Sefii CJ au dat ochii cu procurorii DNA

Sefii CJ au dat ochii cu procurorii DNA

Sefii Consiliului Judetean Iasi s-au prezentat ieri dimineata la sediul DNA, Serviciul Teritorial Iasi. Primul care a dat ochii cu procurorii anticoruptie a fost presedintele CJ Iasi, Constantin Simirad.

Spitalele se pregatesc de acreditare
Incendiu VIOLENT pe Aurel Vlaicu: o vila, in flacari. Pericol mare de extindere

Acesta a ajuns la sediul DNA la 07.45 si nu a stat decat 5 minute inauntru. "Am fost la DNA sa verific daca sunt indeplinite toate conditiile legale privind interceptarile si am constatat ca au toate pregatirile specifice", a declarat Constantin Simirad, la iesirea din sediu institutiei. Acesta a mai precizat ca a facut o solicitare si catre Serviciul Roman de Informatii. "Am facut cerere la SRI pentru a fi verificate toate birourile sefilor din CJ, inclusiv a directorilor din subordinea institutiei. Mi-au transmis ca vin in regim de urgenta", a precizat Constantin Simirad. La ora 8.28 de minute, la sediul DNA Iasi au ajuns si vicepresedintii Consiliului Judetean , Victor Chirila si Constantin Adascalitei, insotiti de avocatul Marius Striblea.

La ora 9.30 de minute, Victor Chirila si Constantin Adascalitei au parasit sediul DNA. La iesire, au declarat jurnalistilor ca procurorii anticoruptie nu le-au spus care sunt faptele de coruptie de care sunt acuzati, daca a fost inregistrata sau nu o plangere impotriva lor si nici daca s-a inceput urmarirea penala impotriva lor. Acestia au declarat ca li s-a adus la cunostinta ca exista un dosar care ii priveste si in care se fac cercetari, dar ca nu li s-a comunicat despre ce fapte este vorba. Totodata, procurorii au recunoscut ca acele sisteme de monitorizare apartin DNA. "A fost o intalnire informala si cam atat, nimic concret. Ni s-a adus la cunostinta ca exista un dosar, atat. Nu stim la ce se refera acel dosar. Nu ni s-a spus ca s-a inceput vreo urmarire penala. Nu ne-au chemat la nici o alta intalnire, probabil ca vom primi citatii acasa. Vom continua astazi cercetarile cu politia, sa vedem daca mai gasim si alte camere instalate in birouri. Practic, Politia continua cercetarile sa vada daca mai sunt si alte aparate de inregistrat. Se stie ca erau ale celor de la DNA", a declarat Victor Chirila. Vicepresedintele CJ Constantin Adascalitei s-a aratat mirat de ce Constantin Simirad, presedintele CJ Iasi a fost dimineata la sediul DNA Iasi. "Au spus ca exista un dosar penal si ca vom fi citati daca va fi cazul in privinta eventualelor acuzatii care ni se aduc. Nu ni s-a spus mare lucru. Suntem intr-o faza incipienta, am avut o discutie destul de amiabila adusa doar pana la genul acesta de cunostinte. Am inteles ca si domnul Simirad a fost aici destul de dimineata. La ora 7.00 domnia sa era aici, desi aceasta unitate (DNA Iasi-n.r.) are program incepand cu ora 8.00. Tot timpul am vorbit si vom vorbi in birourile nostre. Sunt locuri publice, unde vin primarii din judet, consilierii, viceprimari, avem zilnic intalniri si audiente cu oamenii. N-am avut niciodata nici cea mai mica rezerva legata de faptul ca imi este ascultat telefonul si ca sunt urmarit. Problema tine de legitimitate si de legalitatea acestui demers. Suntem urmariti, nu stim de ce, dar nu trebuie sa intram in panica. Am convingerea ca institutiile statului vor face lumina in acest caz", a spus Constantin Adascalitei.

 

Simirad: La Iasi, a fost "marea bocaneala" pentru a se descoperi "eventuali pureci"

 

Presedintele Consiliul Judetean Iasi, Constantin Simirad, a declarat ca a discutat  cu seful DNA Iasi despre sistemele de monitorizare gasite in birourile a doi vicepresedinti, adaugand ca a cerut verificarea si altor birouri din institutiile subordonate. "Am avut o intalnire cu seful DNA Iasi, cu domnul Calin. Domnia sa m-a asigurat ca toate demersurile sunt legale. Prin urmare, actiunea DNA este conform legislatiei romanesti. Totusi, iesind de acolo, am luat decizia de a verifica si alte birouri din institutiile din subordinea CJ. Am facut o solicitare catre SRI si am cerut sa se verifice birourile demnitarilor din Consiliul Judetean, precum si birourile directiilor subordonate CJ", a declarat Constantin Simirad, presedintele CJ Iasi. "Ieri a fost marea bocaneala. Toti salariatii au bocanit peretii institutiei. Din cate am auzit si cei de la Primaria Iasi au bocanit peretii. La nivel national, pot sa va asigur ca ieri a fost marea bocaneala in vederea descoperirii anumitor pureci", a mai spus Simirad.

 

DNA nu-si va recupera aparatura

 

Avocatul celor doi, Marius Striblea, decanul Baroului Iasi, a precizat ca dosarul deschis pe numele celor doi se afla abia intr-un stadiu premergator, dar ca DNA nu a dorit sa spuna si despre ce este vorba. Mai mult, Striblea a precizat ca aparatura tehnica gasita in birourile vicepresedintilor a fost sigilata si ca DNA nu o va putea recupera decat dupa ce Politia va finaliza ancheta pentru a vedea cum au ajuns camerele in peretii din CJ. "Am fost chemati la DNA ca sa ni se spuna ca exista un dosar pe numele celor doi. Interesant este ca nu ni s-a spus nici ce obiect are acest dosar si nici care este modalitatea de sesizare, ca este vreo plangere, vreun denunt sau vreo sesizare din oficiu, nu ni s-a confirmat nici una din variante. Domnul procuror sef si-a asumat actiunea DNA. Acele camere sunt in mod oficial puse de reprezentantii DNA. Nu a inceput urmarirea penala, suntem intr-o faza premergatoare, tocmai aceasta fiind si motivatia prin care domnia sa nu ne-a dat nici un raspuns concret la intrebarile noastre. Ni s-a spus ca sunt intr-o faza de acte prealabile. Exista un dosar care a debutat ieri cu privire la modalitatea prin care au fost puse acele camere in birourile celor doi si urmeaza ca acel dosar sa-si duca cursul firesc. Politia a facut o cercetare la fata locului. Se vor face astazi noi verificari in birouri si vom vedea o solutie. Vorbim de faptul ca cei care au facut operatiunea tehnica nu au fost bine pregatiti. Cei de la DNA nu erau suparati ca au fost desconspirati. Camerele sunt sigililate, ridicate de Politie si urmeaza sa vedem daca s-a respectat legea. Nu am primit nici un document cu privire la interceptare. Pot sa confirm ca domnul Simirad a fost aici. Exista un mister, dar am primita sigurari din partea DNA ca nici o persoana care nu are calitate nu va influenta acest dosar", a mentionat avocatul Striblea.

 

SRI a facut verificari in Casa Patrata

 

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Iasi, Constantin Simirad, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa ca el a solicitat SRI sa verifice birourile demnitarilor si functionarilor din Casa Patrata. Din acest motiv, accesul in incinta Consiliului Judetean si a Prefecturii a fost restrictionat ieri pana la pranz. Doar persoanele care au avut  aprobarea au putut intra in CJ si Prefectura ca sa- si rezolve problemele. O echipa a Serviciului Roman de Informatii a verificat de-a fir a par cele doua birouri ale vicepresedintilor CJ si cel al lui Constantin Simirad. Conform declaratiilor presedintelui CJ, nu au fost gasite alte dispozitive de supraveghere decat cele doua descoperite miercuri de Victor Chirila. Seful CJ a declarat ca a solicitat Serviciului Roman de Informatii sa verifice si  birourile sefilor de servicii precum si cele ale directorilor din institutiile subordonate Consiliului Judetean. "Am luat decizia de a verifica si alte birouri din institutiile subordonate CJ si am o solicitare la SRI prin care am rugat  sa se verifice birourile demnitarilor de la CJ si cele ale directorilor din institutiile subordonate. Pana la acesta ora s-au verificat birourile demnitarilor din CJ, ieri a fost marea bocaneala. Adica toti salariatii au bocanit peretii pentru a  vedea unde se alfa astfel de microfoane.  Echipa care a venit din partea SRI-ului dupa ce a verificat tot ce era de verificat a fost rugata sa sape cu surubelnita in aceste locuri, aici in sala aceasta nu sunt dar la mine in birou sunt mai multe, s-a mers pana acolo incat aveam cateva lamele de parchet din ipsos dat cu vopsea si s-au scos si acele lamele sa se vada daca nu cumva este ceva pe acolo.", a precizat Constantin Simirad, presedintele CJ Iasi.

 

Camerele video din sediul CJ Iasi apartin unei firme de apartament care a avut contracte cu SRI

 

Camerele de supraveghere gasite in sediul CJ Iasi costa 40 de dolari, la firma care le vinde in tara noastra. Societatea este reprezentantul, in Romania, al producatorului acestor tipuri de aparate si are sediul intr-un apartament din Bucuresti, dar in ultimii patru ani a castigat contracte cu statul in valoare de aproape peste zece milioane de lei. La o simpla cautare a codului de pe aparatele gasite in peretii birourilor Consiliului Judetean Iasi, apar producatorul din Coreea de Sud, dar si firma din Romania care il reprezinta, Technosec. Firma are sediul intr-un apartament din Bucuresti si a avut, intre 2007 si 2009, contracte cu SRI, Ministerul Justitiei dar si cu Institutul de Tehnologii Avansate. Potrivit site-ului elicitatie.ro, Serviciul Roman de Informatii a cumparat camere de la Technosec in 2008 si in 2009, valoarea totala a contractelor fiind de peste cinci sute de mii de lei. Institutul pentru Tehnologii Avansate, care asigura suportul tehnic al misiunilor SRI, are 4 contracte cu firma Technosec, dar valoarea este tot de jumatate de milion de lei. Ministerul Justitiei a fost cel mai serios client al firmei, conform site-ului de licitatii publice. Institutia s-a dotat cu camere pentru detinuti, in 2008, contractul fiind de peste 8,8 milioane de lei.

 

PSD va solicita o Comisie parlamentara de ancheta in cazul interceptarilor de la Iasi

 

Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu a declarat, joi, ca PSD va cere o comisie parlamentara de ancheta care sa verifice legalitatea interceptarilor de la Consiliul Judetean Iasi. "Trebuie sa cerem o comisie parlamentara de ancheta, deoarece abuzurile acestui regim au devenit insuportabile si pun in pericol statul de drept. Nu am uitat ca stenograme ale unor  interceptari din dosarul Voicu au ajuns in presa intr-o faza a urmaririi penale cand trebuiau sa fie secrete. Nu am uitat nici de stenogramele din alte dosare, la fel de importante pentru show-ul mediatic pe care ni-l rezerva de fiecare data cand apar probleme serioase acest regim Basescu. Nu am uitat ca nici Laura Codruta Kovesi, care ar trebui sa fie garantul respectarii legii in Romania, a transmis pe mail-ul de la Parchet unui jurnalist date secrete dintr-un dosar al unei persone foarte importante ", a sustinut Lia Olguta Vasilescu. In acest sens, ea a spus ca ce s-a intamplat la Consiliul Judetean Iasi ridica semne de intrebare. "Ce s-a intamplat ieri (joi n.r.), la Iasi, ridica nenumarate semne de intrebare. Noi am vrea sa stim ce cauta inainte de ora 8, ora deschiderii sediului DNA,  la aceasta institutie domnul Constantin Simirad (seful CJ Iasi n.r.) care este este reprezentantul puterii in Consiliul Judetean, unde ambii reprezentanti ai Opozitiei  au descoperit  aparatura de inregistrare in birouri", a completat senatorul PSD. Vasilescu a mai afirmat ca social-democratii solicita sa se comunice "in ce dosar ar putea fi urmariti  penal pentru fapte de coruptie doi vicepresedinti din doua partide diferite, dar care au atributii diferite in cadrul consiliului judetean". Olguta Vasilescu a subliniat ca  parlamentarii PSD din Comisia de control a SRI vor "solicita o comisie de ancheta  pentru a verifica  existenta actului de autorizare  pentru masurile complexe de interceptare audio-video pentru patrunderea in incinte private si publice si punerea de tehnica de interceptare". A.S.

COMENTARII

DISQUS: