Senatul UPA a acordat doua titluri de Honoris Causa si unul de Profesor Emeritus

Senatul UPA a acordat doua titluri de Honoris Causa si unul de Profesor Emeritus

Senatul Universitatii „Petre Andrei” din Iasi s-a reunit in cadrul unei sedinte extraordinare, prezidata de Presedintele Senatului Universitar, Prof.univ.dr. Florin-Daniel Sandru, prilejuita de acordarea unor distinctii pentru personalitati din afara Universitatii, cat si titlul de Profesor Emeritus pentru Prof.univ.dr. Mariana Caluschi.

Vine iarna, iar drumarii au probleme
Urmarit de politisti, un tanar din Iasi a sarit printr-un geam

In prima parte a sedintei au fost oferite doua titluri de Doctor Honoris Causa. ”Continuam un proiect care vizeaza conectarea la oportunitati de parteneriate academice. Am inceput in acest an derularea si incheierea unor astfel de acorduri si care sa aduca nu doar un plus de imagine universitatii noastre ci si studenti. In aceasta idee am acceptat si propunerilor prietenului Alexander Rubel, directorul Centrului Cultural German din Iasi, cu privire la acordarea titlului de Doctor Honoris Causa pentru doua personalitati din spatiul german”, a declarat, in deschiderea sedintei, Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iasi.

Prima distinctie a fost conferita Domnului Fritz Hieninger, medic stomatolog si expert in „Implantologia fara bisturiu”, unul din expertii de top din Bavaria, Germania, iar propunerea a venit din partea Facultatii de Asistenta Sociala si Sociologie. „Tot ceea ce preia domnul Dr. Hieninger ajunge sa fie bine realizat. Nu este un personaj secundar. Tocmai a organizat in Hamburg „Congresul pentru stomatologi cu o gandire altfel”. Motto-ul dumnealui este „Be different or die”. Este un adevarat pioner in domeniul certificarii ISO, iar meritele internationale obtinute in domeniul medicinei dentare il vor determina sa se implice in proiecte comune cu Universitatea „Petre Andrei” din Iasi, asta si in contextul in care universitatea are in plan infiintarea unei facultati cu acest profil”, a  prezentat in Laudatio Alexander Rubel.

”Este o mare placere si onoare pentru mine sa primesc acest titlu. Ma aflu intr-o universitate moderna, europeana, care imi place si sper sa va pot ajuta cu toata experienta mea in dezvoltarea specializarii de medicina dentara, iar daca sunt studenti care vor sa faca practica ii astept la mine, la cabinet”, a declarat Fritz Hieninger.

Al doilea titlu de Doctor Honoris Causa, la propunerea Facultatii de Drept, i-a fost acordat avocatului Abdullah Emili, care a obtinut rezultate remarcabile in cadrul procesului de comunicare internationala si a schimbului cultural de pe teritoriul Europei. ”Domnul Emili se distinge ca un factor marcant al vietii economice din Koln, activand dincolo de granitele marelui oras de pe Rin, pe plan international. Legaturile pe care le are Emili Abdullah cu institutii internationale importante se pot dovedi profitabile pentru viitorul schimb care se va realiza intre parteneri din Germania, Turcia si Romania. Universitatea „Petre Andrei” din Iasi doreste stabilirea de contacte stranse si cu Turcia si cu institutiile de invatamant de acolo de aceea, aici in Iasi, speram ca Emili Abdullah sa nu actioneze in calitate de avocat in fata instantei, ci ca reprezentant al acestei universitati din Romania in cadrul relatiilor externe ale acesteia”, a sustinut Alexander Rubel, in Laudatio.

”Va multumesc pentru acest titlu. Este o mare onoare pentru mine sa primesc acest titlu de la aceasta minunata universitate. Cred ca aceasta universitate si acest oras au potential pentru a fi internationale. Este o onoare sa pot pune la dispozitia universitatii experienta mea si sa pot contribui la dezvoltarea internationala a acestei institutii”, a marturisit Abdullah Emili.

In a doua parte a sedintei, Senatul Universitatii „Petre Andrei” din Iasi a conferit titlul de Profesor Emeritus doamnei Prof.univ.dr. Mariana Caluschi. ”Asa cum pretuim si apreciem personalitatile si valorile care ne trec pragul universitatii, la fel trebuie sa procedam si cu persoanele care ne-au fost alaturi 24 de ani, cat inseamna istoria acestei universitati. Doamna Caluschi este una din acele persoane care a lasat munca sigura de la stat si a raspuns invitatiei mele de a veni si de a pune, impreuna, bazele acestei Facultati de Psihologie. Trebuie sa ii recunoastem meritele inconfundabile in formarea a sute de psihologi  si in aducerea facultatii acolo unde ii este locul, in top, o concurenta reala pentru facultatile de la stat”, a declarat Prof.univ.dr. Doru Tompea.

La randul ei, Prof.univ.dr. Mariana Caluschi a marturisit ca „facultatea tanara de Psihologie de la Universitatea „Petre Andrei” din Iasi este una deosebita si asa sper sa ramanna. Este o scoala noua, in care s-a promovat o corelare sinergica intre stiinta si spiritualitate. Va multumesc pentru aceasta bucurie pe care mi-ati facut-o prin oferirea acestui titlu”.

COMENTARII

DISQUS: