Se pune cruce peste doua „fabrici de diplome“ din Iasi. Ultimele serii de avocati si dentisti

Se pune cruce peste doua „fabrici de diplome“ din Iasi. Ultimele serii de avocati si dentisti

Patru dintre programele Universitatii „Apollonia“ intra in lichidare, conform unui proiect de Hotarare de Guvern privind „Nomenclatorul domeniilor si al specializarilor / programelor de studii universitare, a structurii institutiilor de invatamant superior, (...) precum si a numarului maxim de studenti care pot fi scolarizati in anul universitar 2014-2015“.

Fundatia “Alaturi de Voi” lanseaza campania “Deschide-ti inima! Sunt la fel ca tine!”
PDL a ramas fara sef de filiala

Astfel, Facultatea de Stiinte ale Comunicarii a institutiei de invatamant superior privat se va inchide si universitatea nu va putea inmatricula studenti pentru noul an 2014-2015, alaturi de jumatate dintre specializarile Facultatii de Medicina Dentara, si anume Medicina Dentara si Tehnica Dentara.

Practic, pentru anul universitar 2014-2015, institutia de invatamant superior va mai putea inmatricula doar 80 de studenti, 40 dintre ei la Asistenta medicala generala si 40 la Balneofi­ziokinetoterapie si recuperare. Daca un program intra in lichidare inseamna ca universitatea nu mai poate inmatricula studenti si programul mai functioneaza pana cand seriile care deja sunt inmatriculate isi vor finaliza studiile.

Decizia Ministerului Educatiei Nationale vine dupa un an in care la „Apollonia“ au izbucnit o serie de scandaluri pornite de la studentii nemultumiti ce reclamau taxe abuzive si mai multe nereguli administrative si financiare.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei Nationale, Daniel Tomoni, nu a putut sa ofere informatii „Ziarului de Iasi“ cu privire la motivarea deciziei de intrare in lichidare a programelor respective, insa a precizat ca acestea pot intra in lichidare doar la cererea expresa a universitatii sau la cererea ARACIS care constata o serie de nereguli. Mai mult, acesta a confirmat si faptul ca universitatea a fost vizitata in saptamanile trecute si de catre Corpul de Control al Minis­te­rului Educatiei Nationale. „Motivele care stau in spatele lichidarii unor programe de studiu sunt interne sau externe. Interne daca e decizia universitatii ca nu poate duce aceste specialitati sau externe daca ARACIS, cu validarea ministerului, decide ca nu pot functiona legal“, a precizat Daniel Tomoni.

„Exista o eroare de transmitere“

Conducerea Universitatii „Apollonia“ a aflat de la reporterii „Ziarul de Iasi“ de faptul ca programele au intrat in lichidare si intentiona sa conteste decizia in termenul legal, pana pe 26 iunie. „Sunt intr-o intersectie destul de complicata, nu pot vorbi, contactati purtatorul de cuvant“, ne-a transmis presedintele Vasile Burlui, fondatorul „Apollonia“.

La randul sau, purtatorul de cuvant, poetul Paul Gorban, nu a parut sa inteleaga pe deplin ce inseamna lichidarea programelor de studiu, exprimand ca pozitia universitatii ar fi aceea ca cifrele de scolarizare pe care le-au transmis de la Iasi nu au ajuns la Bucuresti. „Din cate am inteles eu, am primit in urma cu o luna o instiintare ca sa trimitem cifra de scolarizare pentru anul urmator si acum acea cifra nu apare acolo. Zilele acestea, universitatea se va consulta cu cei de la minister pentru a vedea daca nu cumva exista o eroare de transmitere de date in ceea ce priveste cifra de scolarizare“, a precizat poetul Paul Gorban.

Insa, contrar observatiilor acestuia, in documentul publicat pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale se specifica cu exactitate cifra de scolarizare in dreptul fiecarei specializari, atat cele acreditate in continuare, cat si cele in lichidare. Daca cifrele nu ar fi ajuns la minister, conform rationamentului acestuia, atunci si celelalte doua programe care inca mai pot admite studenti ar fi fost in aceeasi situatie.

Cambridge obligatoriu la Tehnica Dentara

In saptamanile trecute, „Apollonia“ a trecut printr-o evaluare institutionala realizata de o co­misie generala a ARACIS, cat si printr-o inspectie a Corpului de Control a Ministerului Educatiei Nationale. Dupa cum a prezentat „Ziarul de Iasi“ in exclusivitate, la Inspectoratul Judetean de Politiei Iasi este deschis un dosar pentru abuz in serviciu impotriva conducerii universitatii in urma unor sesizari primite din partea studentilor privind existenta de taxe ascunse si probleme cu contractele de studiu.

Mai mult, „Ziarul de Iasi“ a primit o sesizare din partea unui grup de studenti care sustin ca institutia de invatamant superior privat obliga tinerii sa urmeze cursuri de limba engleza la British Council pentru a lua atestare Cambridge, cei care nu au o astfel de atestare a cunostintelor limbii urmand a face un an complementar, taxat de catre universitate cu 2.000 de euro. Studentii ar fi obligati sa urmeze cursurile respective chiar daca urmeaza Facultatea de Medicina Dentara sau cea de Stiinte ale Comunicarii.

Jale si la Universitatea „Mihail Kogalniceanu“

Si Universitatea „Mihail Kogalniceanu“, institutie de invatamant privat din Iasi, va intra in lichidare cu ambele programe de studii pe care le mai avea deschise: de la Facultatea de Drept si subdomeniul Stiinte ale Comunicarii. Conform proiectului de Hotarare de Guvern, acestia puteau sa inmatriculeze daca nu ar fi intrat in lichidare 100 de studenti la Drept in anul intai si 60 la Stiinte ale Comunicarii. Daca Hotararea de Gu­vern va fi publicata in forma aceasta, Uni­versitatea „Mihail Kogalniceanu“ nu va putea inmatricula niciun student in anul universitar 2014-2015.

COMENTARII

DISQUS: 0