Scoala-simbol a orasului Iasi, reabilitata

Un proiect de hotarare votat la ultima sedinta de Consiliu Local se refera la aprobarea indicatorilor tehnico-economici si a devizului general al proi

Ieseanul cu prostituata in masina are amnezie
Iesenii nu vor mai putea zbura direct spre Budapesta

Un proiect de hotarare votat la ultima sedinta de Consiliu Local se refera la aprobarea indicatorilor tehnico-economici si a devizului general al proiectului „Refunctionalizare, reabilitare corp C1 liceu si corp C2 cantina Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 46, municipiul Iasi” – Scoala Normala „Vasile Lupu” Iasi. Potrivit referatului de specialitate al proiectului de hotarare, interventiile sunt imperative pentru ca ambele corpuri de cladire nu prezinta siguranta si stabilitate, din punctul de vedere al cerintelor de calitate in constructii. „Cladirea scolii se incadreaza in clasa I de risc seismic (din care fac parte constructiile cu risc seismic ridicat de prabusire), iar cantina se incadreaza in clasa a II-a de risc seismic (din care fac parte constructiile care pot suferi degradari structurale majore). Conform raportului de expertiza tehnica, solutiile de consolidare aplicate urmaresc sporirea capacitatii de rezistenta a structurii, pentru crearea conditiilor de adaptare si a unor rezerve de rezistenta la solicitarile produse de seism. Solutia de consolidare propusa consta in separarea constructiei in tronsoane prin rosturi seismice de lasare si consolidarea fiecarui tronson printr-o solutie structurala de ansamblu, coroborata cu masuri de asigurare locale”, se arata in referatul de specialitate.

Trei ani de lucrari

Din punct de vedere functional, proiectul urmareste optimizarea spatiilor destinate festivitatilor, gradinitei, ciclului de invatamant primar, salilor de sport si reconfigurarea cailor de evacuare verticale, asigurarea accesului persoanelor cu dizabilitati la toate nivelurile constructiei, redimensionarea grupurilor sanitare in acord cu legislatia in vigoare, dar tinand cont de rigorile spatiale ale unei cladiri monument istoric.

Valorea totala a investitiei este de 52.612.727, 91 lei fara TVA, din care: Corp C1 Liceu – 45.216.431 lei fara TVA, iar Corp C2 Cantina – 7.396.296,91 lei fara TVA. Durata de implementare a investitiilor este de 36 de luni pentru Corp C1 Liceu si de 24 de luni pentru Corp C2 Cantina.

Istoric

La 15 decembrie 1855 a luat fiinta Scoala Normala „Vasile Lupu” de la Iasi, prima scoala de pregatire a invatatorilor din cele doua tari romanesti aflate inca sub suzeranitate turceasca, moment istoric al organizarii invatamantului normal si primar pe baze stiintifice. Titu Maiorescu a propus numele scolii, iar domnitorul Alexandru Ioan Cuza a admis ca scoala sa fie numita „Institutul lui Vasile Lupu”. Ulterior, numele de Institutul Normal „Vasile Lupu” s-a pastrat pana in 1890, cand s-a statornicit cel de Scoala Normala „Vasile Lupu”. Cantina a fost ridicata in a doua etapa de dezvoltare a liceului intre anii 1896 si 1900, cand director era profesorul Ioan Mitru.

COMENTARII

DISQUS: 0