Primaria vrea suprataxarea chiriasilor din spatiile comerciale

Primaria vrea suprataxarea chiriasilor din spatiile comerciale

Municipalitatea ieseana vrea sa stoarca de bani agentii economici din oras. Printr-o masura deloc liberala, institutia  a impus in contractele de inchiriere incheiate cu agentii economici o clauza prin care vrea sa le reduca profiturile.

Spitalele iesene duc lipsa de sange
Invata sa fii parinte: cum faci strategia pentru educatia copilului

Prevederea pe care alesii locali au strecurat-o in contractele de inchiriere prevede ca cei ce subinchiriaza un spatiu inchiriat de la municipalitate sunt obligati sa dea primariei jumatate din suma pe care acestia o obtin din subinchiriere. "Daca de exemplu, chiria este de 1.000 de lei pe luna pentru un spatiu, iar chiriasul vrea sa subinchirieze o parte din acest spatiu, subinchirierea se poate face cu acordul municipalitatii, odata cu plata a 50 la suta din ceea ce chiriasul incaseaza la randul sau. Le-am trimis o adresa tuturor celor care au contracte de acest fel cu Primaria, prin care le reamintim de aceasta posibilitate", a precizat viceprimarul Marius Danga.
Incapacitatea municipalitatii de a-si gestiona rentabil spatiile este astfel folosita ca un instrument de ingradire a spiritului antreprenorial. Totusi, sefa Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat a Municipalitatii nu considera prevederea ca fiind abuziva. "Aceasta prevedere este valabila in prezent ca efect al unei hotarari a Consiliului Local datand din anul 2000. Spatiile pot fi subinchiriate cu acordul nostru. Aceasta prevedere nu ingradeste pe nimeni, din contra, ajuta. Daca un chirias doreste de exemplu sa isi restranga activitatea si nu mai are nevoie de tot spatiul, poate face o economie subinchiriind o parte din suprafata pe care a inchiriat-o de la noi. Acesta este un ajutor pentru cei care nu au reusit sa castige pana acum la licitatie un spatiu de la noi. Sunt multi care ar fi dispusi sa vina intr-un spatiu al municipalitatii, pentru ca exista o doza mare de stabilitate a unui contract cu Primaria", a declarat Letitia Palaga, sefa DAPPP.

COMENTARII

DISQUS: