Primarul Iasului, Gheorghe Nichita, vrea un alt amplasament pentru Spitalul Regional de Urgenta

Primarul Iasului, Gheorghe Nichita, vrea un alt amplasament pentru Spitalul Regional de Urgenta

Ieri, cu ocazia vizitei ministrului Sanatatii la Iasi, au fost reluate discutiile privind Spitalul Regional de Urgenta (SRU). Nicolae Banicioiu impreuna cu reprezentantii municipalitatii si a Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa“ au discutat proiectul si termenul in care acesta va fi implementat, transmite Ziarul de Iasi.

Florin Cintic este directorul artistic al Programului 2021- Iasi, Capitala Culturala Europeana
Cautari disperate pentru gasirea copilului disparut din Tibana in urma cu o saptamana. Mama, adusa la testul poligraf

Teoretic, dupa calculele mele, ar insemna ca in toamna aceasta sa inceapa procedurile pentru licitatia de proiect tehnic si lucrari. Este necesar pentru a demara cat mai repede studiile de fezabilitate. Daca nu incepe acuma, sa stiti ca alte guverne nu cred ca o sa vi-l faca“, a explicat Nicolae Banicioiu.
 
Surpriza a aparut insa cand a venit vorba de locul unde va fi amplasat spitalul.
Desi fusese stabilit ca acesta sa fie ridicat in comuna Miroslava, in spate fabricii de medicamente – Antibiotice, cei de la Primarie par sa se fi razgandit.
 
Ei vor dezbate si supune la vot in aceasta saptamana, ca SRU sa fie realizat in apropierea Complexului Comercial ERA Park.
 
„Este vorba de terenul pe care il avem noi in zona ERA, de vreo 16-18 hectare. Iar asta este practic propunerea noastra, a Primariei Municipiului Iasi, a declarat primarul Iasului, Gheorghe Nichita.

Durata de finalizare a proiectului se doreste a fi de trei-patru ani, iar totul va fi realizat cu fonduri europene

Pe langa Iasi, spitale regionale de urgenta vor fi facute la Cluj si Craiova. „Finantarea este pe fonduri europene, din POR (Program Operational Regional – n.r.), iar banii vor fi alocati in functie de cele trei proiecte. Este un buget in jur de 100 de milioane de euro. Tot ce nu va putea fi acoperit, pe partea de echipamente ma refer, va putea fi acoperit din fondurile Ministerului Sanatatii sau prin programe cum este cel cu Banca Mondiala“, a adaugat Banicioiu.

De investitii in acest proiect este interesat si UMF-ul, care intentioneaza dotarea unitatii cu aparatura, de care sa beneficieze studentii, rezidentii si cadrele didactice.
 
„Noi ne desfasuram activitatea in spatii spitalicesti, cu cat exista spatiu mai mult si mai modern cu atat avem studenti mai multi si mai bine pregatiti. Avantajul este reciproc: daca punem acolo un aparat, acolo lucreaza studentii, rezidentii si cadrele noastre didactice si beneficiaza pacientii. O sa fie si contributia UMF-ului cand ajungem la dotare, deocamdata sa il incepem. Daca lucrurile merg cum trebuie, pana in 2017, cladirea e ridicata“, a explicat Vasile Astarastoae, rectorul UMF Iasi.
 
Povestea spitalelor regionale de urgenta a inceput in urma cu opt ani, iar de atunci totul a ramas la nivel de discutii. O astfel de unitate medicala va avea 1.200 de paturi si va deservi toata regiunea Moldovei.

COMENTARII

DISQUS: