Proiectul de amenajare a zonei de agrement Ciric  risca sa ajunga in instanta de judecata

Proiectul de amenajare a zonei de agrement Ciric risca sa ajunga in instanta de judecata

La sedinta de ieri convocata de reprezentantii Prefecturii pentru lamurirea problemei defrisarii celor sase hectare de teren au participat primarul Gheorghe Nichita, Cosmin Coman, directorul Directiei Programe si Servicii pentru Comunitate, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Suceava, cei ai Directiei Silvice Iasi si senatorul Dumitru Oprea, un hotarat oponent al defrisarii respectivei suprafete.

Pasajul Mihai Eminescu, blocat de un autobuz care circula pe contrasens
Sase cazuri de gripa porcina la Iasi, doar in ultima saptamana

Primaria Iasi, care nu a obtinut toate avizele necesare de la Agentia pentru Protectia Mediului si Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare (ITRSV) Suceava, sustine ca aceste institutii pun bete in roate acestui proiect. In replica, cei de la ITRSV spun ca municipalitatea nu a intocmit corect documentatia, una dintre nereguli fiind trecerea in compensare a terenului impadurit prin campania "Romania prinde radacini". Primaria Iasi a primit termen pentru a trimite documentatia corespunzatoare.

 

Discutii aprinse la Prefectura pe tema modernizarii Ciricului

 

Primaria si reprezentantii Inspectoratului Teritorial  de Regim Silvic si Vanatoare Suceava se cearta la cutite pe baza lucrarilor care ar fi trebuit sa inceapa de aproape patru luni. Inspectorii de la Suceava spun ca proiectul tehnic  de defrisare a padurii de la Ciric si ulterior impadurirea unei alte suprafete de teren a fost intocmit in bataie de joc. Sefii din Primarie dau vina pe cei de la Suceava, acuzandu-i ca au aprobat tarziu actele. Primaria nu a obtinut avizul pentru scoaterea  din circuitul silvic a padurii care urmeaza sa  fie taiata. Si asta pentru ca proiectul tehnic aferent  acestor acte contine multe erori, sustin cei care ar trebui sa emita avizul de defrisare. Terenul pe care vrea Primaria sa il  impadureasca, in schimbul hectarelor defrisate de la Ciric, nu poate fi luat in calcul. Este vorba despre suprafata de pe CA  Rosetti, care a fost impadurita in campania nationala "Romania Prinde Radacini". Inginerii de la Suceava spun ca o padure nu  poate fi plantata peste o alta padure, chiar daca aceasta a fost lasata in voia sortii de municipalitate.

Totusi, la Ciric au inceput lucrarile pentru piscina si   locurile de joaca. In timp ce primarul Gheorghe Nichita spune ca exista un aviz de constructie, cei de la  ITRSV Suceava sustin contrariul. Pentru ca nu ajung la un punct comun, seful  orasului ameninta ca va da in judecata atit  Ministerul Mediului si Padurilor, dar si ITRSV  Suceava.

In disputa celor doua institutii a intervenit si  Prefectura Iasi. "Din punctul meu de vedere, era un deficit de  comunicare intre toate aceste institutii, au stabilit ca trebuie sa intocmeasca unele fise  pe care ITRSV Suceava. Urmeaza sa le verifice si  sa le analizeze, urmind ca cei de la Mediu sa isi  dea avizul inclusiv pentru defrisari si pentru zona care  va fi repopulata cu noi copaci. Stim cu totii ca trebuia in februarie sa incepa acest proiect, dar a fost  deficienta de comunicare si de  intocmire a documentatiei.", a declarat Dragomir Tomaseschi, prefect de Iasi. Investitia de la Ciric se ridica la aproape 47 de  milioane de lei, iar cei mai multi bani provin de  la Uniunea Europeana. Lucrarile ar trebui sa fie finalizate vara viitoare. D.T.

COMENTARII

DISQUS: