Razboiul fotoliilor in Iasi. Liberalii „sefi” refuza sa paraseasca functiile de conducere la cererea PSD-istilor

Razboiul fotoliilor in Iasi. Liberalii „sefi” refuza sa paraseasca functiile de conducere la cererea PSD-istilor

Liberalii ieseni anunta ca nu vor pleca de bunavoie de la conducerea institutiilor deconcentrate a caror conducere inca o detin. Aceasta dupa ce vicepremierul Liviu Dragnea a ce­rut public membrilor PNL care ocupa functii de conducere in admi­nistratia publica sa isi prezinte singuri demisiile.

Cosmarul de la Fundatie mai dureaza un an si jumatate
Tudor Ciuhodaru: „Nu cred in coincidente”

Un punct de vedere similar a fost adoptat de PSD si in momentul destramarii Uniunii So­cial-Liberale. Raspunsul liberal a ramas acelasi: nimeni nu-si paraseste pozitia fara lupta.

„Este anormal politic sa fie si la putere, si in opozitie“

La Iasi, PSD si PNL se pregatesc pentru un razboi de uzura. „Domnii din PNL care ocupa functii de conducere ar trebuie sa-si prezinte de­misiile, pentru ca este anormal po­litic sa fie si la putere, si in opozitie. Au ales opozitia, atunci sa ramana in opozitie“, a declarat liderul consilierilor judeteni ai PSD, Cristian Stanciu. Liberalii ocupa in administratia ieseana o serie de pozitii cheie, cum sunt sefia Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Inspectoratul Scolar Judetean sau Oficiul de Ca­das­tru, dar si multe pozitii de directori adjuncti. Majoritatea directorilor au ocupat postul prin concurs, dar altii sunt numiti cu delegatie. Acestia din urma ar putea fi schimbati fara probleme, refuzandu-li-se prelungirea delegarii la expirarea acestora. Cei care au dat insa concurs pentru a ocupa postul de director au posibilitatea legala de a contesta o eventuala decizie de concediere. „Teoria este una, realitatea, altceva. Iar pana acum in tara noastra s-a vazut asta din plin. Si concursurile sunt tot o forma de provizorat, poate doar ceva mai lunga“, a apreciat inspectorul-sef al ISJ, Camelia Gavrila, consilier local PNL. Aceasta ocupa postul prin delegare, facand astfel parte din categoria directorilor aparent usor de inlocuit. Gavrila nu a precizat daca a luat in calcul o eventuala demisie, asa cum solicita reprezentantii PSD. „Fiecare va analiza contextele si va lua propria decizie. Exista o varianta politica si exista una profesio­nala. Conducerea acestor institutii, chiar daca are o sustinere politica, are si una profesionala. Pretu­tin­deni, la conducere au ajuns profesionisti in domeniul lor, inclusiv cei delegati. Vor fi momente de decizie pentru toti“, a spus Gavrila.

Unii liberali au „dat la pace“

Tot cu delegatie a fost numit si Robert Danca, presedintele-director general al CJAS. Numele acestuia a fost vehiculat in fruntea listei viitorilor directori inlocuiti din functie, fiind avansat chiar numele inlocuito­rului, in persoana fostului deputat PDL Cristina Dobre, cu sustinerea PSD. Surse din cadrul social-de­mocratilor ieseni afirma totusi ca numele acesteia nu mai este de actualitate ca viitor sef al CJAS. Delegat la conducerea Oficiului Judetean de Cadastru, liberalul Radu Grigoras ar putea ramane totusi in functie, conform unor surse politice, chiar daca este sustinut de PNL. Varul sau, Marian Grigoras, ocupa si el un post de sef: cel al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor, dar prin concurs.

Pe lista posibilelor schimbari se afla si Catalin Tabacaru, care conduce Oficiul pentru IMM si Cooperatie, sau Catalin Beleca, seful Co­misariatului Judetean al Garzii Nationale de Mediu. Ramasa la conducerea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca si in cursul guvernarii PNL, liberala Gabriela Vasilache ar putea fi inlocuita totusi de PSD, o soarta similara putand-o avea si directorul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Ficu Anghel, sau cel al Directiei Sanitare Veterinare, Ioan Gaboran. Secundul de la conducerea Casei de Cultura a Studentilor, Gabriel Hara­bagiu, i-ar putea lua locul liberalului Adrian Caliman, chiar daca acesta a ocupat postul prin concurs. Intr-o situatie similara se afla si directorul Ateneului Tatarasi, consilierul jude­tean PNl Liviu Bratescu, institutia pe care o conduce fiind in directa subordonare a primarului Iasului.

„Profesionistii, cei care au fost acceptati de sistem prin promovarea unui concurs, nu au niciun motiv sa plece. Noi nu le-am cerut sa plece, cum nu le-am cerut nici celor numiti cu delegatie. Daca au gresit cu ceva, bineinteles, este alta problema“, a spus liderul filialei municipale a PNL, Marius Danga.

„PSD va analiza fiecare caz in parte“

Conform reprezentantilor PSD, oficial, situatia directorilor din institutiile deconcentrate nu a fost inca discutata la nivelul partidului. Tot­oda­ta, probabil pentru anu se crea agitatie, schimbarile din adminis­tratie ar urma sa aiba loc treptat. „Noi nu mergem pe ideea unei vanatori de vrajitoare. Conducerea PSD va analiza fiecare caz in parte“, a spus Stanciu. PNL a pierdut deja postul de sef al Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale, in cursul lunii aprilie. Directorului Ioan Pintilei, detasat pe post in 2012, i-a fost retrasa imputernicirea, el reve­nind pe postul de director adjunct al Biroului Vamal Sculeni. Situatia din cadrul Directiei Judetene pentru Tineret si Sport s-a rezolvat de la sine. Ciprian Paraschiv, fost membru al PDL si ulterior al PNL, si-a dat demisia, pentru a ocupa postul de director pentru Dezvoltare fotbalistica in cadrul Federatiei Romane de Fotbal. Cand vor urma si alte inlocuiri? Neoficial, in mediul politic local se vorbeste ca este o chestiune de zile inlocuirea liberalilor aflati in functii.

COMENTARII

DISQUS: