce priveste acuzatiile lui Paduraru, anchetatorii au mentionat ca in zilele de 15, 23 si 26 ianuarie, acesta, in calitate de coordonator al disciplinei de anatomie de la UMF Iasi, ar fi incercat sa intretina relatii intime cu o studenta.

Paduraru i-ar mai fi spus tinerei ca daca va face sex cu el, o data pe saptamana, timp de un semestru, o va promova la disciplina sa. Studenta a mers la DNA si a semnat un denunt impotriva profesorului sau.

“In ziua de 26.01.2015, inculpatul PADURARU DUMITRU a constrans-o pe aceeasi persoana vatamata, prin amenintarea explicita cu moartea, sa nu spuna nimanui despre cele intamplate, in scopul obtinerii unui folos nepatrimonial, constand in asigurarea confidentialitatii cu privire la faptele sale, astfel incat sa evite tragerea sa la raspundere penala”, au precizat procurorii ieseni.

Astazi, 31 ianuarie, Directia Nationala Anticoruptie a transmis un comunicat referitor la retinerea conferentiarului:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 30 ianuarie 2015, a inculpatului PADURARU DUMITRU, conferentiar universitar, coordonatorul disciplinei „anatomie” din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, in legatura cu savarsirea infractiunilor de luare de mita, tentativa de viol si santaj

Din ordonantele de retinere intocmite de procurori a reiesit ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In zilele de 15, 23 si 26 ianuarie 2015, in calitate de coordonator al disciplinei „anatomie” din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, inculpatul PADURARU DUMITRU a incercat sa intretina relatii intime, iar ulterior, relatii de aceeasi natura cu o frecventa saptamanala, in tot cursul semestrului al doilea al anului universitar 2014-2015, cu o studenta la Facultatea de Farmacie (denuntatoare in cauza), prin constrangerea psihica a acesteia, efectuata prin amenintarea cu faptul ca nu va putea promova altfel examenul la disciplina ”anatomie” (pe care urma sa-l sustina cu el, in calitate de profesor examinator, cel mai tarziu in vara anului 2015, cu ocazia reexaminarii), precum si prin promisiunea ca, in calitate de membru al comisiei de admitere la Facultatea de Medicina Generala din cadrul UMF Iasi, ii va facilita acesteia promovarea examenului de admitere in cadrul acestei facultati;
In ziua de 26.01.2015, inculpatul PADURARU DUMITRU a constrans-o pe aceeasi persoana vatamata, prin amenintarea explicita cu moartea, sa nu spuna nimanui despre cele intamplate, in scopul obtinerii unui folos nepatrimonial, constand in asigurarea confidentialitatii cu privire la faptele sale, astfel incat sa evite tragerea sa la raspundere penala.

Inculpatului PADURARU DUMITRU i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 CPP, urmand ca la data de 31 ianuarie 2015 sa fie prezentat Tribunalului Iasi, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii au fost sprijiniti de angajati din cadrul Inspectoratului Judetean al Jandarmeriei Iasi.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

COMENTARII

DISQUS: