Sentinta bomba pentru lumea interlopa din Iasi: Cosmos, „Printul tiganilor“, eliberat peste rand

Sentinta bomba pentru lumea interlopa din Iasi: Cosmos, „Printul tiganilor“, eliberat peste rand

Sentinta-bomba data ieri de judecatoarele Elena Scriminti si Iulia Ciobanu, de la Curtea de Apel Iasi. Acestea au decis definitiv si irevocabil ca pedeapsa de 15 ani de puscarie primita de intrerlopul Cosmos Tanase sa fie redusa drastic, la 9 ani si 6 luni, admitand astfel apelurile „Printului tiganilor“ si ale locotenentilor sai.

Ajutor social pentru… proprietarii a zeci de hectare de teren
Opt super-comune ar putea aparea in judetul Iasi, cu rol de poli regionali

Astfel, Costel Puia, unul dintre complicii sai, a primit o pedeapsa contopita de 11 ani si 6 luni, cu jumatate de an mai putin decat in prima instanta, in timp ce Costel Cozma a fost condamnat definitiv la 9 ani si 6 luni, dupa ce Tribunalul il condamnase la 15 ani de puscarie. „Fiind vorba despre o hotarare judecatoreasca definitiva, orice comentariu in legatura cu aceasta devine inutil. Cel mai important lucru ramane faptul ca, prin contopirea cu alte pedepse din Spania, actuala pedeapsa este aproape executata si clientul meu va deveni om liber in curand“, ne-a spus ieri Marius Striblea, avocatul lui Cosmos Tanase.

Interlopul, ca si liber

Desi pare o pedeapsa relativ aspra, sentinta de ieri este o adevarata mana cereasca pentru liderul clanului tiganesc Tanase. Cosmos poate fi eliberat din puscarie in urma contopirii unor pedepse pe care le-a executat deja pana acum. Tanase a executat 5 ani si 9 luni de inchisoare in Spania pentru trafic de persoane si aproximativ 2 ani de arest preventiv intr-un alt dosar, de falsificare de carduri. Cele doua pedepse, adunate cu perioada de timp petrecuta in arest preventiv in Romania in dosarul de trafic de droguri, de peste 2 ani si 3 luni, depasesc pedeapsa primita ieri de la judecatoarele Iulia Ciobanu si Elena Scriminti. In urma contopirii pedepselor, Cosmos Tanase poate fi eliberat in scurt timp, intrucat toate faptele amintite sunt concurente. Pana atunci, zilele acestea, „Printul tiganilor“ urmeaza sa fie trimis in Spania, acolo unde va fi judecat in dosarul de clonare de carduri, pentru care a facut aproximativ doi ani de arest. El ar fi comis faptele respective in 2006, atunci cand in Romania era dat in urmarire generala.

Surse juridice au precizat pentru „Ziarul de Iasi“ ca, in timpul judecarii apelului intentat de Cosmos Tanase, nu au fost administrate probe noi. Practic, s-a judecat in baza acelorasi probe, insa a fost o interpretare diferita a acestora de catre judecatoarele Scriminti si Ciobanu, au precizat sursele citate.

Cosmos Tanase a fost arestat pe 20 februarie 2012 dupa ce procurorii DIICOT Iasi au descoperit intr-o masina condusa de Puia si Cozma o sacosa cu aproape 1,5 kilograme de cocaina. Stupefiantele ar fi fost introduse in tara de Cosmos, fiind aduse din Barcelona, si urmau a fi distribuite pe raza municipiului Iasi sau a altor orase din zona. In tot timpul procesului, aparatorii lui Tanase au invocat ca la dosar nu sunt probe directe care sa demonstreze implicarea interlopului in aceasta tranzactie, altele decat declaratiile martorilor cu identitate protejata sau a interceptarilor.

Cine il scapa pe Cosmos de puscarie

Judecatoarea Elena Scriminti a ajuns in vizorul opiniei publice iesene dupa ce, anul trecut, numele sau a aparut intr-un dosar al Directiei Nationale Anticoruptie din Iasi, unde a fost martor. Numele lui Scriminti ar fi fost invocat de interlopii Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), Gheorghe Clapon si Tiberiu Cristodorescu intr-un caz de trafic de influenta. Cei trei s-ar fi laudat ca pot „cumpara“ un complet de judecata din care, alaturi de Scriminti, mai facea parte si judecatorul Dan Anton. In acelasi dosar, judecatoarea Iulia Elena Ciobanu s-a abtinut sa judece un recurs la arestare preventiva motivand ca sotul ei avocat l-ar fi reprezentat in trecut pe Gheorghe Clapon. La finele anului trecut, judecatoarea Ciobanu s-a inscris la concurs de numire in functia de inspector judiciar, insa a renuntat inainte de proba scrisa. Ciobanu are o experienta in magistratura de 16 ani, in timp ce Scriminti, de 22 de ani.

COMENTARII

DISQUS: